Tijdens de winterperiode neemt de Stad extra maatregelen rond opvang voor daklozen. Zo wordt er gezorgd voor aansluiting tussen de dag- en nachtopvang. Ook wordt er extra capaciteit voorzien indien nodig.
De schepen gaf tijdens de commissie van 17 januari 2024 al enkele cijfers mee rond nachtopvang. Bij de toelichting rond de telling dak- en thuisloosheid in de commissie van 16 april 2024 werd vermeld dat er gewerkt werd aan een evaluatie van afgelopen winter in samenwerking met onder meer het CAW en Huize Triest.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Vanuit de Stad zetten we maximaal in op oplossingen voor dakloosheid. Het liefst doen we dit vanuit een huisvestingsgerichte oplossing, waarbij we ook de nodige begeleiding voorzien. Denk maar aan de recente in gebruik genomen robuuste woningen.
Waar we inzetten op opvang, willen we steeds meer overschakelen naar 24 uurs opvang van waaruit betere trajecten uit de dakloosheid kunnen opgezet worden. Deze werkingen hebben we deze laatste jaren verder uitgebouwd.
De nachtopvang blijft echter wel een laatste vangnet voor een aantal dakloze mensen in onze stad. De nachtopvang weerspiegelt ook een aantal maatschappelijke trends zoals de voortschrijdende vermaatschappelijking van de zorg, de verkokering van zorg- en hulpverlening of migratiestromen. Deze hebben allemaal hun impact op dakloosheid en op de vraag naar opvang.
We zien doorheen de jaren een wisselende vraag naar nachtopvang. Op het vlak van capaciteit was dit een winter waarbij de druk op de nachtopvang terug hoger was dan de voorbije winters en niet altijd alle vragen konden beantwoord worden.
Bovenop bekende groepen van dakloze personen, kwamen er ook veel vragen vanuit gezinnen van vluchtelingen die na gezinshereniging moeilijk een woning konden vinden op korte termijn. Ook gezinnen zonder wettig verblijf klopten deze winter aan bij de nachtopvang.
Gedurende de vele jaren nachtopvang in Gent, hebben we steeds bijgestuurd om de werking te optimaliseren en we blijven dit ook doen.
Zo was er al de afspraak om bij vriesweer extra noodbedden of hotelkamers te kunnen inzetten. Deze winter stuurden we bij waar nodig en openden we hotelkamers ook op sommige momenten waarbij de druk hoog werd in de nachtopvang.
Naar aanleiding van de stijgende druk op de nachtopvang plannen we in 2024 nog enkele ingrepen:
De bezetting van de nachtopvang wordt permanent gemonitord. We hebben een nieuwe afspraak met CAW Oost-Vlaanderen om, ook zonder vriesweer, als er zeer grote vraag is naar nachtopvang, noodcapaciteit toe te voegen. Deze noodcapaciteit kan dus het ganse jaar door ingezet worden, wanneer er plots een verhoogde vraag is. De extra hotelcapaciteit zullen we de komende winters ook flexibeler in zetten.
Daarnaast voorzien we ook nog een uitbreiding van de 24 uurs opvang en tijdelijke woonprojecten om zo druk weg te nemen van de nachtopvang:
We zullen 1 extra woning tijdelijk inzetten om erkende vluchtelingen op te vangen. De gezinsopvang zal uitgebreid worden met 1 extra woning. Het project leegstand breiden we uit met 4 woningen. Het project opvang & oriëntatie voor jongeren wordt verdubbeld met 10 extra woningen.