Terug
Gepubliceerd op 08/02/2024

2024_MV_00097 - Mondelinge vraag van raadslid Fourat Ben Chikha: Het middenveldparlement

commissie onderwijs, welzijn en participatie (OWP)
wo 07/02/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: wo 07/02/2024 - 19:43
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Karin Temmerman; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Carl De Decker; Evita Willaert; Anita De Winter; Bert Misplon; Caroline Persyn; Fourat Ben Chikha; Rudy Coddens; Astrid De Bruycker; Alana Herman; Cengiz Cetinkaya; Hafsa El-Bazioui; Christiaan Van Bignoot; Els Roegiers; Helga Stevens; Martine Verhoeve; Emmanuelle Mussche; Steven De Porre; Pieter Nolf; Marie Desimpelaere; Stephanie Cooman; Jitske Debruyne; Johan Vereecke; Jordy Sabels; Ingeborg (tolk); Jeroen Paeleman; Sarah Steenkiste; Inge Dellaert; Adelbrecht Haenebalcke; Britt Roels; Reine De Laat; Brecht Demeulenaere; Eva Vanhullebusch; Christel Verleyen

Afwezig

Gabi De Boever; Sven Taeldeman; Mehmet Sadik Karanfil; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Karla Persyn; Patricia De Beule; Tom De Meester; Stijn De Roo; Yüksel Kalaz; Joris Vandenbroucke; Sonja Welvaert; Ronny Rysermans; Emilie Peeters; Anton Vandaele; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme; Maarten De Grauw

Secretaris

Emmanuelle Mussche
2024_MV_00097 - Mondelinge vraag van raadslid Fourat Ben Chikha: Het middenveldparlement 2024_MV_00097 - Mondelinge vraag van raadslid Fourat Ben Chikha: Het middenveldparlement

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Het participatief onderzoek van prof Oosterlynck ea naar de verhouding tussen Stad en middenveld - waarvan de resultaten hier trouwens in de commissie gepresenteerd werden - mondde uit in een zestal werven, engagementen om de relatie tussen de middenvelders onderling en hun relatie tot de stad te versterken.

Een van deze werven was de installatie van een middenveldparlement als dialoog- en overlegmodel, dat ook reeds in de beleidsnota voor deze legislatuur aangekondigd werd.

De focus van het middenveldparlement zou volgens het eindrapport "moeten liggen op een collectief debat over de verhouding tussen overheid en middenveld en middenveld onderling". Het zou zich moeten bezighouden met de brede ecosysteemvragen van het middenveld en overheid.

In uw antwoord op eerdere vragen en in de communicatie van de verantwoordelijke dienst is het middenveldparlement verdwenen en wordt er gesproken over een netwerkmoment. 

Indiener(s)

Fourat Ben Chikha

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

do 01/02/2024 - 17:46

Toelichting

  1. Is daarmee ook de ambitie uit de beleidsnota's en het participatief onderzoek om een middenveldparlement op te richten opgeborgen?
  2. Zoniet, Op welke wijze zal er alsnog werk gemaakt worden van de creatie van een middenveldparlement?
    1. En wat is de stand van zaken in de uitrol hiervan? 
  3. Hoe verhouden de doelstellingen en de praktijk van het netwerkmoment nu, zich tot de doelstellingen van het middenveldparlement zoals dit in de oorspronkelijke werf vanuit het onderzoek 'Het Gentse sociale middenveld en midden-veldbeleid' aanbevolen werd?

Bespreking

Antwoord

Jullie hebben hier in de commissie inderdaad de bevindingen meegekregen van het participatief en praktijkgericht onderzoek naar het Gentse sociale middenveld, van o.a. prof Oosterlynck. Eén van de werven die daaruit voortkwam, was inderdaad die van het middenveldparlement als nieuw overlegmodel. Hoe dat er precies zou uitzien, zouden we samen vormgeven. In de beleidsnota hebben we het omschreven als (en ik citeer) “zoeken naar mogelijke vormen om het gesprek tussen de diverse initiatieven onderling en tussen die initiatieven en het stadsbestuur, sterker te maken. In samenspraak met de sociale middenveldorganisaties die betrokken zijn bij het proces, zullen we het kader en het doel van dit nieuw dialoog- en overlegmodel vormgeven. Het is de bedoeling om transparant en kritisch het gesprek aan te gaan met het sociale middenveld over elkaars rol en over thema’s of uitdagingen die de stad aanbelangen.” 

