Dat Gent een echte loopstad is weet ondertussen iedereen. Van de mooiste permanente looproutes tot heel wat loopevents doorheen het jaar, we hebben het allemaal. Gelukkig is lichaamsbeweging een van de beste remedies tegen stress, want in Gent loop je als amateursporter zowaar de kans op keuzestress. Om maar te zeggen: we zijn goed bezig!
Op zondag 24 maart heeft de Sofico Gent Marathon plaatsgevonden, met het indrukwekkende aantal van 15.000 deelnemers, verspreid over de verschillende afstanden. Ook de marathon zelf vestigde met 4.300 inschrijvingen een stevig Belgisch record. Ik kreeg alleszins heel wat positieve reacties, vooral over het mooie parcours en de optimale sfeer, dankzij de vele supporters en de randanimatie.
Werd de voorbije Sofico Gent Marathon al geëvalueerd? Zo ja, welke positieve zaken en welke verbeterpunten kwamen daaruit naar voor?
U gaf het zelf al aan: de Sofico Gent Marathon was een groot succes! In een mum van tijd is het een van dé loopevents van het land geworden, en zelfs dé grootste marathon van het land.
Enkele weken na de marathon, volgde al de evaluatie.
(deelnemers)
Met de marathon trekken we lopers aan tot ver buiten Gent:
Dit betekent dat de marathon heel wat economische return oplevert, nog meer dan vorig jaar. Ik haal even de belangrijkste cijfers aan:
(positief)
Heel wat zaken kwamen positief uit de evaluatie:
(negatief)
Uiteraard zijn er ook verbeterpunten:
(toekomst)
Voor de toekomst wil de organisatie het loopcomfort naar een nog hoger niveau tillen, en ook trachten om de in- en de uitstroom op piekmomenten beter te spreiden. En zoals ik al zei, bestaat de kans dat hiervoor de halve en de hele marathon aparte wedstrijden kunnen worden.
Het vernieuwde parcours, waarvoor alle betrokken diensten en de organisator hard hebben gewerkt, is sowieso een blijver. Nog nooit hadden we zo een mooi parcours, langs heel wat mooie plekken van de stad. We gaan dus volop voor het behoud van dit parcours, op kleine wijzigingen door bv. wegenwerken na.
(coördinatie)
De groei van het succes, maakt een vlotte coördinatie door de Stad uiteraard heel belangrijk. Daarom moeten we nu gaan voor voorspelbaarheid en duidelijke afspraken. We bestendigen dus het mooie parcours, maken werk van een organisatiecomité zoals we die kennen voor het Lichtfestival en de Gentse Feesten, en werken aan een meerjarige overeenkomst met de organisator over de lasten en de lusten. Zo verzekeren we ons van een mooie toekomst voor de stadsmarathon!
di 11/06/2024 - 10:21Gent mag trots zijn op haar levendige streetart scene in de stad. Klaas Van der Linden is één van de actieve Gentse streetart kunstenaars van wie iedereen al wel een werk tegengekomen is. In de Hoogpoort maken zijn werken al vele jaren deel uit van het straatzicht. Deze werken dreigen echter voorgoed te verdwijnen door verbouwingen aan het gebouw waarop ze aangebracht zijn. Vandaag doet de kunstenaar een oproep in de pers op zoek naar een nieuwe locatie voor het behoud van deze 3 grote werken.
Ik heb uw vraag ter harte genomen en aan de betrokken diensten gevraagd om dit verder te bekijken.
Het werk van de Gentse graffitikunstenaar Klaas Van der Linden is ons zeker bekend. In het Gentse straatbeeld vinden we hem op zeer veel locaties terug en op de Sorry-Not-Sorry streetartmap werden niet minder dan 10 werken van Klaas geselecteerd die men in een streetart-wandeling kan ontdekken.
De geest van streetart is per definitie een van vergankelijkheid en tijdelijkheid. Werken komen en verdwijnen omdat een stad nu eenmaal constant in transitie en beweging is en dat is nu net wat streetart zo apart en experimenteel maakt.
We begrijpen uit de oproep van de kunstenaar dat in het geval van de Hoogpoort om werken gaat die zullen verdwijnen door de sloop van een aantal gebouwen maar dat de dragers van de werken gemakkelijk te verwijderen zijn omdat een aantal werken op rolluiken en een poort is aangebracht.
Het STAM heeft interesse, met het oog op een eventuele opname in de collectie, en is hierover momenteel in gesprek met Klaas Van der Linden.
Het is dus even afwachten op het resultaat van dit gesprek.
Tot zover mijn antwoord.
di 11/06/2024 - 11:16Voor personen met autisme is een zwembadomgeving niet altijd evident. Ze hebben vaak langere tijd nodig om aan een nieuwe omgeving te wennen, bovendien zijn er in een zwembad erg veel prikkels die binnen komen.
In Oostende heeft men daarom een visueel stappenplan gemaakt voor een bezoek aan het Brigite Becue Zwembad. Het plan toont aan de hand van foto’s, pictogrammen en tekst hoe een bezoek aan het zwembad verloopt. Zo kunnen personen met autisme zich beter voorbereiden op een bezoek en kan een zwempartij minder stressvol verlopen.
Zowel voor Farys als voor de Stad Gent is de integrale en inclusieve toegankelijkheid van de sportinfrastructuur belangrijk.
Vandaar ook dat Farys de opdracht kreeg om voor de bestaande infrastructuur een screening van de basistoegankelijkheid uit te voeren, in kader van het actieplan integrale toegankelijkheid.
