Op 25 januari jl. vond de jongste editie van de jaarlijkse Raveschotlezing plaats, de ‘feestelijke start van het archeologisch jaar’ in Gent. Volgens het aangekondigde programma zou een medewerker van de dienst stadsarcheologie ook deze keer en zoals gebruikelijk het openingswoord verzorgen.
Verschillende aanwezigen melden me echter dat – tot hun verbazing en in weerwil van het programma – er deze keer geen inleidende speech was vanwege de dienst stadsarcheologie. Traditioneel wordt daarin een nochtans een inhoudelijk jaaroverzicht gegeven, veelal ook met een kritische noot en een kwinkslag. Het onverwachte ontbreken hiervan werd als een gemis ervaren.
Vandaar mijn vraag: kan de schepen toelichten waarom het openingswoord met jaaroverzicht door de dienst stadsarcheologie niet doorging?
Voor ik op uw vraag antwoord, wil ik u wel meegeven dat de correcte naam van de organiserende dienst van de Raveschotlezing de “dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg” is. Bij deze jaarlijkse lezing is er inderdaad elk jaar een welkomwoordje vanuit deze dienst en daarna een kleine intro door de bevoegde schepen. Over dat laatste kan ik u alle achtergrondinformatie bezorgen. Om te weten hoe het met het welkomwoordje is verlopen, diende ik mij bij de dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg te bevragen. Dat is ook logisch, want operationele beslissingen en organisatie horen de administratie toe, en niet het politieke kader. Dat is met andere woorden een zaak voor ambtenaren, diensthoofden, afdelingshoofden en departementshoofden.
Naar ik heb vernomen was er inderdaad een welkomwoord voorbereid. De hiërarchie van de organisatie oordeelde, dat dit welkomwoordje evenwel veel verder ging dan een spreekwoordelijke ‘kwinkslag’. Het voorstel zou bovendien niet met de deontologische code van stad Gent hebben gestrookt. Als dat zo was, dan is dat heel erg betreurenswaardig, want van een ambtenaar wordt verwacht dat hij/zij zich schikt naar de deontologische code van zijn/haar ambt. Ter duiding citeer ik effen uit deze code: “Als je het niet eens bent met bepaalde beslissingen, maak dan je ongenoegen niet in het openbaar bekend. Bespreek dan met je leidinggevende hoe je hiermee om kan gaan.” Naar verluid is de inhoud ook binnen de organisatie besproken, maar zag de medewerker uiteindelijk af van de mogelijkheid om een speech te geven.
vr 09/02/2024 - 10:57