Het geweld in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en in Israel duurt al veel te lang. 75 jaar van conflict is opnieuw opgelaaid begin oktober. Een terroristische aanval door Hamas waarbij ongekend veel Israelische doden vielen, onschuldige burgers. Een harde reactie door het Israelische leger waarbij tot op vandaag al disproportioneel meer Palestijnse onschuldige doden zijn gevallen. Dit zijn onaanvaardbare cijfers. De verontwaardiging over de situatie is terecht groot.
De stedelijke adviesraden Ad Rem en AdMos richtten een spontaan advies aan het stadsbestuur. Een burgerinitiatief waarin 8 middenveldorganisaties en heel wat burgers samenwerken verzamelt steun voor een petitie gericht aan het stadsbestuur. De Gentenaars zijn duidelijk verontwaardigd en roepen hun bestuur op tot acties. We onderschrijven die roep tot actie voor vrede.
Elke overheid heeft het recht, de plicht zelfs, om burgers te beschermen. Media berichten echter dat onder dit mom alle betrokken partijen oorlogsmisdaden begaan: terreur, collectief bestraffen van de bevolking, ontvoeren van onschuldige burgers, afsnijden van essentiële goederen, aanvallen van medische infrastructuur. Dit moet stoppen en alles moet onafhankelijk onderzocht en later ook berecht worden.
Gent heeft een sterk mensenrechtenkader dat de institutionele partnerschappen beoordeelt en een uitgewerkt duurzaam aankoopbeleid dat garanties inbouwt rond arbeids- en mensenrechten bij de leveranciers van de producten die de Stad aankoopt. Deze toetsstenen geven houvast om onze houding te bepalen bij deze trieste nieuwe fase in het conflict in Israël en Palestina. Maar de Stad wil garanties dat we niet op (on)rechtstreekse manier steun geven aan betrokkenen in het gewapende conflict.
Een tweestatenoplossing is de enige uitweg, een pad waarin het bestaansrecht van een Palestijnse Staat en van Israël erkend en gegarandeerd worden. Waarin de overheden van beide staten zorg kunnen dragen voor hun inwoners en hen een toekomst kunnen bieden.
De gemeenteraad veroordeelt ondubbelzinnig het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden en drukt solidariteit uit met de onschuldige burgers in de regio.
De gemeenteraad roept op om producten te weren van Israëlische bedrijven die verdienen aan de illegale bezetting en blokkages van de Palestijnse Gebieden, draagt daartoe het college op om een werkbare aanpak uit te werken voor de aankopen door de Stad Gent en roept de federale regering op de import van producten uit de illegaal bezette Palestijnse Gebieden te verbieden, hetzij via een Europees initiatief, zoniet via een eigen wetgevend initiatief.
De gemeenteraad roept de Belgische regering op om actief te ijveren voor een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren, voor het vrijlaten van alle gijzelaars en voor het respecteren van het internationale humanitaire recht door alle partijen in het conflict.
De gemeenteraad roept de Belgische regering en de Europese Unie op om te ijveren voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd sinds begin oktober zodat de daders én de politiek verantwoordelijken van oorlogsmisdaden zoals willekeurige aanvallen op burgers, collectief straffen van een bevolking, verhinderen van basis hulpverlening aan burgers kunnen vervolgd worden voor internationale gerechtsinstanties.
De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen opdracht om noodhulpbudget vrij te maken voor de onmiddellijke medische zorgnoden van de bevolking in Gaza die getroffen wordt door disproportioneel geweld vanuit het Israëlisch leger.