Op grond van de Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, gewijzigd bij Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de Wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de Wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, moeten een aantal verplichtingen worden nageleefd wanneer de politiediensten een bewakingscamera willen plaatsen en gebruiken met het oog op bewaking en toezicht.
Artikel 25/2 van desbetreffende wet verstaat onder tijdelijke vaste camera, de camera die voor een beperkte tijd op een plaats wordt opgesteld en onder niet-besloten plaats, elke plaats die niet door een omsluiting is afgebakend en vrij toegankelijk is voor het publiek, waaronder de openbare wegen beheerd door de openbare overheden bevoegd voor het wegbeheer.
Een politiedienst kan camera's plaatsen en gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt, na voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad, wanneer het gaat om een politiezone. Om deze toestemming te bekomen wordt er een aanvraag ingediend bij de gemeenteraad door de korpschef. De toestemmingsaanvraag preciseert het type camera, de doeleinden waarvoor de camera's zullen worden geïnstalleerd of gebruikt, evenals de gebruiksmodaliteiten ervan, en voor wat betreft de vaste camera's ook de plaats. Deze aanvraag houdt rekening met een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau, met name wat de categorieën van verwerkte persoonsgegevens betreft, de proportionaliteit van de aangewende middelen, de te bereiken operationele doelstellingen en de bewaartermijn van de gegevens die nodig is om deze doelstellingen te bereiken. (artikel 25/4 WPA)
Concreet wenst de Politiezone Gent, onder verantwoordelijkheid van Korpschef Filip Rasschaert, dat er camera's worden geplaatst tijdens de Gentse Feesten voor de periode van 15 juli tot en met 29 juli 2024.
Gelet op de jaarlijks terugkerende grote volkstoeloop tijdens de Gentse Feesten is de bewaking van de Gentse Feesten-zone en de Gentse Feesten-perimeter door middel van camera's een onmisbare schakel in het veiligheidsbeleid dat door de Politiezone Gent ieder jaar wordt uitgewerkt.
De tijdelijke vaste camera' s worden zoals gebruikelijk opgehangen op pleinen en straten waar belangrijke activiteiten plaatsvinden en een grote massatoeloop wordt verwacht, alsook op de belangrijkste invalswegen naar de Genste Feesten-zone.
De camerabeveiliging laat toe de publieksstromen in real time te observeren (crowdmanagement) en te kanaliseren, informatie-inwinning (bij BP) te voorzien, misdrijven vast te stellen en de daders ervan op te sporen, verloren gelopen kinderen op te sporen en alle gebeurtenissen die een gevaar of risico inhouden voor de openbare orde en veiligheid snel te detecteren en er gevat op te reageren.
De nutsfunctie voor de veiligheids- en hulpdiensten kan dan ook niet worden betwist.
Jaarlijks evalueert de Politie na afloop van het evenement de werking van de camerabeveiliging met het oog op het optimaliseren van dit instrument van passieve veiligheid. De evaluatie van de vorige edities leert de Politie dat het toegepaste cameraconcept volledig beantwoordt aan de operationele behoeften. Deze camera's zijn dan ook nodig om bezoekersstromen te monitoren en de ploegen op het terrein aan te sturen.
De Politiezone Gent wil deze camera’s en de opnames ervan enkel gebruiken in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie, zoals bepaald in de Wet op het Politieambt (WPA) en mits de beperkingen die de WPA oplegt.
De tijdelijk vaste camera's zullen in het bijzonder ingezet worden voor:
In eerste orde:
- crowdmanagement:
In tweede orde:
- Genegotieerd beheer van de openbare ruimte:
In derde orde:
- het beheersen van bijhorende mogelijke criminaliteitsvormen en overlast;
In vierde orde:
- Verantwoording: als hulpmiddel bij het afleggen van verantwoording met betrekking tot de aangeboden dienstverlening en/of een antwoord formuleren in geval van klachten.
Door de heer Filip Rasschaert, korpschef van de Politiezone Gent, werd aan deze aanvraag een positief advies verleend.
Gelet op de doelstellingen van het cameratoezicht en de wijze van implementatie ervan is er een maatschappelijk draagvlak voor het gevraagde cameratoezicht.
De Politiezone kan slechts overgaan tot het plaatsen van één of meer bewakingscamera's en het zichtbare gebruik ervan in een niet-besloten plaats na voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad.
Verleent een principiële toestemming aan de aanvraag van de Politiezone Gent tot het plaatsen en gebruiken van tijdelijke vaste camera's tijdens de Gentse Feesten, voor de periode van 15 tot en met 29 juli 2024, op de niet-besloten plaatsen, zoals vermeld in het document 'cameraplan' dat bij dit besluit wordt gevoegd.