Terug
Gepubliceerd op 13/03/2024

2024_MV_00171 - Mondelinge vraag van raadslid Sara Matthieu: Beleid vergunningen en straatanimatie

commissie mobiliteit, economie en openbaar domein (MEO)
di 12/03/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: di 12/03/2024 - 21:46
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Gabi De Boever; Sven Taeldeman; Stephanie D'Hose; Sara Matthieu; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Karla Persyn; Tom De Meester; Stijn De Roo; Bert Misplon; Christiaan Van Bignoot; Anneleen Van Bossuyt; Joris Vandenbroucke; Nicolas Vanden Eynden; Filip Watteeuw; Sofie Bracke; Alana Herman; Jeroen Van Lysebettens; Helga Stevens; Anton Vandaele; Bart Tembuyser; Maarten De Grauw; Stefan Vanbroeckhoven, dep. Stedelijke Ontwikkeling; Sten Guns, fractie CD&V; Robby Lannoy , kabinet Sofie Bracke; Heleen Veys, POM Oost-Vlaanderen; Ilse  Verschoore, Projectbureau Ruimte; Joris Roos, fractie Open VLD; Tom Van Damme ; Mattias  Van Vooren , dienst Economie; Yves  Roelandt, Mobiliteitsbedrijf; Sofie Aelterman, kabinet Watteeuw; Ruben Haerens, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen

Afwezig

Christophe Peeters; Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Karlijn Deene; Jef Van Pee; Anne Schiettekatte; Yüksel Kalaz; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Fourat Ben Chikha; Ronny Rysermans; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Jeroen Paeleman

Secretaris

Bart Tembuyser
2024_MV_00171 - Mondelinge vraag van raadslid Sara Matthieu: Beleid vergunningen en straatanimatie 2024_MV_00171 - Mondelinge vraag van raadslid Sara Matthieu: Beleid vergunningen en straatanimatie

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De Gentse straatartiesten brengen onze Gentse straten tot leven met hun talent, creativiteit en hun ambiance

Om in Gent muziek te maken of andere vormen van straatanimatie te brengen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en er moet jaarlijks een persoonlijke vergunning aangevraagd worden. Dit zorgt mogelijks voor drempels bij de straatartiesten. 

Ik open daarom graag het debat over vergunningen en straatanimatie.

Indiener(s)

Sara Matthieu

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

wo 06/03/2024 - 18:11

Toelichting

  • Hoeveel vergunningen worden er jaarlijks uitgereikt?
  • Denkt u dat straatartiesten hierdoor drempels ervaren?
  • Wat is de administratieve last die hierdoor voor de diensten wordt gecreëerd?  
  • Wat denkt de schepen zelf over deze kwestie? 

Bespreking

Antwoord

U hebt gelijk; wie in Gent muziek wil maken of straatanimatie wil brengen, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en een vergunning aanvragen. Zo’n vergunning voor straatanimatie is strikt persoonlijk en moet élk jaar opnieuw (!) worden aangevraagd. Deze gratis vergunning wordt fysiek in de centraal gelegen Stadswinkel uitgereikt.  

Er is door stad Gent geen limiet bepaald op het aantal vergunningen dat wordt uitgereikt. 

  • In 2023 en 2022 werden respectievelijk 596 en 693 aanvragen verwerkt;
  • Vanwege corona geven de jaren 2020 en 2021 geen indicatief beeld.

Een belangrijke nuance is wel dat tijdens de Gentse Feesten het aantal vergunningen wel beperkt is tot 100 vergunningen en 20 wildcards. Deze laatste vergunningen tijdens de Gentse Feesten zijn eveneens betalend. 

Een merkwaardige vaststelling bij deze vergunningen is, dat ze eigenlijk zonder enige vorm van kwaliteitscontrole altijd aan de aanvrager worden gegeven. Hiervoor moet de stedelijke administratie in de Stadswinkel een plastic kaart/badge met de coördinaten van de aanvrager aanmaken. U kan je daarom inderdaad vragen stellen bij de betekenis van het aanmaken van de badge. Ondanks dit relatieve belang neemt deze administratieve handeling toch ongeveer een kleine 10 minuten in beslag. Omgerekend gaat het dus jaarlijks over zo’n 107 werkuren of 14 werkdagen op jaarbasis. De duurtijd van de verplaatsing van de straatartiest naar de Stadswinkel laat ik dan – gemakkelijkheidshalve – nog buiten beschouwing. 

Kortom: voor de Gentse straatartiest én voor de stedelijke administratie, gaat het over een aanzienlijke last. En dit voor een gratis vergunning, die elk jaar opnieuw moet worden aangevraagd én waarvoor er geen kwalitieitscriteria zijn ingebouwd.  

Omwille van deze redenen, heb ik laten nagaan hoe andere steden hiermee omgaan. Zo is er bijvoorbeeld in Leuven geen vergunning nodig voor het brengen van straatanimatie op het openbaar domein (https://www.leuven.be/straatmuzikanten). 

De administratieve handeling van het aanmaken van een vergunning werd in Leuven geschrapt en men geeft wel enkele evidente richtlijnen mee, zoals “het niet verstoren van andere evenementen”.  

Vervolgens heb ik de juridische dienst laten nakijken, of ook wij als stad deze administratieve handeling kunnen inperken en dus zonder vergunning kunnen werken. Mits er waarborgen of richtlijnen worden ingebouwd, kan de juridische dienst met deze manier van werken zeker instemmen. Hiervoor moet enkel artikel 9 van het “Politiereglement op de openbare rust en de veiligheid” worden aangepast. Dat is positief nieuws! 

Ik zie dan ook geen enkele reden om onze Gentse straatartiesten nog langer met de administratieve last van een vergunning op te zadelen. Ik zal de Dienst Feesten & Ambulante Handel daarom vragen een voorstel tot wijzigen van het politiereglement naar het voorbeeld van andere steden en gemeenten uit te werken. Dit zal betekenen dat straatartiesten binnenkort in Gent geen vergunning meer moeten aanvragen en meer ambiance in de Gentse straten mogen brengen.

Minder regels, meer muziek!

wo 13/03/2024 - 09:58