Terug
Gepubliceerd op 11/06/2024

2024_MV_00312 - Mondelinge vraag van raadslid Manuel Mugica Gonzalez: Evaluatie Sofico Gent Marathon

commissie vrije tijd, publiekszaken en pensioenen (VPP)
ma 10/06/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 10/06/2024 - 19:15
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Gabi De Boever; Mehmet Sadik Karanfil; Karlijn Deene; Jef Van Pee; Anne Schiettekatte; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Yüksel Kalaz; Bert Misplon; Manuel Mugica Gonzalez; Ronny Rysermans; Sofie Bracke; Sami Souguir; Patricia De Beule; Zeneb Bensafia; Emilie Peeters; Anton Vandaele; Bram Van Braeckevelt, Schepen; Emmanuelle Mussche; Stefan De Smet; Wim Vandendriessche; Steven  Heyse; Koen Janssens; Lien Van de Velde; Astrid Van Ingelgom; Toon Mertens; Matthias Demol; Sten Guns; Cindy Hellemonds; Els De Keyser; Peter Meirsschaut

Afwezig

Johan Deckmyn; Karin Temmerman; Stephanie D'Hose; Tom De Meester; Stijn De Roo; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Sonja Welvaert; Fourat Ben Chikha; Nicolas Vanden Eynden; Anneleen Van Bossuyt; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Martine Verhoeve; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Sherley Blomme; Maarten De Grauw

Secretaris

Emmanuelle Mussche
2024_MV_00312 - Mondelinge vraag van raadslid Manuel Mugica Gonzalez: Evaluatie Sofico Gent Marathon 2024_MV_00312 - Mondelinge vraag van raadslid Manuel Mugica Gonzalez: Evaluatie Sofico Gent Marathon

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Dat Gent een echte loopstad is weet ondertussen iedereen. Van de mooiste permanente looproutes tot heel wat loopevents doorheen het jaar, we hebben het allemaal. Gelukkig is lichaamsbeweging een van de beste remedies tegen stress, want in Gent loop je als amateursporter zowaar de kans op keuzestress. Om maar te zeggen: we zijn goed bezig!

Op zondag 24 maart heeft de Sofico Gent Marathon plaatsgevonden, met het indrukwekkende aantal van 15.000 deelnemers, verspreid over de verschillende afstanden. Ook de marathon zelf vestigde met 4.300 inschrijvingen een stevig Belgisch record. Ik kreeg alleszins heel wat positieve reacties, vooral over het mooie parcours en de optimale sfeer, dankzij de vele supporters en de randanimatie.

Indiener(s)

Manuel Mugica Gonzalez

Gericht aan

Sofie Bracke

Tijdstip van indienen

wo 15/05/2024 - 22:57

Toelichting

Werd de voorbije Sofico Gent Marathon al geëvalueerd? Zo ja, welke positieve zaken en welke verbeterpunten kwamen daaruit naar voor?

Bespreking

Antwoord

U gaf het zelf al aan: de Sofico Gent Marathon was een groot succes! In een mum van tijd is het een van dé loopevents van het land geworden, en zelfs dé grootste marathon van het land.

Enkele weken na de marathon, volgde al de evaluatie.

(deelnemers)

Met de marathon trekken we lopers aan tot ver buiten Gent:

 • 2.700 lopers komen uit Gent;
 • 42% uit Oost-Vlaanderen;
 • En maar liefst 13% van de deelnemers komen uit het buitenland.

Dit betekent dat de marathon heel wat economische return oplevert, nog meer dan vorig jaar. Ik haal even de belangrijkste cijfers aan:

 • 16% deelnemers boekten een verblijf, waarvan meer dan de helft zelfs 2 nachten bleven. We zien zelfs een verdubbeling van het aantal personen dat 3 nachten in Gent bleef! Dit genereerde 315.000 euro inkomsten.
 • Uiteraard varen ook de restaurants en de cafés wel bij dit succes. De inkomsten hiervan worden geschat op nog eens 330.000 euro.
 • 15% van de deelnemers combineren hun bezoek met toeristische activiteiten, wat nog eens een 107.000 euro oplevert.
 • Alles samen wordt de totale return geschat op maar liefst op 1 miljoen euro!

(positief)

Heel wat zaken kwamen positief uit de evaluatie:

 • Op en rond het vernieuwde parcours zat de sfeer zeer goed, met een massa supporters;
 • De aantrekkelijkheid van het nieuwe parcours werd goed gesmaakt;
 • De media aandacht was een pak groter dan bij de voorbije edities;
 • En zowel diensten, organisator als de pers deden een stevige inspanning om goed te communiceren over de mobiliteitsimpact;
 • Zowel bij de politie, Gentinfo als de Lijn kwamen dan ook amper klachten binnen.

(negatief)

Uiteraard zijn er ook verbeterpunten:

 • Door problemen met de seingevers liep de start vertraging op. Sowieso werd duidelijk dat de inzet van de seingevers niet altijd goed verliep. Dit moet beter.
 • De organisatie merkte meer afval op langs het parcours, tegen alle tendensen van loopwedstrijden in. Hiervoor zijn dus extra inspanningen nodig.
 • Door het grote succes, is het een uitdaging om de halve en de hele marathon samen te doen starten en het parcours te doen delen. Dit zorgde voor drukte op sommige delen van het parcours.
 • Door die gezamenlijke start, met zoveel deelnemers tegelijk, was de druk op de toegangswegen, de parkings en de shuttlebussen hoog. Het is dus de vraag of dit in de toekomst niet moet losgelaten worden.

(toekomst)

Voor de toekomst wil de organisatie het loopcomfort naar een nog hoger niveau tillen, en ook trachten om de in- en de uitstroom op piekmomenten beter te spreiden. En zoals ik al zei, bestaat de kans dat hiervoor de halve en de hele marathon aparte wedstrijden kunnen worden.

Het vernieuwde parcours, waarvoor alle betrokken diensten en de organisator hard hebben gewerkt, is sowieso een blijver. Nog nooit hadden we zo een mooi parcours, langs heel wat mooie plekken van de stad. We gaan dus volop voor het behoud van dit parcours, op kleine wijzigingen door bv. wegenwerken na.

(coördinatie)

De groei van het succes, maakt een vlotte coördinatie door de Stad uiteraard heel belangrijk. Daarom moeten we nu gaan voor voorspelbaarheid en duidelijke afspraken. We bestendigen dus het mooie parcours, maken werk van een organisatiecomité zoals we die kennen voor het Lichtfestival en de Gentse Feesten, en werken aan een meerjarige overeenkomst met de organisator over de lasten en de lusten. Zo verzekeren we ons van een mooie toekomst voor de stadsmarathon!

di 11/06/2024 - 10:21