Begin ’23 informeerde ik in deze commissie naar de evolutie van het aantal bankautomaten in Gent. Mensen ervaren immers een groeiende kloof tussen burger, beleid en dienstverlening, wat zich uit op vele vlakken, maar ook bv. in ‘of ze nog aan hun geld kunnen’. De meeste aankopen gebeuren digitaal of met kaart, maar cash geld op zak hebben is nog steeds voor sommige doeleinden noodzakelijk. Ook al is het geen stedelijk dienstverlening om bankautomaten te voorzien, de stad kan wel een rol spelen daarin in haar economisch en handelsbeleid. En uit het antwoord op mijn mondelinge vraag vorig jaar bleek ook dat er daarover een degelijk overleg is met de bankensector om toch minstens een basisdienstverlening is van geldautomaten te voorzien. Er is 1 gemeenschappelijke speler ‘Batopin’ (met oa fortisbank en kbc) die tegen 2025 op een 15 plaatsen in Gent geldautomaten zal voorzien. Niet elke deelgemeente of wijk zou daarmee over zo een geldautomaat beschikken. Er zijn daarnaast ook nog bank- en geldautomaten van een aantal bankfilialen, die tijdens bepaalde uren toegankelijk zijn, maar toch stellen we vast dat er in Gent in 2025 een aantal ‘blinde vlekken’ zullen zijn waar Gentenaars, bezoekers, niet meer ‘aan hun geld zullen kunnen’.
Op dit ogenblik zijn er in Gent op 12 plekken geldautomaten van Batopin operationeel. Een dertiende locatie, op de Antwerpsesteenweg 61 in Sint-Amandsberg, zal het komend jaar zijn deuren openen. Daarnaast zoekt Batopin in de buurt van de Overpoort een bijkomende locatie. Aangezien Batopin daar nog geen specifieke locatie heeft gevonden, willen we dit ter sprake brengen bij hen en kijken of er in een andere wijk niet meer nood is aan geldautomaten.
In het verleden hebben we een aantal suggesties gedaan aan Batopin om tot een zo’n goed mogelijke spreiding van de bankneutrale geldautomaten te komen. Hierbij gaven we aan dat er wijken en deelgemeenten zijn waar bankneutrale geldautomaten op dit ogenblik nog ontbreken. We vroegen aan Batopin om binnenkort samen te zitten en die lijst nog eens samen te bekijken.
De locaties die we al suggereerden aan Batopin waren:
- Oostakker
- Wondelgem
- Sint-Amandsberg
- Sint-Denijs-Westrem – Afsnee
- Mariakerke
- Drongen
Deelgemeenten zijn dus zeker opgenomen in het voorstel dat wij aan Batopin hebben overgemaakt. Mariakerke en Oostakker hebben uiteindelijk een cashpunt gekregen en in Sint-Amandsberg komt er dus binnenkort één.
Batopin houdt voor de uitrol van hun eigen netwerk ook rekening met de aanwezigheid van cashpunten van andere financiële instellingen. Op een aantal andere voorstellen is men daarom niet ingegaan. Zo zijn er volgens Batopin al automaten van Argenta en VDK in Drongen, van een andere bank in Sint-Denijs-Westrem en ook in Wondelgem zijn er al automaten van Argenta. Daarnaast schoven we ook al de Bloemekeswijk naar voren als geschikte locatie. We hopen voor één van deze locaties toch nog een aanbod te kunnen voorzien.
Bankautomaten zijn ook buiten Gent een hot topic, meer nog, in landelijke gebieden zijn ze meestal een veel groter probleem. In Gent zijn we eigenlijk relatief goed voorzien qua automaten.
Vorig jaar werd het afsprakenkader tussen de Federale Regering en de financiële sector als basis genomen om de spreiding van de geldautomaten over heel België nog eens onder de loep te nemen. Dat leverde voor Gent 1 extra locatie op. Vragend naar de locatie van dit cashpunt verwijst Batopin naar lopende gesprekken tussen de financiële sector en de Federale Regering rond ‘de vrijgave van de bijkomende locaties en de communicatie hierover’. Deze locatie zal op basis van afspraken, gemaakt tussen de Federale Regering en de financiële sector, bepaald worden. Steden en gemeenten zijn hier niet in gehoord.
Zo zullen er uiteindelijk 15 Batopin cashpunten komen op het Gentse grondgebied. Deze 15 cashpunten zullen goed zijn voor 43 geldautomaten waarvan 30 automaten deposits zullen toelaten.
En naast Batopin is ondertussen inderdaad ook Jofico opgericht: een netwerk met AXA, Argenta, Crelan, BPost en VDK. Met Jofico nemen we op regelmatige tijdstippen contact op om te peilen naar hun plannen. Na een schrijven door Dienst Economie werd bevestigd dat dit netwerk bepaalde ATM-processen wil stroomlijnen, maar er is nog geen spraken van centrale plannen om bankautomaten te verwijderen. Meer zelfs, ieder Jofico-lid bepaalt zelf waar geldautomaten ingepland worden.
wo 17/01/2024 - 09:04