Eerder dit jaar veroorzaakte een "overlijdensbericht" op sociale media heel wat onrust bij de vele vrijwilligers en bezoekers van de Repair Cafés. Tijdens de commissie van maart verduidelijkte de schepen dat het nooit de bedoeling was om de werking van de Repair Cafés stop te zetten, maar dat de ondersteuning van de dienst Ontmoeten en Verbinden afgebouwd wordt tegen eind 2024. Er liep toen een traject om die ondersteuning over te dragen aan andere partners. Er werden gesprekken aangeknoopt met andere diensten, sociale organisaties, actoren in de sociale economie… .
Tijdens de commissie Verzelfstandiging van 7 mei vroeg ik aan IVAGO of de afbouw van deze ondersteuning impact had op de Repair Cafés die zij zelf organiseren. IVAGO liet toen weten van de Stad bericht te hebben gekregen dat de ondersteuning niet wordt afgebouwd. Dit werd eind mei ook bevestigd op AVS.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Het is al vaak over de repaircafés gegaan de voorbije maanden. Soms ook tot mijn eigen verbazing. Ik heb ook de overlijdensberichten gezien. Er is een aanhoudende communicatie gevoerd op sociale media met dergelijke desinformatie waarbij de Stad de repaircafés zou willen opdoeken. Niets is minder waar. Ik heb dit herhaaldelijk met de verspreiders van de berichten besproken, met journalisten en ook hier in de commissie. En niet in het minst met de vrijwilligers natuurlijk.
Eerder dit jaar gaf ik in deze commissie aan dat we bij een besparingsoefening ervoor hadden gekozen om te kijken of we in Gent organisaties hebben die -even goed als de Stad- geschikt zouden zijn voor de ondersteuning van de vrijwilligers van deze werking. Repaircafés, dat is voor ons een mooie manier, een middel, om materiaal een nieuw leven te geven, maar vooral om mensen samen te brengen in de buurt en om toestellen goedkoop te repareren.
Zo’n oefening zou een heel beperkte besparing opleveren, van amper 0,2VTE. Laat het dus duidelijk wezen: het ging ons vooral om de idee te kijken hoe we bepaalde bestaande werkingen kunnen verankeren in wijken of bij organisaties met de juiste expertise in huis.
Wat volgde, was een ronde van gesprekken waarbij de dienst Ontmoeten en Verbinden -die het DNA van de Repaircafés het best kent- in gesprek ging met organisaties. Er zijn gesprekken geweest met stadsdiensten en geïnteresseerde partnerorganisaties. Er waren pistes die veelbelovend waren, maar uiteindelijk bleken ze niet haalbaar.
Omdat het dus nooit de bedoeling is geweest om de werking van de Repaircafés stop te zetten (ik kan het niet genoeg herhalen), zijn we opnieuw binnen de Stad gaan kijken, meer bepaald naar de ondersteuning die buurtwerk biedt. Hoe kan die beter, efficiënter ook. De ondersteuning van de vrijwilligers hebben we stap voor stap met de vrijwilligers en dienst buurtwerk besproken. Ik heb zelf ook aangesloten op zo’n constructief en open overleg om vast te krijgen waarover dat gaat.
Hoe ziet de ondersteuning er nu uit? Aanspreekpunt, communicatie, materiaal: die afspraken lopen daar gewoon door. De ondersteuning voor vrijwilligers wordt gedeeld opgenomen binnen de Stad. De coördinatie ligt bij buurtwerk, bij dezelfde enthousiaste kracht in de dienst; maar ook andere instanties binnen de Stad nemen taken op, bv Gentinfo zal de aanvragen verwerken.
Wat vervoer betreft, schakelen we naar een ander systeem. De logge kooien die tot nu werden gebruikt, moeten via bestelwagens worden vervoerd. We schakelen nu dus om naar rolkoffers, die ook in personenwagens passen. Op die manier kunnen initiatiefnemers of vrijwilligers vlotter zelf materiaal ophalen en rondvoeren. Waar dat nog nodig blijft, kan de Stad nog logistiek inspringen.
Voor de volledigheid: de rol van IVAGO in dit verhaal is en blijft heel beperkt tot communicatie over de Repaircafés via hun kanalen. Zoals andere organisatoren zal IVAGO voor de Repaircafés die men zelf opzet verder beroep kunnen doen op onze pool van vrijwilligers.
De ondersteuning van de werking van Repaircafés gaan we op die manier vanuit de Stad aanhouden. Zodat vrijwilligers kunnen blijven repareren dat ’t weer marcheert.
Bedankt voor de verschillende vragen. Ik wil dit moment vooral nog gebruiken om de vrijwilligers een pluim op hun hoed te steken voor hun niet aflatend enthousiasme. Wie dat nog niet deed, ga vooral zelf eens langs, bv op het volgende Repaircafé op 23 juni in Toreke vanaf 19u. Wil je naar een ander repaircafé, je vindt de hele kalender makkelijk online. Zeker doen!
do 13/06/2024 - 11:02