Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_MV_00226 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Spanningen Turkse en Koerdische gemeenschappen

commissie algemene zaken, financiën en burgerzaken (AFB)
ma 15/04/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 15/04/2024 - 21:23
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Johan Deckmyn; Mehmet Sadik Karanfil; Stephanie D'Hose; Zeneb Bensafia; Anne Schiettekatte; Cengiz Cetinkaya; Stijn De Roo; Anita De Winter; Bert Misplon; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Anneleen Van Bossuyt; Mathias De Clercq; Alana Herman; Isabelle Heyndrickx; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Jeroen Paeleman; Tony Verschooten; Steffi De Craemer; Tom Van Damme; Sten Guns; Koen Janssens; Sabine Deneef; Jens De Pauw; Filip Van Tricht; Sofie Bracke

Afwezig

Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Karla Persyn; Tom De Meester; Yüksel Kalaz; Caroline Persyn; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Mieke Bouve; Helga Stevens; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Maarten De Grauw

Verontschuldigd

Rudy Coddens; Fourat Ben Chikha

Secretaris

Jeroen Paeleman
2024_MV_00226 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Spanningen Turkse en Koerdische gemeenschappen 2024_MV_00226 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Spanningen Turkse en Koerdische gemeenschappen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De voorbije dagen worden we overstelpt door nieuwsberichten over conflicten tussen de Turkse en de Koerdische gemeenschappen in onze stad. Nadat op donderdag 21 maart een eerste conflict tussen Turken en Koerden maar net kon vermeden worden aan Dok Noord zijn de gemoederen jammer genoeg nog niet bedaard. 

Op maandag 25 maart toen we net klaar waren met de gemeenteraad heeft een groep van een 50-tal gemaskerde Turken de trap van ons stadhuis ingepalmd voor een manifestatie. 

Daarna volgden enkele laakbare gevallen van geweld en intimidatie. Dinsdagnacht werd een Koerdische horecazaak in de Bevrijdingslaan kapotgeslagen door de Grijze Wolven en woensdagnacht gingen de ramen van een Koerdische bakkerij aan diggelen. 

Dat ook Erdogan zelf zich moeit in de kwestie door naar Gentse jongeren te bellen zou alle alarmbellen moeten doen rinkelen.

De politie is al enkele dagen in hoge staat van paraatheid. Er zijn extra agenten op straat, het waterkanon stond woensdagnacht al klaar en bij controles arresteerde de politie 22 personen en nam ze onder andere messen, boksbeugels en zelfs molotovcocktails (!) in beslag.

Ondertussen wordt het vuur volgens de pers verder opgepookt in zowel Turkse als Koerdische chatgroepen. Er zouden lijsten rondgaan van Koerdische handelszaken die geviseerd zullen worden, er zou sprake zijn van ‘strijders uit het buitenland die gewapend naar Gent zouden komen’ en de woordvoerder van vzw Vrede zou zelfs bedreigd worden met lynching voor de organisatie van het Koerdische nieuwjaarsfeest aan Dok Noord.

Tot slot konden we op donderdag 28 maart vernemen dat er een nachtelijk samenscholingsverbod wordt afgekondigd op bepaalde van de hotspots.

Indiener(s)

Anneleen Van Bossuyt

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

do 28/03/2024 - 20:05

Toelichting

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

  • Welke maatregelen neemt het stadsbestuur om te vermijden dat dergelijke buitenlandse conflicten geïmporteerd worden naar Gent? Hoe gaat men bijvoorbeeld om met het feit dat Erdogan belt? Staat de stad hierrond in contact met bijvoorbeeld Buitenlandse Zaken?
  • Welke maatregelen neemt de politie om de geviseerde handelszaken en de geviseerde woordvoerder proactief te beschermen tegen de bedreigingen van de Grijze Wolven?
  • Is de verslaggeving omtrent de chatgroepen correct? Heeft de politie hier vat op/kennis van?
  • Wordt er overleg gepleegd met de twee gemeenschappen? Zo ja, in welke vorm en wat levert dit op? Zo nee, waarom niet?
  • Kan er duiding gegeven worden rond de inzet van camera’s? De criminelen zijn hiervoor blijkbaar op de hoede want bij de schade aan de bakkerij werden 2 camera’s onklaar gemaakt om beelden van de criminaliteit te vermijden.

