Voor personen met autisme is een zwembadomgeving niet altijd evident. Ze hebben vaak langere tijd nodig om aan een nieuwe omgeving te wennen, bovendien zijn er in een zwembad erg veel prikkels die binnen komen.
In Oostende heeft men daarom een visueel stappenplan gemaakt voor een bezoek aan het Brigite Becue Zwembad. Het plan toont aan de hand van foto’s, pictogrammen en tekst hoe een bezoek aan het zwembad verloopt. Zo kunnen personen met autisme zich beter voorbereiden op een bezoek en kan een zwempartij minder stressvol verlopen.
Zowel voor Farys als voor de Stad Gent is de integrale en inclusieve toegankelijkheid van de sportinfrastructuur belangrijk.
Vandaar ook dat Farys de opdracht kreeg om voor de bestaande infrastructuur een screening van de basistoegankelijkheid uit te voeren, in kader van het actieplan integrale toegankelijkheid.
Nieuwe projecten worden gescreend door Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid. Zo streven we voor het nieuwe Neptunus zwembad naar het label A++ van Sport Vlaanderen.
Farys tracht de vertaling van de verschillende noden rond toegankelijkheid op een generieke manier aan te pakken voor alle infrastructuur die ze beheren voor de aangesloten steden en gemeenten. Een specifieke uitwerking voor personen met autisme is er nog niet.
Farys liet weten dat het initiatief voor het zwembad in Oostende, een zwembad dat ook door Farys wordt beheerd, niet door henzelf werd genomen. Het gaat uit van ‘toerisme voor autisme’. Farys bekijkt dit nu verder, en gaat ermee aan de slag.
Graag geef ik nog mee dat er helemaal geen concreet plan is voor een zwembad aan de Blaarmeersen. Wel zoeken de stedelijke diensten naar ruimtelijke opportuniteiten op de lange termijn in de regio van de Watersportbaan, waar eventueel de bouw van een nieuw zwembad mogelijk zou zijn.
di 11/06/2024 - 10:20