In maart 2020 stelde collega Elke Sleurs een vraag over het stedelijke beleid op vlak van AED en reanimatie-competenties in onze stad. Daarbij werd verwezen naar de diverse partners die in onze stad reanimatiecursussen inrichten en naar de inspanningen om burgers te informeren en sensibiliseren om deel te nemen.
Specifiek werd ook verwezen naar het toenmalige EVAPP-proefproject in Hoogstraten, waarbij via gebruikmaking van een app systematisch werd ingezet op burgerhulpverlening (‘emergency volunteer’). Ondertussen werd dit project positief geëvalueerd en in de bewuste gemeente verder gezet (zie https://www.hoogstraten.be/leven-en-welzijn/gezondheid-en-welzijn/hartveilige-gemeente/aeds-en-evapp).
In zijn antwoord zei de schepen o.m. het volgende met betrekking tot EVAPP: “Het klopt dat Stad Gent inging op de vraag van de initiatiefnemers van EVAPP naar een gesprek over de Emergency Volunteer Application. Tijd is een cruciale factor bij hartfalen. Het is interessant om te bekijken of burgerhulpverlening hierbij het verschil kan maken. In een reactie vanuit het hulpcentrum 112 in Gent wijst men erop dat een duidelijke structuur nodig en een ethisch-medisch-maatschappelijk kader. Het hulpcentrum 112 in Gent stelt dat dit pilootproject nog onvoldoende afstemming heeft met de federale diensten van volksgezondheid en binnenlandse zaken. Het is nodig om deze burgerhulpverlening te integreren in de dringende geneeskundige hulp. Dit impliceert ook een belangrijke kost voor organisatie, vorming en begeleiding .Het is onduidelijk wie welke kosten zou dragen. Een aantal randvoorwaarden lijken dus nog niet vervuld. Naar goede gewoonte vragen we nu advies aan de betrokken experten via de Gezondheidsraad om daarna een afgewogen en gedragen besluit te nemen.”
1. Is er ondertussen verder gewerkt rond het concept van ‘burgerhulpverlening’, al dan niet in het kader van het EVAPP-project? Welk overleg vond hierover eventueel plaats met de Gezondheidsraad of andere instanties? Graag de nodige toelichting?
2. Hoe is de aanwezigheid van – in het bijzonder publiek toegankelijke – AED-toestellen geëvolueerd op het Gentse grondgebied (graag met aandacht voor zowel het stadscentrum als de deelgemeenten)? Zijn er data beschikbaar over de evolutie qua competentieverwerving bij de Gentenaars op vlak van reanimatie en gebruik van deze AED-toestellen?
Vanuit Gent is in 2020 niet ingegaan op het EVAPP-project aangezien een aantal randvoorwaarden niet vervuld waren. Ondertussen werd in 2022 een onderzoek gestart op federaal niveau, om alle First Medical Responder of medische omstaander systemen te evalueren voor België. Tot op heden is enkel de literatuurstudie afgerond, die eerder positief is. We wachten nog op de resultaten van het meer verdiepende onderzoek. Die worden echter maar in 2025 verwacht.
Een overzicht van alle AED-toestellen op grondgebied Gent is verkrijgbaar bij de federale overheid. De wet vereist immers dat alle AED’s geregistreerd worden bij FOD Volksgezondheid. Iedereen kan bij hen het overzicht opvragen. Indien gewenst kan ik u de lijst gedateerd op 11 april 2024 toesturen. Op dit moment zijn er 242 toestellen geregistreerd in Gent.
Wij hebben als Stad een goede samenwerking met het Rode Kruis, dat opleidingen rond EHBO aanbiedt aan de Gentenaars. Wij hebben zelf geen data rond competentieverwerving bij de Gentenaars op het vlak van reanimatie en het gebruik van AED-toestellen. Ik heb die info opgevraagd bij het Rode Kruis, naar aanleiding van uw vraag, maar ik kreeg nog geen antwoord.
Buurtgerichte initiatieven die inzetten op het aanleren van reanimatievaardigheden kunnen een subsidie bij Samen Aan zet aanvragen. Deze initiatieven kunnen ook focussen op het leren gebruiken van een bestaand AED-toestel. Zo heeft bijvoorbeeld het wijkgezondheidscentrum Brugse Poort bij de installatie van een AED-toestel aan hun gebouw, beroep gedaan op de subsidie van Samen aan Zet. Zo werden niet enkel eigen personeelsleden maar ook professionals uit de buurt én buurtbewoners opgeleid.
De Gezondheidsraad werd tot eind 2022 stopgezet om volop in te kunnen zetten op de aanpak van de Covid-crisis, maar is in 2023 terug opgestart. Bij de heropstart waren er andere prioritaire onderwerpen te bespreken. In het najaar van 2024 zal de thematiek rond reanimatie terug geagendeerd worden op de Gezondheidsraad. We nodigen hiervoor ook Prof. Dr. Patrick Van de Voorde uit, gespecialiseerd in urgentiegeneeskunde.
wo 17/04/2024 - 10:56