In het bestuursakkoord (p. 53) staat dat de stad de mogelijkheid zal onderzoeken tot oprichting van een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) ‘Gent Evenement’ en hierin minstens het Lichtfestival en de Gentse Feesten zouden betrekken, onder meer met het oog op het verkrijgen van financiële ondersteuning van Vlaanderen en Europa. Ook in uw beleidsnota Feesten en Evenementen wordt dit herhaald (p. 26).
Een vzw oprichten om de organisatie van verschillende feesten in onder te brengen, is één van de mogelijke manieren. Belangrijker dan de wijze waarop we dit doen, is het doel en de toekomst die we voor ogen hebben voor onze feesten. Daar heb ik altijd een legislatuur overschrijdende blik op gehad, omdat iets als de Gentse Feesten niet zomaar van de ene op de andere dag verandert.
Gezien het eerste deel van de legislatuur overheerst werd door de covid-pandemie, lagen de prioriteiten bij het overeind houden van de sector, zowel van losse evenementen als van de Gentse Feesten organisatoren.
Toen ik 2 jaar geleden startte als schepen van Feesten was er nog steeds weinig toegelaten omwille van de pandemie, was het zelfs tot diep in het voorjaar niet duidelijke of er Gentse Feesten konden zijn, en hebben we ons in eerste instantie toegespitst op de heropstart van de sector en de subsidiëringsmogelijkheden herbekeken. Dat is niet altijd vanzelfsprekend, maar de stimulans subsidie voor bredere samenwerking is ondertussen gevalideerd in de commissie en de gemeenteraad. Ook voor de Gentse Feesten hebben we daar actie in ondernomen, waarbij we als stad iets meer sturing aan de inhoudelijke aspecten van de Gentse Feesten hebben gegeven.
Om tot een EVA, of andere bestuursvorm, te komen, is er eerst een goede evaluatie en modernisering van de huidige werkwijze nodig, vooraleer een officiële aanvraag bij de Vlaamse overheid kan worden ingediend. De hoofdmoot van deze EVA zou logischerwijs de organisatie van de Gentse Feesten en het Lichtfestival bevatten.
In een poging om hier al een eerste stap in te formaliseren ben in dialoog gegaan met de organisatoren, maar ook juridische dienst en de veiligheidsdiensten op welke manier we de organisatiestructuur van de Gentse Feesten kunnen moderniseren. Gezien de veiligheid van de organisatie niet in het gedrang mag komen, als er een te grote omzwaai in organisatie zou zijn, moet dat bedachtzaam gebeuren. En in alle eerlijkheid, ik ervaar dat dit in deze fase van de legislatuur dit politiek te gevoelig ligt. Al geloof ik persoonlijk dat we hier niet langer mogen in treuzelen. Willen we de Gentse Feesten relevant en toegankelijk voor iedereen houden en maken de komende jaren, dan moeten we wat goed is behouden en de historische manier waarop de feesten gegroeid zijn, een basis bieden die ook de volgende jaren perspectief geeft op de uitdagingen van de Feesten. Ook om de Feesten gratis en Gents te houden. Daarvoor moeten we als stad een gemeenschappelijk visie over de Gentse Feesten van 2030 ontwikkelen, zoals ik al bij de start als schepen van Feesten heb gezegd.
Als Gentse Feesten op een moderne bestuurlijke manier vergund worden en moeten we een manier vinden om ervoor te zorgen dat het aanbod afgestemd blijft op de noden en wensen van de Gentenaar en dat er geen overaanbod of een gebrek aan bepaalde genres of ideeën is. Dat geldt voor de pleinen en uiteraard ook in het breder aanbod. Dat betekent dat we een antwoord moeten hebben voor wie dat wil – en er zijn er al die dat vragen- de kans kan krijgen om zich aan de organisatie te wagen. Niet zomaar of zonder voorwaarden en ook niet door alle huidige organisatietalent overboord te gooien. Hun ervaring is te waardevol voor onze stad om met het badwater weg te gooien. Er moet echter wel werk gemaakt worden van een groeipad voor wie al langer vragende partij is om de handen uit de mouwen te steken op de Feesten.
