In het nieuwe vervoersplan van De Lijn wordt de lus Mariakerke Post - Driesdreef, op de route van de voormalige lijn 9, niet meer bediend door het reguliere openbaar vervoer. Het wegvallen van die lus komt al enkele jaren ter sprake. Al in 2020 onderzocht een studiebureau de mogelijkheden van een vervangende shuttle. In het actieplan vervoersarmoede 2021 - 2025 is de inzet van een shuttle expliciet opgenomen, inclusief indicatieve route. Er werden ook budgetten voorzien voor de realisatie ervan.
Eind vorig jaar polste ik via een schriftelijke vraag naar de stand van zaken (2023_SV_00553). Daarin kregen de bewoners van Mariakerke het deksel op de neus: de shuttledienst komt er niet. Het beschikbare budget werd verkleind en de offertes voor de shuttle in Mariakerke en voor lijn 16 vielen hoger uit dan verwacht. Er werd gekozen om enkel lijn 16 te behouden. Over deze keuze werd niet gecommuniceerd.
In Mariakerke loopt intussen een petitie om het gebied opnieuw te voorzien van regulier openbaar vervoer. Bij buurtbewoners heerst veel onbegrip en onvrede.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Bedankt voor uw vraag. Uw vraag maakt het mogelijk om de aanleiding van dit probleem nog eens naar voor te brengen. Eigenlijk zou die vraag nooit moeten gesteld worden aan een stadsbestuur. De Lijn zou altijd voldoende middelen moeten hebben om uitstekend openbaar vervoer te organiseren. De stad zou dan niet zelf met beperkte middelen bepaalde lijnen moeten financieren. In uw vraag zegt u welke afweging heeft de stad gemaakt, wel, eigenlijk is dit onze taak niet. Als men vanuit de Vlaamse regering De Lijn deftig zou behandelen naar onderhoudsbudget en exploitatiebudget dan hadden we nooit tot deze situatie moeten komen. Dat er geen busverbinding meer is rond Zuiderlicht in Mariakerke dat heeft alles te make net de besparingen sinds 2017. De besparingen op De Lijn sinds 2017 hebben deze impact. We hebben gezegd dat we de problemen in Mariakerke en Sint Amandsberg ging proberen oplossen, maar eigenlijk is dat onze taak niet.
Er waren meerdere afwegingen waardoor het potentieel voor Lijn 16 veel gunstiger was dan de shuttle in Mariakerke:
De shuttle in Mariakerke kon een beperkte lus bedienen tussen Zuiderlicht en Mariakerke Post. Dan is er nog steeds na-vervoer nodig. Het potentieel van reizigers hiervoor is veel lager dan lijn 16. Lijn 16 kon uitgebouwd worden als een volwaardige lijn tussen Gent Zuid en Sint-Baafskouter.
Maar waarom was die afweging nodig?
We waren genoodzaakt om verschillende alternatieven te onderzoeken. We hadden eerst indicatie gekregen hoeveel alles zou kosten. De Lijn heeft begin 2023 nieuwe offertes opgevraagd. Deze bleken veel duurder dan vooraf ingeschat waardoor we keuzes moesten maken. De kost voor één shuttle bedraagt minimaal 26.000 euro voor een bediening die beperkt is tussen 8uur en 16 uur, zonder bediening op zondag.
Wat betreft lijn 16: Stad Gent draagt hiervoor 520.000 euro bij aan de realisatie van een vaste buslijn tussen Gent-Zuid en de Johannes Hartmanlaan. De resterende 580.000 euro wordt bijgepast vanuit het restbudget Vervoer Op Maat van Vervoerregio Gent. Dus wij hadden nog ongeveer 530000 euro. Op het moment dat wij die nieuwe offertes krijgen van De Lijn, waarbij we in eerste instantie van hen duidelijke signalen hadden gekregen dat we daarmee zowel Lijn 16 als de shuttle in Mariakerke konden realiseren. Nu kregen we opeens het signaal van, het enige wat je nog kan doen is een lijn 16 met een minder dan voorziene frequentie.
Het budget spreiden over zowel een shuttle als een busverbinding was niet mogelijk. Uiteindelijk zijn we ook voor Lijn 16 akkoord gegaan met een lagere frequentie en amplitude. Er is nu een bediening om de 30 min tot 20 uur ’s avonds, met een 20-minutenbediening tijdens de spits. Dat is zeer vervelend voor Mariakerke. Dat is één van de gaten die vallen met het nieuwe OV-netwerk van De Lijn. Het is niet het enige gat dat valt in Gent, er zijn er nog ter sprake gekomen. Ik ben dat zeer vervelend, maar u moet begrijpen, de stad staat niet in voor openbaar vervoer, en wij hebben gewoon het geld niet. Wij zijn de stad waar al het meeste geld naar het openbaar vervoer gaat.
De mensen hebben mij de petitie afgegeven, en ik ga die afgeven bij de lijn het kabinet van minister Peeters om te tonen hoe concreet het is dat de mensen zonder openbaar vervoer vallen.
De halte Mariakerke Rodonkstraat werd omgevormd tot een Flex-halte en in de onmiddellijke omgeving van het Zuiderlicht komt ook een nieuwe Flex halte. Via deze haltes zal van flexvervoer gebruik kunnen worden gemaakt, mits vooraf telefonisch een rit wordt gereserveerd. Maar we weten allemaal dat dat verre van ideaal is. Ze hebben drie busjes, dat zal niet voldoende zijn voor gans Gent.
De Lijn is verantwoordelijk voor de organisatie van het openbaar vervoer. Ook de communicatie voor de invoering van het nieuwe net is in handen van De Lijn. De stad heeft hier zelf niet actief over gecommuniceerd. Ook de vorige keer niet. Het is wel in de pers gekomen. Burgers die hierover vragen stelden hebben we wel de correcte informatie meegekregen.
Ik kan u meedelen dat we veel signalen krijgen vanuit scholen en woonwijken van Mariakerke. Ik heb zelf ook al een overleg gehad met scholen. We gaan al die zaken meenemen. De Lijn voorzien een evaluatie van het nieuwe net en wij zullen zeker de mankementen en de gaten in de bediening meegeven. Ik hoop dat de Lijn dit nog kan bijsturen. De motie die we in de gemeenteraad van januari samen hebben goedgekeurd samen is ook al doorgestuurd, en wat hier voorligt en wat de mensen van Mariakerke me hebben bezorgd valt daar helemaal onder, daar vallen gaten en die moeten worden opgelost. wo 07/02/2024 - 13:41