Op grond van de Wet op het politieambt (WPA) van 5 augustus 1992, gewijzigd bij Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de Wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de Wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, moeten een aantal verplichtingen worden nageleefd wanneer de politiediensten een bewakingscamera willen plaatsen en gebruiken met het oog op bewaking en toezicht.
Artikel 25/2 van desbetreffende wet verstaat onder intelligente camera, de camera die ook onderdelen en software bevat, die al dan niet gekoppeld aan registers of bestanden, de verzamelde beelden al dan niet autonoom kunnen verwerken. Een ANPR-camera wordt beschouwd als een intelligente camera aangezien de camera een nummerplaat herkent met behulp van optische leesapparatuur en die informatie koppelt aan lijsten met nummerplaten die gekend zijn in het kader van een bepaald onderzoek.
Een politiedienst kan camera's plaatsen en gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt, na voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad, wanneer het gaat om een politiezone. Om deze toestemming te bekomen wordt er een aanvraag ingediend bij de gemeenteraad door de korpschef. Deze aanvraag houdt rekening met een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau, met name wat de categorieën van verwerkte persoonsgegevens betreft, de proportionaliteit van de aangewende middelen, de te bereiken operationele doelstellingen en de bewaartermijn van de gegevens die nodig is om deze doelstellingen te bereiken. (artikel 25/4 WPA)
De gemeenteraad dient zijn toestemming uit te brengen op basis van de informatie bezorgd door de verantwoordelijke voor de verwerking en de analyse van de korpschef. Deze toestemming moet in alle gevallen gemotiveerd worden.
Indien de analyse van de korpschef gevolgd wordt, kan de motivering steunen op de elementen uit de analyse van de korpschef.
Concreet wenst de Politiezone Gent, onder verantwoordelijkheid van Korpschef Filip Rasschaert, gebruik te maken van de reeds bestaande vaste ANPR-camera's van de Stad Gent die zichtbaar gebruikt worden door het Mobiliteitsbedrijf en in het kader van de LEZ op niet-besloten plaatsen op het grondgebied van Stad Gent. Dit vormt voor Politiezone Gent immers een netwerk dat een enorme politionele meerwaarde kan bieden in de aanpak van de prioriteiten van de Politiezone zoals ook opgenomen in het zonaal veiligheidsplan.
De verwerkingsdoeleinden van de ANPR-camera’s blijven kaderen in opdrachten van bestuurlijke en/of gerechtelijke politie en binnen de verkeershandhaving. Dit betekent dat de gegevens dienen om enerzijds onmiddellijk te reageren op HITS en anderzijds om politionele gegevens te verzamelen.
Het gebruik van deze vaste ANPR-camera' s door de Politiezone Gent behelst uitsluitend volgende zaken:
Vanuit een ANPR-camera kunnen er in realtime beelden worden gecapteerd van een nummerplaat. De camera’s nemen geen geluid op. Er wordt een foto gemaakt van het voertuig en de kentekenplaat zodat er kan worden ingezoomd en de kentekenplaat duidelijk leesbaar is.
Gelet op de doelstellingen van het cameratoezicht en de wijze van implementatie ervan is er een maatschappelijk draagvlak voor het gevraagde cameratoezicht.
De Politiezone Gent kan slechts overgaan tot het op zichtbare wijze gebruik maken van vaste ANPR-camera's nadat de gemeenteraad een voorafgaande principiële toestemming heeft gegeven.
Verleent een principiële toestemming aan de aanvraag van de Politiezone Gent voor het zichtbare gebruik van de vaste ANPR-camera's van de Stad Gent op een niet-besloten plaats op het grondgebied van de Politiezone Gent zoals bepaald op het plan gevoegd in bijlage.
Legt op dat de Politiezone Gent tweemaal per jaar, in de maanden maart en oktober rapporteert als verwerkingsverantwoordelijke over de inzet van politioneel toezicht via de ANPR-camera's vermeld in artikel 1 en dit gestructureerd via de categorieën zoals beschreven in de gebruiksmodaliteiten van het goedkeuringsbesluit aan de gemeenteraadscommissie AFB die optreedt als begeleidingscommissie. Er wordt hierbij geaggregeerd gerapporteerd op zowel aard, aantallen als uit welke lijst ‘hits’ werden gegenereerd.