Het bestuursakkoord 2019- 2024 benadrukt de cruciale rol van de adviesraden en dringt aan op een kritische reflectie over de samenwerking, werking en betrokkenheid van burgers binnen die raden. Door dienst Beleidsparticipatie werd in navolging hiervan een toekomstbestendig model voor adviesraden opgericht. Van daaruit werd in 2019 een werkgroep statuten opgericht dat in 2022 uitmondde in de opstart van een toekomst- en verandertraject. Dit traject was een samenwerkingsverband tussen de Gentse Ouderenraad, de dienst Regie Gezondheid en Zorg en de dienst Beleidsparticipatie van de Stad Gent. De procesbegeleiding werd voorzien door Levuur die in dit kader 3 denksessies begeleidde. Op basis hiervan werden een aantal voorstellen geformuleerd die de nodige input hebben geleverd voor het huidige voorstel van een nieuw reglement GOR (Gentse Ouderenraad). Hierbij is de versterking van de 6 LOR (lokale ouderenraden) cruciaal. Het huidige voorstel van reglement werd in de Raad van Bestuur van 22/05/2024 goedgekeurd met unanimiteit van stemmen. Gedetailleerde info en tijdlijn in bijlage.
Vanuit het bestuursakkoord 2019-2024 wordt aangedrongen op een meer hedendaagse werking van de adviesraden. Volgende principes worden hierbij in 2020 door de dienst Welzijn en Gelijke Kansen naar voor geschoven:
Om bovenstaande principes te realiseren is de uitwerking van een vernieuwd model voor de werking van de ouderenraad noodzakelijk..
De wijzigingen van huidige voorstel van reglement treden in werking op 01/01/2025.
Wijzigt het 'Reglement voor de Gentse Ouderenraad' zoals aangegeven in het document in bijlage.
De wijzigingen treden in werking op 01/01/2025.
Neemt kennis van de gecoördineerde versie van het 'Reglement voor de Gentse Ouderenraad' zoals gevoegd in bijlage.