Afgelopen zomer werd via de pers bekend dat de hoogdringende renovatie van het Groot Vleeshuis ook door het Vlaamse niveau wordt gesteund, subsidies werden immers vrijgemaakt.
Gezien we meer dan een half jaar verder zijn, vraag ik graag een update over de restauratiewerken aan het Vleeshuis. De renovaties waren immers zeer dringend en de nood aan extra fietsstallingen in het centrum is hoog.
Nadat de gemeenteraad het bestek voor de restauratie van het groot vleeshuis heeft goedgekeurd in zitting van april 2023, hebben onze diensten de procedure doorlopen en heeft het college op 8 februari dit jaar de opdracht gegund. Momenteel zijn de gesprekken lopend met de aannemer om deze toch wel complexe werf op te starten.
De werf is complex omwille van het gegeven dat er wordt gewerkt aan een gebouw dat stamt uit de middeleeuwen, een gebouw waarbij voor de gevel en raamkapellen aan de waterkant zorgen zijn rond stabiliteit, en dat alles in het hart van onze stad – dus met veel passanten, openbaar vervoer, handel, horeca en… niet te vergeten een populair Gentse-Feesten-Plein.
Daarom werken we nu naar een opstart na het bouwverlof van deze zomer. Concreet dus zal de werfopstelling starten in augustus. Op die manier ondervinden de activiteiten van de Gentse Feesten geen hinder dit jaar. Er zal gewerkt worden van boven naar onder en van de tramsporen naar de Hooiaard. Zo hopen we dat tegen volgende lente de werf al kan opgeschoten zijn zodat het terras dat aan het gebouw paalt opnieuw open kan en dat ook de volgende Gentse Feesten op de Groentenmarkt opnieuw zonder teveel hinder kunnen doorgaan. De markt op de Groentenmarkt zou gedurende de hele werf zonder probleem kunnen doorgaan.
U vraagt ook naar de financiering van het project. De geraamde kost ligt, zoals u weet, boven de 7 miljoen euro. Een enorm bedrag, maar het is nu eenmaal een heel groot gebouw en, zoals gezegd, een technisch complexe opdracht.
Hoewel de minister bevoegd voor het Vlaamse Erfgoed zich vorig jaar negatief over het dossier heeft uit te laten kunnen we nu melden dat de Vlaamse administratie de verwachte subsidie heeft toegekend. Dat lijkt ons ook nogal normaal: het gaat hier om een heel belangrijk erfgoedgebouw. Met historisch belang dat Gent overstijgt.
Hoe dan ook, de Vlaamse Overheid voorziet een subsidie van 900.000 euro. Dat is een significante bijdrage uiteraard. Maar blijft dat de Stad uit eigen middelen meer dan 85% van de totale kost op zich neemt. Dat is dan weer mogelijk omdat we twee doelstellingen combineren: zorg voor ons onroerend erfgoed en de nood aan meer fietsparkeerplaatsen in de binnenstad. We houden ons uiteraard ook aan het plan om in het Groot Vleeshuis een fietsonthaalpunt te realiseren zodat veel meer dan vroeger de Gentenaars het gebouw zullen binnengaan en de dakstructuur in alle glorie kunnen bewonderen.
do 21/03/2024 - 09:33