Nergens in Vlaanderen vind je een stad met een groter evenementen- en festivalaanbod dan Gent. Hét grootste Gentse evenement is uiteraard de Gentse Feesten. Dit culturele erfgoed is van onschatbare waarde en moet zijn unieke karakter behouden.
De Gentse Feesten zijn in de loop der jaren echter uitgegroeid tot een massagebeuren dat voor heel wat uitdagingen zorgt. Zo ook vlak van duurzaamheid. Denk maar aan de actualiteit rond de ‘bekerkwestie’. Maar iedere editie worden er ook een aantal andere maatregelen genomen richting duurzaamheid.
Ik had van de schepen graag een antwoord gekregen op volgende vraag:
Welke andere maatregelen zullen er dit jaar genomen worden om de Gentse Feesten nog duurzamer te maken?
De afgelopen 2 edities van de Gentse Feesten zijn er een aantal duurzame maatregelen ingevoerd en opgevoerd.
Daarom alleen al is het relevant om de Gentse Feesten Gents te houden, om die verplaatsing zo kort mogelijk te houden.
We zien die bezoeker dan ook nog het liefst van al met het openbaar vervoer, de fiets of te voet naar het festival komen. Daarom willen we veilige, bewaakte fietsparkings, om fietsers de garantie te geven dat ze ook terug thuis geraken na een nachtje amusement. We zetten dat typisch Gentse fietsbeleid dus graag verder en uiteraard, waar het openbaar vervoer zijn rol kan opnemen is dat ook welgekomen.
We willen die vooruitgang nu dit jaar bestendigen. Ik vind het best wel uniek dat we met zo'n grote en diverse groep aan actoren een fantastisch evenementen kunnen neerzetten en kunnen pionieren in België. Een welgemeende merci aan de organisatoren.
Naast de groene verduurzaming, heb ik ook willen inzetten om de toekomst van de Gentse Feesten duurzaam te maken. Door bijvoorbeeld meer in te zetten op de rol van de jeugd in de organisatie en op het podium, zij zijn tenslotte de toekomst van de Gentse Feesten. Een tweede maatregel die we al namen is om ook door de namiddag aantrekkelijker te maken voor de bezoekers. Zo kunnen we op laagdrempelige manier de Gentse Feesten aanbieden aan zij voor wie het avondprogramma nog niet of niet langer activiteiten aanbiedt die bij hen passen. Dit jaar leggen we die nadruk ook op samenwerkingen met Gentse verenigingen en om frisse impulsen aan de vibe van de Gentse Feesten te geven. Dat kadert allemaal in een beleid om de Gentse Feesten te blijven stimuleren om zichzelf heruit te vinden. Iets wat de afgelopen jaren eigenlijk altijd al gebeurd is en waardoor ze hun relevantie hebben blijven behouden.
Tenslotte zetten we ook in op toegankelijkheid en gaan we de Gentse Feesten-organisatoren bijstaan bij het bewustmaken om de juiste maatregelen te nemen zodat iedereen zich zelfstandig kan bewegen, maar dat het ook mogelijk wordt voor meer mensen om de Feesten te beleven.
Mooi om te zien is dat een aantal van onze pleinorganisatoren heel ver gaan om zo klimaatneutraal mogelijk te worden. Op Boomtown was vorig jaar de grootste mobiele zonnepaneleninstallatie te zien. De federale minister van Energie Tinne Van der Straeten kwam zelfs een bezoekje brengen aan die installatie. Het is me onbekend of die er dit jaar opnieuw komt, maar het stemt me tevreden dat er blijvend actief wordt nagedacht over inspanningen om te streven naar een klimaatneutraal evenement. Mijn steun en aansporing hebben ze daarin alvast!
di 12/03/2024 - 10:34