Eind vorig jaar gaf Vlaanderen te kennen verder te willen inzetten op het project 'zorgzame buurten': ieder project krijgt de kans één jaar verder te kunnen werken, onder voorbehoud van bevestiging voor 1 februari 2024; ieder project zou in functie van verduurzaming 28.000 euro voor komend jaar krijgen.
Ik kwam in deze commissie al eerder tussen op de bijkomende waarde van een aantal projecten om van Gent een 'warme' stad te maken.
Ik ben dan ook erg benieuwd naar hoe de schepen kijkt naar verderzetting van deze projecten.
Er lopen in Gent 6 projecten ‘Zorgzame buurten’. Drie van die projecten worden uitgevoerd in de schoot van onze eigen stadsorganisatie, dus daarvan zijn wij projectpromotor. Drie andere projecten worden door andere organisaties uitgevoerd.
Die projecten hebben inderdaad onverwachts het bericht gekregen dat ze een jaar langer gebruik kunnen maken van Vlaamse financiering. Het zijn uiteindelijk de projectpromotoren zelf die, in overleg met de projectpartners, moeten afwegen of ze gebruik maken van ie mogelijkheid tot verlenging. Alle projecten hebben beslist om de werking te verlengen. Om de 28.000 euro projectsubsidie te kunnen ontvangen moet er niet meer voorzien worden in een cofinanciering.
Deze verlenging is een onverwachte meevaller voor de projecten. Het is de expliciete bedoeling van de verlenging om de projecten de kans te geven om te werken aan de verduurzaming van de reeds gerealiseerde resultaten.
U stelde ook een vraag naar de meerwaarde van deze projecten. In Gent gaat het over zes zeer diverse projecten en er is nog geen eindevaluatie. Het is dan ook moeilijk om over algemene conclusies te maken. Maar ik moet vaststellen dat de projecten een bijdrage geleverd hebben tot een meer zorgzame stad, een doelstelling die ik ook zelf persoonlijk zeer genegen ben.
De projecten bevestigen het belang van een aanpak in de buurt, dicht bij de mensen. Het belang om te blijven investeren in nabije dienst- en hulpverlening. Dus dat er mensen van onze stadsorganisatie, welzijnsorganisaties en hulpverleners aanwezig zijn als aanspreekpersonen en vertrouwenspersonen in de buurt. Daarnaast toont het duidelijk aan dat je moet blijven investeren in sociale cohesie in de buurten en verbinding tussen Gentenaars, opdat buren mekaar kunnen ondersteunen.
Wij blijven op deze ingeslagen weg doorgaan gaan. We zijn in Gent al langer trendsetter. We zetten al lang in op burenhulp en buurtgerichte zorg. We experimenteren bijvoorbeeld ook met de mobiele werkers geestelijke gezondheidszorg. We mogen dus best fier zijn op de werking, de inzichten en de expertise die we in Gent reeds opgebouwd hadden.
Maar zorgzame buurten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Een tijdelijke stimulans vanuit Vlaanderen lijkt me dan ook nogal mager. Dit vergt een structureel beleid op meerdere niveaus. Enkel op deze manier kunnen we duurzaam en breder stappen vooruit blijven zetten naar zorgzame buurten.
do 08/02/2024 - 12:53