Voor de volledigheid: het Lichtfestival wordt wel grotendeels vanuit een aparte vzw geregeld, zodanig de nodige middelen te verzamelen. De praktische organisatie blijft wel in hoofdzaak in handen van de dienst Feesten en Ambulante Handel, in samenwerking met de partners en vele stadsdiensten.
di 16/01/2024 - 09:18In een recente open brief aan het college maken een dertien culturele en andere verenigingen uit Baarle hun bezorgdheden bekend over de toekomst van hun respectievelijke werkingen. Het stadsbestuur heeft hen gemeld dat het Ontmoetingscentrum Baarle zal sluiten en dat ze hun activiteiten zullen moeten voortzetten in de kerk/dekenij van Baarle, onder beheer van de Kurt Defrancq-stichting.
De verenigingen betreuren dat ze tot nog toe nog maar weinig bij dit traject betrokken werden en geven daarom in de brief hun concrete ruimtelijke en andere noden mee. Tegelijk maken ze zich zorgen over belangrijke randvoorwaarden (parkeergelegenheid, toekomstige kostprijs, enz.) en ze vrezen hun activiteiten niet onder dezelfde gunstige omstandigheden te zullen kunnen verder zetten.
Vandaar mijn vragen:
1. Wat is de reactie van de schepen op de bezorgdheden van de culturele en andere verenigingen? Kan de schepen garanderen dat ze probleemloos en onder gelijkaardige voorwaarden hun activiteiten op de nieuwe locatie zullen kunnen verder zetten?
2. Hoe zal de schepen ervoor zorgen de verenigingen bij het verdere traject op een volwaardige manier betrokken worden? Kan de schepen ook de rol van de Kurt Defrancq-stichting en de verdere timing/fasering toelichten?
De Stad is nog steeds in gesprek met de Stichting Kurt Defrancq, de enige indiener van een voorstel bij de open oproep die de Stad lanceerde.
De gesprekken met de Stichting over de herbestemming van de kerk Baarle, de pastorie Baarle en de aanpalende tuin en het onderzoek naar de bouw van een nieuwe polyvalente ruimte lopen volop. Ook met de Chiro ging de Stad de voorbije maanden in gesprek.
Bedoeling is nog steeds dat de Stad de kerk en de pastorie in erfpacht zou geven aan de Stichting, zodat de Stichting daar een eigen project kan realiseren, en tegelijk ook een aantal gemeenschapsfuncties voor Baarle kan clusteren.
De erfpachtovereenkomst tussen de Stad en de Stichting kan nog niet afgesloten worden. Enerzijds moet de eigendomsoverdracht van de pastorie Baarle nog gebeuren. Deze is momenteel nog in eigendom van de kerkfabriek. Anderzijds moet de Stichting nog een aantal zaken verder uitwerken, om aan te tonen dat het project haalbaar en realiseerbaar is. Het gaat onder meer over verdere afstemming rond de ruimtelijke randvoorwaarden, rond de inhoudelijke invulling en de combinatie met de herhuisvesting van de gebruikers van OC Baarle, rond het toekomstig beheer van de site, en rond het financieel plan.
De erfpachtovereenkomst zelf is er dus nog niet, maar er is wel al een intentieovereenkomst gesloten tussen de Stad en de Stichting. Via deze intentieovereenkomst engageren zowel de Stad als de Stichting zich om constructief met elkaar in gesprek te gaan over de herbestemming van de kerk en de pastorie, en de bouw van een polyvalente zaal. Het is de bedoeling om, rekening houdend met de uitgangspunten, zoals opgenomen in de open oproep en zoals ook opgenomen in deze intentieovereenkomst, in 2024 een erfpachtovereenkomst af te sluiten voor de kerk, de pastorie en een deel van het perceel grond aangrenzend aan de pastorie, bedoeld voor de bouw van een polyvalente zaal.
In de intentieovereenkomst zijn een aantal uitgangspunten en ambities meegegeven, die voor de Stad essentieel zijn:
De Stad neemt deze aspecten dus als essentiële voorwaarden mee bij de verdere besprekingen met de Stichting.
De Stad voert momenteel verdere gesprekken met de kerkfabriek over de verwerving van de pastorie en het perceel van de Chiro.
De Stichting werkt het project verder uit, onder meer qua ontwerp, ruimtelijke randvoorwaarden, invulling, plan van aanpak, financieel plan, … om aan te tonen dat het beoogde project realiseerbaar is. De Stichting koppelt hierover terug met de Stad. De betrokken stadsdiensten kunnen hierbij waar nodig ondersteunen.
