Terug
Gepubliceerd op 28/02/2024

2024_MV_00103 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Samenwerking Veilig Huis

commissie algemene zaken, financiën en burgerzaken (AFB)
ma 19/02/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 19/02/2024 - 21:57
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Johan Deckmyn; Mehmet Sadik Karanfil; Zeneb Bensafia; Anne Schiettekatte; Cengiz Cetinkaya; Stijn De Roo; Anita De Winter; Yüksel Kalaz; Caroline Persyn; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Anneleen Van Bossuyt; Rudy Coddens; Mathias De Clercq; Fourat Ben Chikha; Mieke Bouve; Alana Herman; Isabelle Heyndrickx; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Carl De Decker; Jeroen Paeleman; Charlotte Vansteelant; Tom Van Damme; Britt Roels; Jens De Pauw; Tony Verschooten; Koen Janssens; Katrien Staelens; Martine Verhoeve; Geert Vergaerde; Toon Mertens; Filip Van Tricht; Lien Braeckevelt; Kris Duchateau; Celine  Van Troos; Sten Guns

Afwezig

Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Karla Persyn; Tom De Meester; Bert Misplon; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Helga Stevens; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Maarten De Grauw

Verontschuldigd

Stephanie D'Hose

Secretaris

Jeroen Paeleman
2024_MV_00103 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Samenwerking Veilig Huis 2024_MV_00103 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Samenwerking Veilig Huis

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De Gentse politie zet al jaren in op de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Ik stelde u in deze commissie hier al meerdere vragen over. Sinds november heeft Gent in het VAC een Veilig Huis. Deze Veilige Huizen brengen verschillende diensten bijeen om een integrale aanpak te kunnen bieden voor gezinnen die te maken hebben met deze problematiek. Ook onze Gentse politie werkt mee aan dit Veilig Huis.

Indiener(s)

Anneleen Van Bossuyt

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

di 06/02/2024 - 17:02

Toelichting

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

  • Hoe evalueert de politie de eerste maanden van het Veilig Huis? Hoe verloopt de samenwerking?
  • Hoeveel cases zijn al doorverwezen naar het Veilig Huis?

Bespreking

Antwoord

Een paar maanden geleden, eind november vorig jaar, werd het Veilig Huis Oost-Vlaanderen officieel geopend in het Virginie Lovelinggebouw, het Vlaams Administratief Centrum aan het Sint-Pietersstation.  

Het Veilig Huis, gekend onder de vroegere naam Family Justice Center, brengt de verschillende diensten, die een rol kunnen spelen in de aanpak van intra familiaal geweld, samen onder één dak. 

Als lokaal bestuur zijn we al lang bezig met dit onderwerp. Denk maar bijvoorbeeld aan het pionieren rond het stalkingalarm, we hebben het er ook al over gehad, welke dan een nationale uitrol heeft gekend. 

We geloven sterk in een integrale aanpak.  We hebben van bij het begin onze schouders gezet onder de Ketenaanpak intrafamiliaal Gewend in Oost-Vlaanderen. 

De oprichting van het Veilig Huis was in die zin dan ook een logische volgende stap in de jarenlange bestaande samenwerking rond de meest complexe vormen van intrafamiliaal geweld. Het is een samenwerking die ik een bijzonder warm hart toedraag: intrafamiliaal geweld stopt immers niet aan de stadsgrenzen, intrafamiliaal geweld los je niet alleen op, alleen door samen te werken kan er een verschil gemaakt worden. 

Om nu te komen tot uw specifieke vragen. Hiervoor hebben we ons bevraagd bij de coördinatoren van Veilig Huis Oost-Vlaanderen. 

Sinds de opening, collega, van het Veilig Huis Oost-Vlaanderen zijn er iets meer dan dubbel zoveel dossiers aangemeld in vergelijking met dezelfde periode eind 2022 / begin 2023. Dit is gestegen van 11 aanmeldingen naar 24 aanmeldingen.  

De mensen van het Veilig Huis zien deze stijging als een positieve evolutie in deze eerste opstartende maanden, die toch heel wat energie hebben gevraagd van de verschillende partners om zich aan te passen aan alle nieuwe werkmethodes en zich in te werken. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe casusregisseurs, de coördinatoren, de verbindingspersonen, nieuwe vormen van multidisciplinair overleg enzovoort. 

Binnen die opstartperiode is er ook nog een issue opgedoken rond het delen van de gegevens tussen de politiediensten en het Veilig Huis. Een wettelijke basis ontbreekt daarvoor. De gegevens gaan nu niet van de politie rechtstreeks naar de partners, maar gaan van de politiediensten naar het parket, die dan de goedkeuring geeft voor casusoverleg. Na die goedkeuring sluiten de politiediensten aan op de overlegfora.  

Men is momenteel volop bezig om voor het aspect van gegevensdeling een wettelijke basis uit te werken zodat de politie de gegevens rechtstreeks kan delen met het Veilig Huis. 

De politie is lid van de stuurgroep intrafamiliaal geweld en zal ook in de toekomst zijn schouders blijven zetten onder de werking van het Veilig Huis, in functie van een zo goed en vlot mogelijke samenwerking.

We gaan ook verder met dit dossier in overleg met minister Demir. Er is een decretale basis nodig voor gegevensuitwisseling.

di 27/02/2024 - 13:53