Bespreking

Antwoord

Bedankt voor jullie vragen. Ik heb naar aanleiding van een schriftelijke vraag van raadslid Sadik Karanfil hierover ook reeds informatie bezorgd. Maar ik zal nog eens globaal antwoorden op de verschillende vragen. 

Naar aanleiding van de aangehaalde incidenten in onze stad nam ik het initiatief om op 26 maart met de Dienst Preventie voor Veiligheid, politiediensten en een delegatie van de beide gemeenschappen samen te zitten.  

Dezelfde avond ontmoette ik op vraag van verschillende jongeren en sleutelfiguren een 300-tal jongeren waar ik mee in gesprek ging. 

Mijn boodschap was tijdens die verschillende ontmoetingen duidelijk: 

“Mensen mogen een vrije mening en vrije gedachten hebben, maar uitingen ten voordele van terroristische organisaties tolereren we niet. De PKK is een erkende terreurgroep in Europa. Provocaties vanuit die kant mogen de harmonieuze samenleving tussen de Koerdische en de Turkse gemeenschap in Gent niet verstoren.”

De twee gemeenschappen waren het hier unaniem mee eens. Ook het merendeel van de jongeren begrepen en aanvaardden die boodschap, maar toch hebben een aantal heethoofden diezelfde en de volgende avond vernielingen aangebracht aan twee Koerdische handelszaken. 

Donderdagavond 28 maart kwamen op initiatief van de Turkse gemeenschap leden van de Koerdische en Turkse gemeenschap bijeen om jongeren op te roepen het geweld te stoppen en de kalmte te bewaren. De pers was uitgenodigd en een tekst werd voorgelezen in het Turks en nadien in het Nederlands.  

Daarnaast bezocht ik, op woensdagavond 27 maart, de twee Gentse leerlingen die gewond geraakten in een betoging in Brussel. Dat werd geapprecieerd door beide families. Ook de twee Koerdische handelszaken die slachtoffer waren van vernielingen, bracht ik op 29 maart een bezoek.  

Alle slachtoffers zijn in contact gebracht met de Dienst Slachtofferbejegening van de Politie. Maatschappelijke assistenten zijn rechtstreeks in gesprek met alle slachtoffers en worden verder opgevolgd. 

Uit de diverse overlegmomenten en contacten kwam telkens naar voor dat de overgrote meerderheid van onze inwoners met Turkse en Koerdische roots of banden, vreedzaam wil samenleven en niet is opgezet met geweld of vernielingen. 

Vanuit de gemeenschappen was er een groot vertrouwen in de politie merkbaar. Dit werd bevestigd door het feit dat de politie ook zeer snel ruchtbaarheid kreeg van een lijst die circuleerde met geviseerde handelszaken. Deze lijst werd gedeeld door een aantal personen via sociale mediakanalen en applicaties. Die info werd verrijkt dankzij de goede contacten die de politie en diensten onderhouden met verschillende sleutelfiguren uit de gemeenschappen.  

Naast goed luisteren naar elkaar en inzetten op dialoog, hebben we als bestuurlijke overheid gevraagd aan de politie om zichtbare aanwezigheid op het terrein in uniform te voorzien, wat een ontradend effect heeft, en hebben we op vraag van de politie een samenscholingsverbod uitgevaardigd. De politie was geen vragende partij voor cameratoezicht. Ten slotte werd ook voorzien in een doelgerichte gerechtelijke opvolging van de leidende figuren die tot onrust aanzetten.  

Deze aanpak heeft niet alle schade kunnen voorkomen, maar heeft ertoe geleid dat de incidenten niet verder escaleerden en bijdroegen tot een snelle bedaren van de gemoederen. 

Volgens de politie dateert het laatste feit van de nacht van zaterdag 30/03 op zondag 31/03. 

De minderjarige personen die tijdens de diverse ordediensten bestuurlijk van hun vrijheid werden beroofd, kregen daags nadien het bezoek van een jeugdinspecteur voor een gesprek met de ouders. Ook de ouders moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Dit noemen we de voordeurgesprekken. De inhoud van deze gesprekken blijft confidentieel. Voor minderjarigen die gerechtelijk van hun vrijheid werden beroofd, verwijzen wij naar de perswoordvoerder van het Parket van Oost-Vlaanderen.

Vanuit de politie kunnen we meegeven dat iets meer dan 80% van de personen die gecontroleerd werden tijdens de spanningen afkomstig zijn uit Gent; van de andere 20% waren de meeste uit de omgeving van Gent of verder in Oost-Vlaanderen. Er waren er slechts 2 van buiten de provincie en niemand uit het buitenland. 

