De subisidieovereenkomst tussen Stad Gent en Logo Gezond+ vzw, gericht op gezondheidsbevordering en ziektepreventie in scholen, werd in 2022 aangegaan. Deze overeenkomst is onlangs vernieuwd voor de periode van 01/07/2023 tot en met 21/12/2025. De hernieuwing werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 mei 2023. De subsidieovereenkomst is jaarlijks positief geëvalueerd.
In 2023 is er via Vlaanderen extra financiering aangevraagd voor een lokale preventiewerker om in te zetten op het project Gezonde School Gent. Daardoor kan de huidige projectwerking verbreed worden. Deze aanvraag werd goedgekeurd door Vlaanderen op 16 februari jl. via het besluit van het afdelingshoofd van de afdeling Preventief Gezondheidsbeleid, Departement Zorg, tot de toekenning van een subsidie aan intergemeentelijke preventiewerkingen voor het vervullen van hun opdrachten in 2024.
De samenwerking tussen Stad Gent en Logo Gezond+ vzw rond gezondheidsbevordering en ziektepreventie voor de Gentse scholen past in de huidige operationele doelstelling van het Gentse gezondheidsbeleid om elke Gentenaar alle kansen te doen krijgen op een gezond leven en welzijn. Het sluit naadloos aan op de Vlaamse gezondheidsdoelstelling "De Vlaming leeft gezonder in 2025". Basis is de kadermethodiek ‘Gezonde School’ van het Instituut Gezond Leven. Dit is een erkende Vlaamse preventiemethodiek.
De schoolomgeving is cruciaal om beginnende gezondheidsproblemen te voorkomen of op tijd op te sporen. Daarom is het van groot belang om in te zetten op een preventief gezondheidsbeleid op school. Gezonde leerlingen voelen zich beter in hun vel en presteren beter. Kinderen leren gezonde keuzes te maken in een gezonde leefomgeving, betekent gezondheidswinst, ook op latere leeftijd.
Doel van deze samenwerking is het ondersteunen van de Gentse scholen bij het uitwerken van een kwalitatief preventief gezondheidsbeleid op school met bijhorend actieplan. Zo kunnen scholen structureel werken aan de gezondheid van hun leerlingen. Door de toewijzing van extra middelen lokale preventiewerker aan de subsidieovereenkomst, kunnen 15 scholen met kwetsbaar publiek dubbel intensief begeleid worden, waarbij ze per schooljaar 8 uur begeleiding ontvangen in plaats van 4 uur. Bovendien is het mogelijk om jaarlijks twee inspiratiemomenten te organiseren in plaats van één.
Het addendum treedt in werking met ingang van 1 februari 2024.