Terug
Gepubliceerd op 18/06/2024

2024_MV_00357 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Aanpak van domiciliefraude

commissie algemene zaken, financiën en burgerzaken (AFB)
ma 17/06/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 17/06/2024 - 20:04
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Mehmet Sadik Karanfil; Stephanie D'Hose; Zeneb Bensafia; Anne Schiettekatte; Cengiz Cetinkaya; Stijn De Roo; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Anneleen Van Bossuyt; Rudy Coddens; Mathias De Clercq; Alana Herman; Isabelle Heyndrickx; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Nikolaas Schuiten; Jeroen Paeleman; Carla Goudbeen; Sabine  Deneef; Els De Leeuw; Tony Verschooten; Linda Rico; Geert Vergaerde; Céline Van Troos; Filip  Van Tricht; Tom Van Damme; Stefan Somers

Afwezig

Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Karla Persyn; Tom De Meester; Yüksel Kalaz; Bert Misplon; Caroline Persyn; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Fourat Ben Chikha; Mieke Bouve; Helga Stevens; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Maarten De Grauw

Verontschuldigd

Johan Deckmyn

Secretaris

Jeroen Paeleman
2024_MV_00357 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Aanpak van domiciliefraude 2024_MV_00357 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Aanpak van domiciliefraude

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Wie verhuist dient zijn nieuwe adres aan te geven bij de dienst Burgerzaken. Daarna controleert een wijkagent of die persoon op het aangegeven adres wel degelijk zijn hoofdverblijfplaats heeft. Het domicilieadres heeft immers heel wat belangrijke gevolgen, bijvoorbeeld inzake belastingen en sociale rechten.

Gezien het belang van een correcte domicilie zijn ook controles buiten de reguliere aangiftes van verhuisbewegingen waardevol. De Stad kan personen bijvoorbeeld ambtshalve in- of uitschrijven op basis van vaststellingen.

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

di 11/06/2024 - 20:22

Toelichting

Graag had ik van de burgemeester een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Hoeveel gevallen van domiciliefraude werden de afgelopen legislatuur vastgesteld? 
  2. Voert de Gentse Politie gerichte acties op domiciliefraude?
  3. Welke elementen kunnen aanleiding geven tot een controleactie? Door welke diensten, instanties,… kunnen die elementen worden aangebracht en welk gevolg wordt daaraan gegeven?

Bespreking

Antwoord

Geachte voorzitter, Geachte collega De Roo

De korpsleiding meldt dat domiciliefraude als feitkwalificatie in het politioneel registratiesysteem ( ISLP) niet bestaat. Het fenomeen wordt gevat onder verschillende feitkwalificaties, waaronder oplichting in sociaal strafrecht. Het komt voor dat domiciliefraude wordt vastgesteld of vermoed naar aanleiding van interventies in totaal andere zaken. 

Er zijn 79 feiten van domiciliefraude tussen 2019 en 2024 vastgesteld. 73 feiten zijn gevat onder “oplichting in sociaal strafrecht” en 6 feiten onder “andere inbreuken sociaal strafwetboek” Dus zoals reeds aangehaald 79 feiten in deze legislatuur.

Wat uw vraag betreft rond gerichte controles inzake domiciliefraude, stelt de politie dat de aard van de materie niet toelaat om hiervoor acties op poten te zetten. Het gaat in essentie om sociale fraude ten gevolge van fictieve domiciliëringen. Die fraude moet blijken uit de feiten, dus uit een reactief onderzoek. Zo’n onderzoek is à charge en à décharge en geschiedt overeenkomstig de bepalingen die vervat zijn in een vertrouwelijke omzendbrief van het College van Procureurs-Generaal. 

De lokale politie heeft een algemene vaststellingsbevoegdheid, maar er zijn tal van inspectiediensten actief die gespecialiseerd werken rond fraude. Ook zij maken hun vaststellingen over aan het parket, dus er worden meer feiten vastgesteld in Gent dan alleen die van de lokale politie.

Omwille van de complexiteit van de onderzoeken heeft elk wijkcommissariaat een aanspreekpunt domiciliefraude dat zich bekwaamt en permanent bijschoolt in de materie. In elke politiezone is, een referentieambtenaar domiciliefraude aangeduid die het eerste aanspreekpunt is voor de referentiemagistraten bij het parket.

De referentieambtenaar voor de PZ GENT werkt in de lokale recherche, meer bepaald in het team ECOFIN (Economische en Financiële delinquentie). Dit team voert – in vergelijking met de wijkpolitie - de nog meer gespecialiseerde en doorgedreven onderzoeken naar domiciliefraude. 

Tot slot de onderzoeken inzake domiciliefraude zijn in de meeste gevallen het gevolg van aangiftes aan het onthaal, of vloeien voort uit kantschriften van de arbeidsauditeur in lopende onderzoeken. In bepaalde gevallen wordt ambtshalve een onderzoek gestart. De elementen die decisief zijn om een onderzoek te starten zijn vertrouwelijk. 

Mathias De Clercq
17/06/24

di 18/06/2024 - 11:09