De weg naar afval vermijden, circulair materialengebruik en het normaliseren van herstellen is nog lang, De bijdrage van Repair Cafés daartoe valt niet te overschatten. Repair Cafés zijn daarnaast ook een sociaal gebeuren: een plek waar iedereen gratis (of voor een prikje namelijk de materiaalkost) terecht kan om spullen te laten repareren, een broeihaard van zachte rebellie tegen de wegwerpmaatschappij.
Eerder deze legislatuur besliste u in het kader van de besparingen om de steun vanuit uw diensten aan de werking van Repair Cafés stop te zetten met ingang na de huidige legislatuur.
Nu dit moment dichterbij komt en het betrokken middenveld publiek zorgen begint te uiten, communiceert u dat er een oplossing zal gezocht worden voor de Repair Cafés die door de Stad worden georganiseerd. Hiervoor zal er op zoek worden gegaan naar een nieuwe ondersteunende partner.
Aangezien we reeds concrete signalen opvangen van Gentenaars dat voorziene of gewenste Repair Cafés niet meer zouden kunnen doorgaan dit jaar, horen we graag meer over die potentiële oplossingen.
Ik kan u meteen gerust stellen, denk ik. Er is geen beslissing genomen om de werking van de Repaircafés stop te zetten. Nu niet, en ook twee jaar geleden niet. Ik heb samen met u vastgesteld dat er een communicatie circuleerde op sociale media. Die was dus helaas gebaseerd op foutieve informatie.
Want wat je zegt is terecht natuurlijk: de werking van de Repaircafés is van grote waarde. Om materialen een tweede, derde, of achtste leven te geven, maar ook omdat de Repaircafés die we opzetten vanuit buurtwerk momenten zijn waar mensen elkaar ontmoeten, een babbeltje slaan. En het blijft ook voor veel mensen een manier om geen nieuwe toestellen te hoeven aankopen en zo te kunnen besparen. Dat dit allemaal ook gebeurt met de inzet van vrijwilligers is mij ook veel waard. (Overigens: in mei vorig jaar is Eurocommissiaris Didier Reynders op bezoek gekomen in Gent onder andere om de werking van de Repaircafés beter te leren kennen in het kader van de EU Green Deal)
Je vraag geeft me wel de gelegenheid om nog eens toe te lichten wat wel is beslist en welke acties we hierin hebben genomen. Belangrijkste zaken eerst: we hebben nooit de bedoeling gehad- en dat blijft zo- om de werking van de Repaircafés stop te zetten. We hebben wel beslist dat de ondersteuning vanuit de dienst Ontmoeten en Verbinden afgebouwd wordt tegen eind 2024. Dit omdat men vanuit de dienst zelf aangaf dat zij mogelijkheden zagen om de werking deels te verzelfstandigen en deels door andere partners te laten ondersteunen. We zijn dus momenteel verschillende pistes aan het onderzoeken om die beperkte ondersteuning, al dan niet deels, over te dragen.
Er is intussen al veel verkend. Waar staan we nu?
We hebben nog even de tijd om het meest gewenste scenario op punt te stellen.
Nog dit: ik ben ook rechtstreeks met de vrijwilligers gaan praten, naar aanleiding van de foute communicatie op sociale media. Ik heb ook hun bezorgdheden gehoord en grootste noden in ondersteuning. Ze weten ook dat we vanuit de Stad bekijken hoe we de ondersteuning verderzetten en dat van stopzetten geen sprake is. Bij een verdere update, laten we dat ook aan hen weten zodat ze kunnen blijven repareren, dat ’t blijft marcheren.
do 14/03/2024 - 11:27