Terug
Gepubliceerd op 16/01/2024

2024_MV_00005 - Mondelinge vraag van raadslid Emilie Peeters: EVA Gent Evenement

commissie vrije tijd, publiekszaken en pensioenen (VPP)
ma 15/01/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 15/01/2024 - 20:29
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Gabi De Boever; Mehmet Sadik Karanfil; Karlijn Deene; Jef Van Pee; Anne Schiettekatte; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Yüksel Kalaz; Bert Misplon; Manuel Mugica Gonzalez; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Sofie Bracke; Sami Souguir; Patricia De Beule; Zeneb Bensafia; Anneleen Van Bossuyt; Emilie Peeters; Jeroen Van Lysebettens; Bram Van Braeckevelt, Schepen; Anneleen Schelstraete; Mieke De Buyssere; Koen Janssens; Astrid  Vaningelom; Sarah Spiessens; Hans  Baetslé; Lien Van de Velde; Matthias Demol; steven Heyse; Johan Van de Wiele; Peter Meirsschaut; Sarah Catrysse

Afwezig

Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Stephanie D'Hose; Tom De Meester; Stijn De Roo; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Sonja Welvaert; Fourat Ben Chikha; Els Roegiers; Martine Verhoeve; Anton Vandaele; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Anneleen Schelstraete
2024_MV_00005 - Mondelinge vraag van raadslid Emilie Peeters: EVA Gent Evenement 2024_MV_00005 - Mondelinge vraag van raadslid Emilie Peeters: EVA Gent Evenement

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In het bestuursakkoord (p. 53) staat dat de stad de mogelijkheid zal onderzoeken tot oprichting van een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) ‘Gent Evenement’ en hierin minstens het Lichtfestival en de Gentse Feesten zouden betrekken, onder meer met het oog op het verkrijgen van financiële ondersteuning van Vlaanderen en Europa. Ook in uw beleidsnota Feesten en Evenementen wordt dit herhaald (p. 26).

Indiener(s)

Emilie Peeters

Gericht aan

Bram Van Braeckevelt

Tijdstip van indienen

wo 20/12/2023 - 10:24

Toelichting

  • Hoever staat u met deze actie?

Bespreking

Antwoord

Een vzw oprichten om de organisatie van verschillende feesten in onder te brengen, is één van de mogelijke manieren. Belangrijker dan de wijze waarop we dit doen, is het doel en de toekomst die we voor ogen hebben voor onze feesten. Daar heb ik altijd een legislatuur overschrijdende blik op gehad, omdat iets als de Gentse Feesten niet zomaar van de ene op de andere dag verandert. 

Gezien het eerste deel van de legislatuur overheerst werd door de covid-pandemie, lagen de prioriteiten bij het overeind houden van de sector, zowel van losse evenementen als van de Gentse Feesten organisatoren.

Toen ik 2 jaar geleden startte als schepen van Feesten was er nog steeds weinig toegelaten omwille van de pandemie, was het zelfs tot diep in het voorjaar niet duidelijke of er Gentse Feesten konden zijn, en hebben we ons in eerste instantie toegespitst op de heropstart van de sector en de subsidiëringsmogelijkheden herbekeken. Dat is niet altijd vanzelfsprekend, maar de stimulans subsidie voor bredere samenwerking is ondertussen gevalideerd in de commissie en de gemeenteraad. Ook voor de Gentse Feesten hebben we daar actie in ondernomen, waarbij we als stad iets meer sturing aan de inhoudelijke aspecten van de Gentse Feesten hebben gegeven.

Om tot een EVA, of andere bestuursvorm, te komen, is er eerst een goede evaluatie en modernisering van de huidige werkwijze nodig, vooraleer een officiële aanvraag bij de Vlaamse overheid kan worden ingediend. De hoofdmoot van deze EVA zou logischerwijs de organisatie van de Gentse Feesten en het Lichtfestival bevatten.

In een poging om hier al een eerste stap in te formaliseren ben in dialoog gegaan met de organisatoren, maar ook juridische dienst en de veiligheidsdiensten op welke manier we de organisatiestructuur van de Gentse Feesten kunnen moderniseren. Gezien de veiligheid van de organisatie niet in het gedrang mag komen, als er een te grote omzwaai in organisatie zou zijn, moet dat bedachtzaam gebeuren. En in alle eerlijkheid, ik ervaar dat dit in deze fase van de legislatuur dit politiek te gevoelig ligt. Al geloof ik persoonlijk dat we hier niet langer mogen in treuzelen. Willen we de Gentse Feesten relevant en toegankelijk voor iedereen houden en maken de komende jaren, dan moeten we wat goed is behouden en de historische manier waarop de feesten gegroeid zijn, een basis bieden die ook de volgende jaren perspectief geeft op de uitdagingen van de Feesten. Ook om de Feesten gratis en Gents te houden. Daarvoor moeten we als stad een gemeenschappelijk visie over de Gentse Feesten van 2030 ontwikkelen, zoals ik al bij de start als schepen van Feesten heb gezegd.

 Als Gentse Feesten op een moderne bestuurlijke manier vergund worden en moeten we een manier vinden om ervoor te zorgen dat het aanbod afgestemd blijft op de noden en wensen van de Gentenaar en dat er geen overaanbod of een gebrek aan bepaalde genres of ideeën is. Dat geldt voor de pleinen en uiteraard ook in het breder aanbod. Dat betekent dat we een antwoord moeten hebben voor wie dat wil – en er zijn er al die dat vragen- de kans kan krijgen om zich aan de organisatie te wagen. Niet zomaar of zonder voorwaarden en ook niet door alle huidige organisatietalent overboord te gooien. Hun ervaring is te waardevol voor onze stad om met het badwater weg te gooien. Er moet echter wel werk gemaakt worden van een groeipad voor wie al langer vragende partij is om de handen uit de mouwen te steken op de Feesten. 

Voor de volledigheid: het Lichtfestival wordt wel grotendeels vanuit een aparte vzw geregeld, zodanig de nodige middelen te verzamelen. De praktische organisatie blijft wel in hoofdzaak in handen van de dienst Feesten en Ambulante Handel, in samenwerking met de partners en vele stadsdiensten.

di 16/01/2024 - 09:18