Waar tot voor kort niet iedereen de potentiële maatschappelijk meerwaarde van artificiële of kunstmatige intelligentie onderkende, kan men het door de sterke evolutie van de voorbije jaren niet langer negeren. AI is alomtegenwoordig en de mogelijke toepassingen voor bedrijven en organisaties zijn ondertussen legio: van verbeterde diagnostiek in de gezondheidszorg over fraudedetectie in het bankwezen tot algemene efficiëntiewinsten door bijvoorbeeld optimalisatie van planningstools, we kunnen er allemaal wel bij varen. Ook op het vlak van navigatie, vertaalsoftware, informatievergaring e.a. bewees AI al haar nut.
Het afgelopen jaar maakte ook het grote publiek kennis met AI, meer specifiek met generatieve AI, artificiële intelligentie die nieuwe inhoud kan creëren. Velen onder ons ontdekten de mogelijkheden daarvan door te experimenteren met toepassingen als ChatGPT.
We mogen echter niet blind zijn voor de bezorgdheden van mensen m.b.t. de ontwikkeling en het gebruik van AI. Het is niet meer dan logisch dat men zich daarover kritische vragen stelt, gezien hoe recent deze technologie aan de oppervlakte kwam, welke impact ze nu al heeft en hoe snel ze evolueert. Daarnaast moeten we – zoals steeds bij digitale evoluties – er alles aan doen om niemand achter te laten, om een digitale kloof te vermijden.
We kunnen als Stad Gent gezien de vele voordelen qua dienstverlening niet achterblijven, maar we moeten ons m.i. ook grondig afvragen waarvoor we AI wel, maar zeker ook waarvoor we het niét wensen te gebruiken. Die ethische vragen moeten we durven stellen. De Europese AI act – waar momenteel de laatste hand aan gelegd wordt – kan daarvoor een goede basis zijn.
Hoe kijkt u naar het gebruik van AI binnen Stad Gent? Welke opportuniteiten en risico’s ziet u?
In welke mate wordt al gebruik gemaakt van AI binnen Stad Gent?
Wordt er binnen Stad Gent gewerkt aan een (ethisch) kader, om doordacht met de toepassing van AI om te gaan? Hoe wil u hier verder mee aan de slag gaan?
AI is een hot topic, en spreekt tot de verbeelding. En zoals u aangeeft, heeft Artificiële Intelligentie (AI) in het afgelopen jaar een prominente rol gespeeld, niet alleen in de media, bij onze vele tech-bedrijven, maar ook binnen de Stad Gent.
AI kan ingezet worden om complexe stedelijke uitdagingen aan te pakken en dienstverlening te verbeteren. Het zal impact hebben op de job-inhoud van onze medewerkers, waarbij de snelheid en kwaliteit van taken verhoogt. We kijken positief naar alle mogelijkheden en stimuleren het gebruik en experimenteren met AI, terwijl we ons natuurlijk bewust blijven van de mogelijke risico’s. Enkele van de aangedragen risico’s zijn privacy en datalekken, waarbij data eigendom kan worden van AI-leveranciers zoals OpenAI, en vraagstukken rond eigendomsrechten bij AI-gegenereerde content.
De diverse individuele initiatieven die ontstonden binnen de stad, zowel vanuit technologische als andere invalshoeken, hebben geleid tot het besef dat een meer gecoördineerde aanpak nodig was. Dit resulteerde in een AI-plan voor 2024, goedgekeurd door het Managementteam van de Stad op 12/12/23. In dit plan is aandacht voor de risico’s en een oproep om multidisciplinair hier mee aan de slag te gaan. De collega’s van D09 zullen straks een korte presentatie geven over dit plan met meer details.
We hebben AI reeds geïntegreerd in projecten zoals PROBE en VLOED, waar het bijdraagt aan diverse stadsdiensten. PROBE en VLOED tonen perfect hoe AI concreet kan worden ingezet binnen de Stad.
Belangrijk is het ethische aspect van AI. In september van 2022 heeft een werkgroep binnen de Stad een reeks aanbevelingen geformuleerd over hoe om te gaan met ethische kwesties bij het gebruik van AI. Ze gingen hiervoor ook in gesprek met ML6. Deze aanbevelingen richten zich op vroege detectie van ethische risico's, een case-by-case benadering voor risicobeheersing, en samenwerking met externe experts. Er worden veiligheidsmaatregelen gebouwd waardoor projecten met een AI-component extra bewaakt werden mbt ethische risico’s. Ondertussen zijn er ook de bovenlokale kaders: EU AI-Act & vanuit Vlaanderen het ‘AI Competence Center’, waar we mee onder surfen.
Buiten de projecten die door District09 samen met de stad worden gerealiseerd, merken we ook het gebruik van de verschillende tools zoals Copilot, ChatGPT of Bard. We benadrukken bij ons personeel het veilig en verantwoord gebruik, met specifieke richtlijnen. We geloven dat door training en bewustwording, onze medewerkers AI-tools kunnen inzetten op een manier die de stad Gent en haar burgers ten goede komt. Deze richtlijnen moeten nu nog gevalideerd worden om daarna verspreid te worden in onze organisatie.
In conclusie, Stad Gent omarmt de mogelijkheden van AI, maar blijft waakzaam voor de risico’s. Door samenwerking, ethische overwegingen en continue evaluatie streven we ernaar om AI op een doordachte en verantwoorde manier in te zetten voor de verbetering van onze diensten aan de burgers.
di 06/02/2024 - 11:18