Terug
Gepubliceerd op 13/03/2024

2024_MV_00143 - Mondelinge vraag van raadslid Sara Matthieu: Mogelijkheden in Gent na het wijzigingsbesluit zwemmen in open water

commissie mobiliteit, economie en openbaar domein (MEO)
di 12/03/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: di 12/03/2024 - 21:46
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Gabi De Boever; Sven Taeldeman; Stephanie D'Hose; Sara Matthieu; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Tom De Meester; Stijn De Roo; Bert Misplon; Christiaan Van Bignoot; Anneleen Van Bossuyt; Joris Vandenbroucke; Nicolas Vanden Eynden; Filip Watteeuw; Sofie Bracke; Alana Herman; Jeroen Van Lysebettens; Helga Stevens; Anton Vandaele; Bart Tembuyser; Maarten De Grauw; Stefan Vanbroeckhoven, dep. Stedelijke Ontwikkeling; Sten Guns, fractie CD&V; Robby Lannoy , kabinet Sofie Bracke; Heleen Veys, POM Oost-Vlaanderen; Ilse  Verschoore, Projectbureau Ruimte; Joris Roos, fractie Open VLD; Tom Van Damme ; Mattias  Van Vooren , dienst Economie; Yves  Roelandt, Mobiliteitsbedrijf; Sofie Aelterman, kabinet Watteeuw; Ruben Haerens, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen

Afwezig

Christophe Peeters; Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Karlijn Deene; Jef Van Pee; Anne Schiettekatte; Yüksel Kalaz; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Fourat Ben Chikha; Ronny Rysermans; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Jeroen Paeleman

Secretaris

Bart Tembuyser
2024_MV_00143 - Mondelinge vraag van raadslid Sara Matthieu: Mogelijkheden in Gent na het wijzigingsbesluit zwemmen in open water 2024_MV_00143 - Mondelinge vraag van raadslid Sara Matthieu: Mogelijkheden in Gent na het wijzigingsbesluit zwemmen in open water

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De steeds warmer wordende zomerdagen doen de vraag toenemen naar locaties om een frisse duik te nemen. Ook voor onze Gentenaars is hier grote nood aan. Eind februari heeft de Vlaamse Regering een wijzigingsbesluit goedgekeurd voor zwemmen in open water. Enerzijds wil ze de bestaande voorwaarden om als vrije zwemzone erkend te worden, versoepelen. Anderzijds wil ze de lokale besturen de mogelijkheid bieden om, zo laagdrempelig mogelijk, zelf in bijkomende locaties te voorzien op hun grondgebied. In dit wijzigingsbesluit worden de milieutechnische voorwaarden aangepast met betrekking tot het zwemmen in open water zodat het eenvoudiger wordt om een vrije zwemzone te starten met behoud van de veiligheid voor de zwemmers. Daarnaast wordt een nieuwe categorie van zwemwateren zonder toezicht ingevoerd.

Indiener(s)

Sara Matthieu

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

vr 23/02/2024 - 17:22

Toelichting

Welke mogelijkheden biedt dit voor de uitbouw van zwemzones in open water voor stad Gent? 

Bespreking

Antwoord

We vragen reeds lang aan Vlaanderen minder regels om zwemmen mogelijk te maken in waterlopen. Door de versoepeling van de VLAREM wetgeving kunnen (tijdelijke) zwemzones in open water eenvoudiger worden ingericht. Er zijn een aantal zaken versoepeld: het kan zonder toezichter/redder, en zonder bijhorende accommodatie (sanitair, omkleedruimte, enz.). 

Er zijn wel nog altijd een heel aantal voorwaarden die blijven om een (tijdelijke) zwemzone in open water in te richten: 

  • de waterkwaliteit moet voldoende goed zijn (continue monitoring via staalnames door exploitant),
  • een toelating van de beheerder van de waterloop (bvb. De Vlaamse Waterweg)  
  • voldoende veiligheid:
    1. veiligheidsplan dient te worden goedgekeurd door Departement Zorg (passende risicobeoordeling)
    2. aanwezigheid van reddingsboei, pontons, enz.

Momenteel onderzoeken we welke mogelijke locaties in open water we kunnen inrichten voor meer zwemwater voor de Gentenaar. We willen dat deze zwemzones kleinschalig, tijdelijk én gericht zijn op een wijk of buurt. Kleinschalig betekent ook met weinig technische inrichting en een beperkte infrastructuur. Gewoon zwemmen in proper water waar het kan. Iets dat vroeger vanzelfsprekend was. 

Op basis van de nieuwe regels bereiden we een proefproject voor met meerdere kleine zwemlocaties gespreid over Gent. We startten in 2023 met een eerste onderzoek naar mogelijke zwemplekken in open water. Op verschillende potentiële locaties meten we de waterkwaliteit. Ik heb deze locaties reeds eerder vermeld in antwoord op mondelinge vragen.

We moeten blijven voldoen aan de Europese zwemwaterrichtlijn, daar is niks aan versoepeld. Het water moet voldoende proper en veilig zijn om zwemmen toe te laten. Bij de waterkwaliteitsmetingen keken we vooral naar de waarden e-coli- en enterokokken. Hieruit bleek dat sommige locaties in Gent-centrum onvoldoende waterkwaliteit hebben. 4 locaties hebben momenteel een voldoende waterkwaliteit (op basis van 4 metingen in zomer 2023. Een vijfde locatie is momenteel matig goed. 

In navolging van de versoepeling van de VLAREM wetgeving maakt Departement Zorg in 2024 een leidraad op voor steden en gemeenten. Deze leidraad moet lokale besturen begeleiden bij het realiseren van mogelijke zwemlocaties in open water. Momenteel wachten we nog op deze leidraad en meer duidelijkheid van het Departement Zorg rond de risico-beoordeling. Bedoeling is dat we hiermee verder aan de slag kunnen i.f.v. 1e realisatie in zomerperiode 2025.  

In 2024 willen we de voorbereiding van deze buurtgerichte zwemlocaties voor de Gentenaar verder voorbereiden: 

  • onderzoek van de verschillende locaties waar zwemzones kunnen ingericht worden (extra metingen waterkwaliteit, veiligheid, gedragenheid buurtbewoners, enz…) 
  • In beeld brengen van alle beheeraspecten (zwemverboden aanduiden, bemonstering water,…) en alle aspecten rond verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
  • In beeld brengen kostprijs 
  • Overlegtraject verder zetten met betrokken overheden: waterwegbeheerder DVW (i.f.v. toelating), VMM (meldingsdossier) en Departement Zorg (veiligheidsdossier)  
  • Communicatietraject uitwerken, vb 10 zwemgeboden, buurtinfo-avond, enz… 

Het is de bedoeling dat we starten vanaf zomer 2025 met een proefproject voor tijdelijke zwemlocatie(s) in open water. Ik zou het eigenlijk liever vroeger hebben, liefst deze zomer al, maar de regelgeving is nog maar pas gewijzigd. Er is nog onduidelijkheid rond de risico beoordeling, Vlaanderen is nog niet klaar met de leidraad, enz. Het is nl. belangrijk dat deze zwemzones veilig, goed en snel worden ingericht. 

Na het proefproject kunnen we de resultaten evalueren, en/of bijsturen indien nodig.

wo 13/03/2024 - 09:04