U heeft net als ik, de politie en de andere fracties een mail ontvangen over kraakpanden in de Lucienne Herman-Michielsenstraat, specifiek huisnummers 34 en 36. Het ene pand zou al sinds februari gekraakt zijn, het andere sinds eindapril/begin mei. Beide panden zijn in beheer van Thuispunt Gent.
Graag zou ik hierover volgende vragen stellen:
Geachte voorzitter, Geachte collega Van Bossuyt
De mail waarnaar verwezen wordt, heeft de politie ontvangen op 7 juni 2024. Meldster kreeg de dag zelf een antwoord vanuit het wijkcommissariaat. In de mail laat de politie weten dat ze op de hoogte zijn van de situatie, dat ook Thuispunt Gent op de hoogte is en dat de procedure tot uithuiszetting opgestart werd. Meldster werd ook heel goed geïnformeerd omtrent de procedure vanuit Thuispunt Gent.
Beide panden in de Lucienne Herman-Michielsenstraat, specifiek huisnummers 34 en 36, staan op de lijst van de panden die van dichtbij worden opgevolgd door de wijkpolitie. Het pand met huisnummer 34 werd op 25 april gekraakt door personen die net uit huis werden gezet vanuit het Malpertuusplein, maar diezelfde dag op vrijwillige basis vertrokken. Dit kon eveneens vastgesteld worden door de buurtinspecteur die de buurt van dichtbij opvolgt.
Op 28 mei 2024 werden er opnieuw krakers aangetroffen, en ditmaal in beide panden. Alle identiteiten werden door de politie genoteerd. Thuispunt Gent was eveneens ter plaatse bij dat huisbezoek.
Ondertussen werd er een vonnis door de vrederechter opgemaakt en zullen de woningen, volgens de te volgen procedure, eerstdaags worden ontruimd.
Er is voortdurend communicatie tussen de politie en Thuispunt Gent omtrent de panden waarvan zij eigenaar zijn. De informatie-uitwisseling loopt vlot in beide richtingen. De procedure tot uithuiszetting wordt steeds snel opgestart, maar kent uiteraard de nodige doorlooptijd.
De maatregelen die genomen moeten worden om de woningen kraakvrij te houden, zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar, in deze Thuispunt Gent. Het aantal woningen, dat op eenzelfde moment is gekraakt, is sinds einde maart nooit meer dan 5 geweest.
Uiteraard is elke kraak er één teveel!
Dat betekent dat Thuispunt Gent het kraken heeft kunnen reduceren tot maximaal 1 per 2.000 woningen. Zoals gezegd elke kraak is er één teveel. U merkt, Thuispunt Gent doet er alles aan om het kraken tot een minimum te beperken.
Wat betreft uw laatste deelvraag, ook dank om die te stellen, Roma’s verplaatsen zich vaak met voertuigen met Franse of Roemeense nummerplaten. Dit is geen nieuw gegeven, en is goed gekend door de politie.
Indien men in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister is ingeschreven in België, dan moet men de voertuigen die men in het verkeer wenst te brengen, inschrijven in België.
Maar indien men een domicilieadres heeft in het buitenland of in bijvoorbeeld Frankrijk is ingeschreven in het vreemdelingenregister, dan kan hun voertuig daar worden ingeschreven. Het vrij verkeer van personen, goederen en diensten binnen Europa maakt dit mogelijk.
Om te besluiten, vanuit zowel de politie als Thuispunt Gent wordt er onmiddellijk actie genomen bij het vaststellen van kraken. Er wordt door iedereen kort op de bal gespeeld. En ik dank iedereen daarvoor. Want kraken hoort echt niet.
Mathias De Clercq
17/06/24