In Parijs komen er in de toekomst fors hogere parkeertarieven voor SUV’s. Naar aanleiding hiervan ontspon zich ook in ons land een debat. Schepen van mobiliteit Watteeuw liet optekenen persoonlijk voorstander te zijn om ook in Gent hogere tarieven in te voeren maar dat dit er deze legislatuur niet meer van zal komen. Hij ziet wel heil in het volgende: “Wat we wél kunnen doen, is kijken of wagens correct geparkeerd staan. Sommige SUV’s passen gewoon niet meer binnen de afgelijnde parkeerplaatsen. Staan ze op of over de lijn, dan staan ze in principe foutgeparkeerd en kunnen ze worden beboet.” (Het Laatste Nieuws, 13 februari jl.).
Deze uitspraak suggereert dat in het parkeerbeleid één type wagens in het bijzonder zou geviseerd worden, hoewel de schepen het verderop meer algemeen over “té brede wagens” heeft. Bovendien polariseren zijn uitspraken opnieuw onze samenleving. De specifieke focus op SUV’s vanwege een lid van het college zou anderen in onze stad kunnen aanmoedigen om deze wagens via illegale acties te viseren. Zo beschadigde de organisatie Tyre Extinguishers recent opnieuw een hele reeks SUV’s in de omgeving van de Muinkkaai. Dergelijke acties zijn in mijn ogen volstrekt onaanvaardbaar.
Vandaar mijn vraag:
Hoe wordt opgetreden tegen daders die SUV’s vandaliseren? Welke prioriteit wordt er gegeven aan het oplossen van deze feiten? Leidde het onderzoek tegen eerdere gelijkaardige feiten al tot de aanhouding van verdachten?
Vooreerst wens ik te benadrukken dat dergelijke daden van vandalisme, zoals het besmeuren van auto’s en het plat zetten van banden, ontoelaatbaar en verwerpelijk zijn. De afgelopen maanden zijn er al verschillende van dergelijke acties gebeurd.
Meningen kunnen botsen, maar van iemands anders eigendom blijf je af. Dit is verwerpelijk gedrag. Stel je eens voor dat je als slachtoffer een dringende afspraak had op dat moment, en dan sta je daar.
Dat kan voor het werk zijn of vanuit gezondheidsoogpunt. Dat is gewoon onaanvaardbaar.
Ik ben blij dat iedereen hier aangeeft dat vandalisme verwerpelijk is en dat afkeurt.
Er zijn genoeg andere manieren om je mening te uiten of actie te voeren in plaats van individuele burgers te viseren. Ik betreur dit ten zeerste.
Wat betreft uw vragen, zoals bij elk misdrijf waarvan de politie in kennis wordt gesteld, wordt ook voor het vandaliseren van voertuigen een proces-verbaal opgesteld en overgemaakt aan het parket.
Er wordt steeds een onderzoek ingesteld om informatie in te winnen die kan leiden tot het identificeren van de daders.
De resultaten van dergelijk opsporingsonderzoek worden dan aan het parket ter kennis gebracht met het oog op eventuele bijkomende instructies.
De korpschef deelt mee dat er ambtshalve 50 processen-verbaal werden opgesteld. Deze werden allen overgemaakt aan het parket.
Tot op heden zijn er geen gelijkaardige feiten gekend waarbij verdachten werden geïdentificeerd en gearresteerd.
De korpsleiding stelt dat dergelijke acties natuurlijk moeilijk te voorkomen zijn, maar roept de burgers op om aandachtig te zijn en de politie op 112/101 onmiddellijk te verwittigen wanneer zij verdachte gedragingen zien.
Tot slot ik roep iedereen op om zelf ook steeds aangifte te doen indien men slachtoffer is van dergelijke verwerpelijke praktijken.
Een aangifte met betrekking tot beschadigingen van SUV’s kan bijvoorbeeld gemakkelijk doorgegeven worden via Police On Web.
Ik hoop echt dat er gerechtigheid kan geschieden.
wo 28/02/2024 - 08:17