Zowel de politiediensten als onze verschillende stadsdiensten, die een goede verstandhouding hebben met beide gemeenschappen, stonden in nauw contact met elkaar. De lijnen worden kort gehouden en er werd ingegrepen waar nodig.  

Er heeft ook een extra LIVC-R plaats gevonden, dit is de Lokale Integrale Veiligheidscel inzake Radicalisme, Extremisme en Terrorisme, om het conflict te bespreken en acties op te zetten. Er wordt ingezet op grenzen aangeven, nabij blijven bij de gemeenschap en voldoende zorg bieden. Met de leden van het LIVC-R wordt ook nagedacht over een hersteltraject. Het LIVC-R komt hierrond deze week samen.  Het blijft belangrijk om in dialoog te blijven gaan, aanwezig te zijn op het terrein en verbindende projecten en acties op te zetten.    

De verschillende diensten komen tot de vaststelling dat er vaak emotioneel wordt gereageerd op bepaalde symbolen, of iets als provocatie wordt ervaren zonder de betekenis ervan goed te kennen. Er is bijvoorbeeld redelijk wat onwetendheid over de Koerdische vlag die niet dezelfde is als de PKK vlag. Die onwetendheid is potentieel gevaarlijk en wij geloven dat kennis als basis kan dienen voor wederzijds begrip en samenleven. 

In het kader van die kennisdeling wordt er op 25 april een webinar gegeven voor ons stadspersoneel en voor de politie. Professor internationale politiek Dries Lesage verbonden aan de UGent is eenTurkije kenner en zal meer uitleg geven over de geschiedenis en het ontstaan van het conflict en de impact op de gemeenschappen in onze stad.  Op die manier kunnen we eerstelijnswerkers informeren en versterken en als maatschappij kort op de bal spelen bij onrust. 

Een aantal van jullie vragen hebben betrekking tot diverse lopende gerechtelijke en opsporingsonderzoeken. De politie garandeert mij dat er naar de verschillende feiten gerechtelijke onderzoeken lopen.  

Wat betreft de vraag over de ‘geviseerde woordvoerder” is niet mogelijk om in te gaan op maatregelen rond individuele personen. Naar de chatgroepen loopt een gerechtelijk onderzoek. In dat kader werden diverse personen verhoord. Hetzelfde geldt voor de vraag over de beschadiging aan een particuliere bewakingscamera dat eveneens deel uitmaakt van een opsporingsonderzoek waar we verder niet over kunnen communiceren. 

Ik wil benadrukken dat er in Gent al jaren een goed contact tussen beide gemeenschappen en ik heb er alle vertrouwen in dat dat in de toekomst zo zal blijven.  

Dit samen-leven mogen we niet kapot laten gaan door de provocaties van een klein groep mensen. Hun acties kunnen niet veralgemeend worden naar de volledige gemeenschappen.  

Polarisatie is een complex fenomeen waarbij het belangrijk is dat we signalen snel oppikken, deze analyseren en acties opzetten op korte en lange termijn die ook de voedingsbodems aanpakken.  

In Gent hebben we reeds verschillende jaren verschillende acties lopen om preventief te werken aan polarisering en radicalisering. Actief contact houden met diverse groepen in onze stad om zo goed mogelijk te weten wat leeft en waar burgers van wakker liggen is cruciaal.  

We kunnen dit doen door blijvend te investeren in laagdrempelige initiatieven die jongeren of groepen bereiken die binnen reguliere werkingen minder aansluiting vinden, op die manier komen ook hun signalen tot bij het beleid.  

Tot slot m.b.t. de telefoon door de Turkse president naar één van de stadscompagnons. Dit is door de PZ Gent   in mijn opdracht doorgegeven tijdens de LTF aan de staatsveiligheid die op zijn beurt de andere overheden informeert. 

Om te besluiten.

Ik wil iedereen bedanken, in het bijzonder de gemeenschappen zelf, die hebben bijgedragen om de rust te laten weer keren, om de kalmte te bewaren. We hebben alles op alles ingezet om verdere escalatie te vermijden, om elkaar niet te provoceren. Onze politie was heel sterk aanwezig op het terrein en blijft uiteraard de vinger aan de pols houden.

Gent is een stad waar Turken en Koerden over het algemeen goed samenleven. Belangrijk dat onze goede Gentse manier van samenleven in al onze verscheidenheid behouden blijft.

di 23/04/2024 - 08:22