Uit een bevraging bij meer dan 11.000 jongeren in Vlaanderen en Brussel blijkt dat vapen almaar populairder wordt, zelfs op lagere scholen.
Jongeren kennen de risico’s van vapen niet altijd. Ze denken dat het ongevaarlijk is, of gebruiken de vapes toch omwille van de aantrekkelijke smaken. Ze roken vooral wegwerpvapes omdat die goedkoper zijn.
Er zijn ook illegale wegwerpvapes in omloop. Deze bevatten soms meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Tijdens een onderzoek naar illegale wegwerpvapes werden zelfs giftige stoffen als lood, aceton, ijzer en nikkel aangetroffen.
Kinderen raken aan nicotine verslaafd terwijl hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Dat kan gevolgen hebben voor hoe hun brein werkt als volwassene.
Hoe wordt het vapen in de stedelijke scholen aangepakt?
Ziet men het fenomeen vapen ook in de lagere scholen opduiken?
Zo ja, hoe gaat men hiermee om?
Dank voor uw vraag. U bevraagt een belangrijk thema.
Het vapen, of roken van de elektronische sigaret, kwam vrij recent nog aan bod, op de commissie van 6 december laatstleden, met een vraag aan schepen Coddens.
Toen werd gemeld dat alle Gentse scholen ondersteuning kunnen krijgen voor hun preventief werk rond vapen, via het netwerk ‘Gezonde School’.
Ook de kerngroep ‘Roesmiddelen Onderwijs’ van de dienst Preventie voor Veiligheid gaat regelmatig in op het thema van roken en vapen. Het Onderwijscentrum Gent zorgt met zijn Brede Schoolwerking voor de specifieke toeleiding van scholen met een kwetsbaar publiek naar de ondersteuning door ‘Gezonde School’. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de Gentse brugfiguren, die deze informatie meenemen naar de scholen van alle netten, hun leerlingen en hun ouders.
In uw vraag bevraagt u de stand van zaken in het Stedelijk Onderwijs. Daarom focussen we vanavond daarop.
De scholen van Stedelijk Onderwijs Gent tolereren geen vapes (of de e-sigaret) of sigaretten op school. Het bezit, gebruik en verkopen van tabak, e-sigaret, alcohol en illegale drugs zijn ten strengste verboden. Dit verbod is opgenomen in de verschillende schoolreglementen.
Voor basisscholen bepaalt het reglement:
Het is verboden te roken binnen de volledige instelling, zowel in de gebouwen als op de speelplaatsen, de sportterreinen en andere open ruimten. Het rookverbod geldt voor alle vormen van roken, dus voor sigaretten, de e-sigaret, maar ook de shisha pen, heatsticks e.a.
Het verbod geldt ook tijdens verplichte extramurosactiviteiten die plaatsvinden tijdens de schooluren. Dit verbod geldt voor alle bezoekers en gebruikers van de lokalen, dus ook ouders ed.
Wanneer er toch gebruik op school wordt vastgesteld door leerlingen, wordt er gesanctioneerd. Die sancties gaan gepaard met de gepaste begeleiding en opvolging. Ook worden de ouders geïnformeerd en volgt de noodzakelijke opvolging door de leerkrachten en zorgcoördinatoren.
Ouders, bezoekers en gebruikers van de lokalen die het rookverbod overtreden, zullen verzocht worden te stoppen met roken of het schooldomein te verlaten.
Bovenstaande regelgeving is natuurlijk ook van toepassing in de secundaire scholen en is ook daar opgenomen in het algemeen schoolreglement.
Scholen wijzen leerlingen en ouders erop dat de gebruikers niet alleen het schoolreglement overtreden, maar ook de wet op zich. Leerlingen worden gesanctioneerd volgens afspraken in het schoolreglement. De ouders worden op de hoogte gebracht. De leerlingen krijgen begeleiding van de leerkrachten en de leerlingenbegeleiders volgens de uitgewerkte afspraken op school. In Smartschool, het leerlingvolgsysteem waarmee de secundaire scholen werken worden problemen, ondernomen acties en opvolging geregistreerd.
U vraagt of men het vapen ook in de lagere scholen ziet opduiken?
De bevindingen zijn dat vapen voornamelijk opduikt in het secundair onderwijs. Het begint daar helaas wel al bij de 12-jarigen in het eerste middelbaar. Het aantal gebruikers is wisselend per school. Op sommige scholen zijn er weinig meldingen en in andere scholen is het vapen in en rond de school een dagelijks probleem. Hoewel er een aanvoelen is dat het fenomeen toeneemt, blijft het in het aanvoelen nog altijd wel, en gelukkig maar, een randfenomeen.
De stedelijke scholen zetten natuurlijk ook in op rook- of drugpreventie. Het thema komt aan bod in verscheidene lessen, activiteiten en themadagen doorheen de hele schoolloopbaan om jongeren preventief te informeren over de schadelijke gevolgen ervan. Deze lessen en acties passen binnen het gezondheidsbeleid van alle scholen.
Leerlingen kunnen ook terecht op school om zelf een verslavingsproblematiek te melden. De school zoekt dan samen met de leerling en ouders naar de gepaste hulpverlening.
Dit is wat er in de Gentse stedelijke scholen specifiek gebeurt.
do 13/06/2024 - 09:30