De ruimtenoden van de verschillende culturele en andere verenigingen die gebruik maken van het OC Baarle, werden reeds in kaart gebracht en aan de Stichting bezorgd die hiermee verder aan de slag gaat.
Tijdens de afgelopen gesprekken heeft de Stad meegegeven dat er voldoende ruimte moet zijn om de vaste gebruikers van het OC Baarle te herhuisvesten en lokale verenigingen een plek te geven. De Stichting heeft meegedeeld dat zij hieraan ten volle tegemoet wil komen. Omdat de ruimte in kerk en pastorie wellicht te klein zal zijn om alle vaste gebruikers van het OC Baarle te herhuisvesten, zal de Stichting onderzoek doen naar het bijbouwen van een polyvalente ruimte. Het beheer van de toekomstige cluster kerk - pastorie - polyvalente ruimte zou gebeuren door en op kosten van de erfpachter. De Stad gaf hierbij al mee dat de erfpachter een vergoeding mag doorrekenen, om bepaalde kosten van de erfpachter te dekken. De tarieven die door de Stichting zullen gehanteerd worden, zullen weliswaar voorafgaandelijk aan de Stad ter goedkeuring worden voorgelegd, en er zal moeten gewerkt worden met verschillende categorieën van gebruikers, en gedifferentieerde bedragen per categorie. De Stad zal dus in elk geval mee waken over de haalbaarheid voor de lokale verenigingen.
Eens dit alles verder uitgewerkt is en daaruit blijkt dat het project, zowel voor de Stad als voor de Stichting, realiseerbaar is (zowel ruimtelijk, financieel, inhoudelijk, ...), zal de Stad hierover terugkoppelen naar de betrokken verenigingen in Baarle. Momenteel is de Stad nog wachtende op een concreter voorstel van de Stichting rond de invulling en het beheer van de toekomstige ruimten. Eens dit er is, nemen we dit verder op met de betrokken verenigingen. We verwachten dat dit in de lente van 2024 zal kunnen gebeuren.
di 16/01/2024 - 10:58Geachte schepen
Vorig jaar vernamen we dat de Drongenhofkapel niet mee verkocht wordt met het Caermersklooster.
Wat volgens mij een goede beslissing was, en ruimte biedt aan toekomstige culturele projecten.
Alleen, in vergelijking met andere culturele plekken, musea,… horen we niet veel publiciteit hierrond.
Vandaar mijn vragen:
In september 2020 werd de Dronghofkapel aan Berlinde De Bruyckere ter beschikking gesteld voor de organisatie van culturele activiteiten en het tentoonstellen van het werk ‘Honte’ van Berlinde De Bruyckere. Vorig jaar werd in september de overeenkomst verlengd tot 31 december 2025.
Ondertussen wordt de invulling van de Drongenhofkapel verder onderzocht maar tot 2026 zullen er dus culturele activiteiten doorgaan georganiseerd door Berlinde De Bruyckere en haar team.
De huurovereenkomst bepaalt dat ze de kapel zes zondagvoormiddagen per jaar publiek toegankelijk moeten maken mits reservatie en vraagt de huurder om de kapel open te stellen tijdens de Patersholfeesten. Het aantal activiteiten per jaar overschrijdt het minimumaantal en de kapel wordt ook opengesteld op aanvraag. De mogelijkheden van de ruimte zijn weliswaar zeer beperkt vermits er geen sanitair, watervoorziening en verwarming aanwezig is. De serene ruimte vraagt dan ook naar aangepaste activiteiten zoals lezingen, performances, tentoonstellingen en intieme concerten.
Het klopt dat tijdens de vorige editie van de Patersholfeesten in 2022 een aantal incidenten hebben plaats gevonden met het publiek. Er kwamen heel wat feestvierders langs in de kapel maar een aantal onder hen hadden geen respect voor de werken die er tentoon gesteld worden. Het was voor de vrijwilligers niet haalbaar om alles in goede banen te leiden. Daarom werd in onderling overleg afgesproken dat de kapel op meer geschikte momenten kon opengesteld worden.
Zij communiceren hun culturele activiteiten via hun eigen kanalen en er is een aparte website voor de projecten in de Drongenhofkapel.
di 16/01/2024 - 10:51