Buurtbewoners melden me diverse vormen van overlast en criminaliteit in en rond het Adolf Papeleupark in Ledeberg. Zo stelt er zich een probleem met zwerfvuil en sluikstort. Ook zijn voertuigen – auto’s en fietsen – het mikpunt van diefstal/carjacking en inbraak. Daarnaast wordt de plek ervaren als een hotspot voor drugsdealen en/of – gebruik, en dan in het bijzonder lachgas. De bewoners in kwestie zijn voorstander van – al dan niet tijdelijke – camerabewaking.
Vandaar mijn vragen:
1. Zijn het stadsbestuur en de politie op de hoogte van deze problemen?
2. Welke maatregelen worden er genomen om hier paal en perk aan te stellen? Hoe staat de politie tegenover al dan niet tijdelijke camerabewaking?
Bedankt voor uw vraag. Ik apprecieer als u zaken uit de samenleving aanhaalt, u ze aanhangig maakt, zodat de diensten dat kunnen bekijken en we dat ook kunnen objectiveren en goed elkaar transparant kunnen informeren.
De Politie heeft aan de hand van cijfers de klacht geobjectiveerd.
In 2023 werden er door de politiediensten 17 feiten in het Adolf Papeleupark geregistreerd, in 2024 tot op heden gaat het om 2 politioneel geregistreerde feiten.
Dit gaat onder andere om 7 feiten van diefstal en 4 druggerelateerde feiten.
Bij onze gemeenschapswachten en overlastregie werden tot op heden geen klachten geregistreerd.
Alle gemelde feiten kregen ook de gepaste politionele opvolging. De nodige onderzoeksdaden worden gesteld. De korpsleiding verzekert mij dat de wijkpolitie de locatie zeer goed kent. Er worden ook regelmatig patrouilles voorzien, zowel geüniformeerd als in burger.
Nu de korpsleiding benadrukt dat, op basis van deze cijfers, de vastgestelde overlast niet groter is dan op andere plaatsen in Gent.
Maar dat neemt niet weg dat we er hard tegenaan gaan om dit te stoppen.
Wat het aspect sluikstort betreft, de meeste meldingen gebeuren via de app van Ivago. De buurtinspecteur bevestigt dat sluikstorten in het park een dagelijks fenomeen is. Zo heeft de buurtinspecteur in 2023 een persoon op heterdaad kunnen vatten. Dat is een goede zaak. Een veel voorkomende vorm van sluikstorten is het achterlaten van afgedankte spullen op straat of onder de viaduct. Dat geldt ook voor achtergelaten voertuigen.
Ook worden op de parking en onder de viaduct regelmatig lege lachgasflessen gevonden, u verwees ernaar, die de politie laat vernietigen. 1 gaspv werd opgesteld n.a.v. een heterdaadbetrapping op het gebruik van lachgas.
De politie stelt tevens dat de openbare verlichting rond de sociale woningen dikwijls defect is. Dit werd onlangs terug vastgesteld door onze wijkpolitie en doorgegeven aan Thuispunt Gent. De buurtinspecteur heeft dit ook al een paar keer gesignaleerd. De technische dienst heeft laten weten dat dit binnen enkele dagen zal hersteld worden. Verlichting is belangrijk, een belangrijk element in het kader van subjectieve versus objectieve veiligheid.
Tot slot stelt de politie dat er sterk wordt ingezet op politioneel toezicht. Tijdelijke camerabewaking kan een meerwaarde bieden maar een goed werkende straatverlichting is volgens onze politie veel belangrijker.
Ik heb dan ook aan de korpsleiding gevraagd om het aspect van de straatverlichting te blijven volgen tot het hersteld is, alsook patrouilletoezicht, zowel geüniformeerd als in burger, aan te houden zolang dit nodig wordt geacht.
Zodat het park, welke recentelijk trouwens nog een serieuze opknapbeurt heeft gekregen, een veilige, aangename ontmoetingsplaats kan zijn voor alle bewoners en bezoekers.
di 27/02/2024 - 10:38