Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_MV_00254 - Mondelinge vraag van raadslid Fourat Ben Chikha: Klacht over politiegeweld in Gent

commissie algemene zaken, financiën en burgerzaken (AFB)
ma 15/04/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 15/04/2024 - 21:23
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Johan Deckmyn; Mehmet Sadik Karanfil; Stephanie D'Hose; Zeneb Bensafia; Anne Schiettekatte; Cengiz Cetinkaya; Stijn De Roo; Anita De Winter; Bert Misplon; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Anneleen Van Bossuyt; Mathias De Clercq; Alana Herman; Isabelle Heyndrickx; Els Roegiers; Jeroen Van Lysebettens; Jeroen Paeleman; Tony Verschooten; Steffi De Craemer; Tom Van Damme; Sten Guns; Koen Janssens; Sabine Deneef; Jens De Pauw; Filip Van Tricht; Sofie Bracke

Afwezig

Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Karla Persyn; Tom De Meester; Yüksel Kalaz; Caroline Persyn; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Mieke Bouve; Helga Stevens; Nikolaas Schuiten; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Maarten De Grauw

Verontschuldigd

Rudy Coddens; Fourat Ben Chikha

Secretaris

Jeroen Paeleman
2024_MV_00254 - Mondelinge vraag van raadslid Fourat Ben Chikha: Klacht over politiegeweld in Gent 2024_MV_00254 - Mondelinge vraag van raadslid Fourat Ben Chikha: Klacht over politiegeweld in Gent

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op sociale media circuleert een publieke oproep aan de burgemeester van Gent met de vraag een onderzoek op te starten over de feiten van wat als ongerechtvaardigd politiegeweld beschouwd wordt.

Het betreft een zaak van begin deze maand (1 april) waar een slachtoffer van geweld bij een conflict aan een bar op de Korenmarkt bij de politie-interventie volgend op die feiten zelf gearresteerd werd en hierbij hardhandig door de politie zou aangepakt zijn. Het slachtoffer getuigt van geweld door de politie, vernedering en het schenden van zijn rechten bij de arrestatie. De politie zou bij hun tussenkomst zonder veel vragen te stellen de kant van de agressors gekozen hebben.

( zie deze link voor de betreffende oproep: https://www.instagram.com/reel/C5TFgiINo1q/?igsh=MTZsNTNkN2dtNzh4eA%3D%3D )

Indiener(s)

Fourat Ben Chikha

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

di 09/04/2024 - 19:24

Toelichting

  1. Wat zijn de interne richtlijnen die de politie dient te volgen wanneer ze opgeroepen worden om in dergelijke situatie tussen te komen?
  2. Hoe zullen we als raadsleden op de hoogte gebracht worden van de conclusies waartoe een eventueel onderzoek zal leiden? 
  3. Wat kunnen burgers best doen indien ze met gelijkaardige vragen of klachten zitten? 
  4. Wordt er in zulke gevallen voorzien in nazorg? Onder welke vorm?

Bespreking

Antwoord

Politieambtenaren handelen bij hun tussenkomsten conform de Wet op het Politieambt in combinatie met het naleven van de deontologische code.  

Hoe moet opgetreden worden tijdens een interventie blijft, binnen de krijtlijnen van het wettelijk kader, een inschatting van het moment. Er zijn verschillende elementen zoals de inhoud van de oproep, de vast te stellen omstandigheden ter plaatse, wie op dat moment kan aangetroffen worden en het gedrag van de personen ter plaatse.   

Voor tussenkomende ploegen is dan vaak hun eerste zorg om de rust te doen weerkeren. Er wordt van hen verwacht snel te handelen, zonder te beschikken over alle informatie en de exacte omstandigheden.  

Naar aanleiding van de berichten op sociale media, waar de korpsleiding kennis van genomen heeft, werd het initiatief genomen door de leiding om het verloop van de interventie na te gaan.  

Volgens hun inzichten is deze correct is verlopen. De Gentse politie deelt me mee dat ze tot op heden geen klachten hebben ontvangen, ondanks suggestie daartoe.  

Indien mensen zich misnoegd voelen naar aanleiding van een politieoptreden, kan er op verschillende manieren klacht ingediend worden. Klachten die betrekking hebben op een tussenkomst van de lokale politie kunnen ingediend worden bij het Comité P, bij de Algemene Inspectie of rechtstreeks tot de betrokken politiezone. Een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter is nog een andere optie.   

Op de respectievelijke website van de verschillende instanties kan meer informatie gevonden worden over de te hanteren procedures.  

Ook op de website van politiezone Gent vinden burgers op een eenvoudige en snelle manier diverse tips terug, wanneer zij met vragen zitten of een klacht wensen in te dienen. 

Men vindt er eveneens een link naar een klachtenformulier. De Gentse politie garandeert dat alle vragen en klachten worden behandeld en de klagers ontvangen altijd feedback.  

Indien de klager aangeeft nood te hebben aan nazorg of er vanuit de politie wordt ingeschat dat dit nodig is, kan de dienst maatschappelijke zorg worden ingeschakeld. Ook doorverwijzing naar andere instanties behoort tot de mogelijkheden.
di 23/04/2024 - 08:28