Duidelijk handvat dus, maar werk aan de winkel. Na het onderzoek, zijn we aan de slag gegaan om uit te zoeken hoe dat er op Gentse maat kon uitzien. Uiteraard mét het sociale middenveld. En zoals je weet zijn is dat in Gent zeer divers: maar liefst 566 sociale middenveldorganisaties waren in scope van het onderzoek. Er zijn grote, gevestigde waarden, die al jaren met de Stad samenwerken en in netwerken of adviesraden mee beleidsmatig nadenken. Maar er zijn ook hele kleine organisaties, feitelijke verengingen en starters. Ook zij zijn belangrijk in die structurele dialoog met het middenveld. Het was dus belangrijk om gefaseerd op te bouwen, op het tempo en haalbaarheid voor de verschillende soorten organisaties. 

Op de kick-off van 27 november 2021 kwamen al duidelijke lijnen naar voor: ‘nood aan vertrouwen’, ‘nood aan gelijkwaardige dialoog’, ‘nood aan netwerking’ en ‘nood aan actie’. 

Er is een ambassadeursgroep samengesteld, van middenveldvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van enkele stadsdiensten. In het voorjaar van 2022 hebben zij het traject getrokken om het middenveldparlement verder vorm en inhoud te geven.  

Zoals bij vele trajecten, heeft corona ook hier een stempel gedrukt op het middenveldparlement. Veel middenveldorganisaties hebben hun werking in de Gentse wijken moeten heruitvinden. Er was een grote nood om opnieuw basiscontacten op te bouwen. Met mekaar – met de Stad – maar eerst en vooral met de mensen voor wie ze het doen, de Gentenaars, én hun vrijwilligersequipe. 

Het traject in het voorjaar leverde drie focussen op: de nood aan steun, aan uitwisseling van ideeën en aan netwerking. Het eerste concreet voorstel was het organiseren van een jaarlijks moment waarbij we organisaties samenbrengen, waarbij nieuwe linken kunnen worden gelegd. Want laat ons wel wezen: pas dan kunnen ideeën, initiatieven in samenwerking beginnen ontstaan. 

Het eerste netwerkmoment (dat men inderdaad ook zo heeft genoemd, kwestie van de verwachtingen juist te stellen) vond plaats in het najaar 2022.  

In de loop van 2023 zagen we al nieuwe samenwerkingen ontstaan. De ambassadeursgroep werkte verder op de signalen die ze meekreeg. Zo is in 2023 opnieuw een netwerkmoment georganiseerd over ‘de kracht van het delen’. Middenveldorganisaties en de Stad bespraken hoe ze efficiënter kunnen werken, onder andere door een beter gedeeld ruimtegebruik. Er startte een werkgroep rond het delen van materiaal en administratie.  

We stellen vast dat er steeds duidelijkere gemeenschappelijke agenda’s ontstaan – in het programma van de netwerkmomenten en in de samenwerkingen die eruit voortvloeien.    

Ook dit jaar werkt men verder: samen met enkele nieuwe ambassadeurs en organisaties werkt de ambassadeursgroep een moment uit in het najaar.  

We kiezen er bewust voor om het middenveldparlement te ontwikkelen met het middenveld mee aan het stuur. En dus ook op het tempo en met de prioriteiten die van onderuit worden aangegeven. De initiatieven die men tot nu toe nam, zijn volgens mij interessante stapstenen richting zo’n middenveldparlement als overlegmodel met de Stad en met organisaties onderling.  

Ik ben ervan overtuigd dat we zo op een duurzame manier bouwen aan een overleg. Een overleg waarin er ruimte is om van gedachten te wisselen, maar ook om elkaar bij de les te houden. Stad en middenveld, maar ook middenveld onderling. Als er ruimte is voor inspraak en tegenspraak, maakt dat de keuzes voor Gent scherper en beter voor Gentenaars. En dat blijft de inzet.

do 08/02/2024 - 12:50