Nieuwe projecten worden gescreend door Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid. Zo streven we voor het nieuwe Neptunus zwembad naar het label A++ van Sport Vlaanderen.
Farys tracht de vertaling van de verschillende noden rond toegankelijkheid op een generieke manier aan te pakken voor alle infrastructuur die ze beheren voor de aangesloten steden en gemeenten. Een specifieke uitwerking voor personen met autisme is er nog niet.
Farys liet weten dat het initiatief voor het zwembad in Oostende, een zwembad dat ook door Farys wordt beheerd, niet door henzelf werd genomen. Het gaat uit van ‘toerisme voor autisme’. Farys bekijkt dit nu verder, en gaat ermee aan de slag.
Graag geef ik nog mee dat er helemaal geen concreet plan is voor een zwembad aan de Blaarmeersen. Wel zoeken de stedelijke diensten naar ruimtelijke opportuniteiten op de lange termijn in de regio van de Watersportbaan, waar eventueel de bouw van een nieuw zwembad mogelijk zou zijn.
di 11/06/2024 - 10:20Tijdens een eerdere commissie vroeg ik naar een stand van zaken rond het kunstwerk ter ere van de havenarbeiders dat op de Turborotonde in Oostakker zal komen. De schepen kondigde toen aan dat het ontwerp van de Gentse kunstenaar Philip Aguirre door de jury werd gekozen: een dokwerker in beton die een stalen buis draagt van 19 meter lang.
Voor het gigantische beeld zou toen de haalbaarheidsstudie voor de realisatie opgestart worden, en er zou een ontwerpteam aangesteld worden voor de nodige technische en financiële berekeningen.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Zoals u aanhaalt in uw vraag, is het gekozen ontwerp een gigantisch beeld. Dit betekent dat de realisatie van dit project geen gemakkelijke opdracht is en heel wat voeten in de aarde heeft. Een goede technische afstemming tussen de verschillende betrokken partijen binnen de vooropgestelde budgettaire context vraagt de nodige tijd.
Om dit allemaal in goede banen te leiden, werd een projectteam samengesteld bestaande uit vertegenwoordigers van de betrokken stakeholders. Dat zijn namens de stad: Cultuur Gent, Dienst FM, Juridische Dienst en extern: het Agentschap Wegen en Verkeer (beheerder van de rotonde), North Sea Port en de kunstenaar.
Een haalbaarheidsstudie werd uitgevoerd, evenals een sondering van de bodem (proef om de stevigheid van de bodem te meten). Het projectteam gaat momenteel met deze gegevens aan de slag om samen met de kunstenaar de finale technische knopen door te hakken.
Naast de realisatie van het kunstwerk, is het voor de stad ook belangrijk dat het kunstwerk door de brede havengemeenschap wordt gedragen. Daarom wordt een participatief traject opgestart samen met de wijkregisseur en de aanvragers van het beeld om een groot draagvlak te creëren bij de bedrijven en de bewoners van het havengebied.
We hebben met het kunstwerk voor een groot en zeer zichtbaar eerbetoon voor de havengemeenschap gekozen, maar technisch het niet meest eenvoudige.
Een exacte datum van inhuldiging is nog niet gekend maar alle partners werken nauwgezet verder om dit mooie project te realiseren.
di 11/06/2024 - 11:17Er werd onlangs een masterplan voorgesteld van de Edugo site in Oostakker met een uitbreiding van de sportinfrastructuur en eventueel ook extra lokalen.
Op die site heb je de voetbalvelden van SKVO, de Edugo arena, de padelclub, de chiro en bevond er zich tot voor enkele jaren ook het Rosaszwembad.
Het inrichtingsplan kwam er op vraag van de scholengroep EDUGO en de Sportdienst, i.s.m. Stedenbouw. Het doel is om te komen tot een optimalisatie van de bestaande en toekomstige infrastructuur op de EDUGO-site.
Tijdens een infomarkt op maandag 3 juli, heeft het ontwerpbureau FELT het inrichtingsplan toegelicht aan buurtbewoners en aan personeel van de scholengroep.
Het inrichtingsplan heeft een dubbel opzet:
Het gaat hier over een inrichtingsplan, specifiek voor de eigen terreinen van de scholengroep. Dit is dus geen masterplan voor een ruimere omgeving. Zo valt bijvoorbeeld de ruimere mobiliteitsorganisatie van de regio buiten scope van dit stedenbouwkundig onderzoek.
Wat uw tweede vraag betreft is het nog vroeg om daar concreet op te antwoorden. Maar het hele opzet van zo’n inrichtingsplan is net om te komen tot een optimale aanwending van de infrastructuur op de site.
Gezien de fluctuerende noden binnen onderwijs op langere termijn, is er nog geen specifiek programma voor het capaciteitsdossier van EDUGO. Een mogelijke optie is een sporthal. Hiervoor werd onderzocht of er ook ruimte voor jeugdwerking kan opgenomen worden, net om de samenwerking met de buurt en de vrijetijdspartners te stimuleren. En de EDUGO Arena blijft sowieso een bovenlokaal karakter behouden, waarbij EDUGO al heel wat samenwerkingen aangaat met buurtpartners.
Dus ik maak mij sterk dat ook bij nieuwe realisaties actief zal gezocht worden naar samenwerkingsverbanden tussen de school, de Stad en alle betrokken vrijetijdspartners.
di 11/06/2024 - 10:19