De Vlaamse regering met minister Demir heeft recent de LEZ-regelgeving aangepast zodat erkende oldtimers gratis toegang kunnen hebben tot lage emissiezones. De nieuwe regeling is geïnspireerd door de regelgeving in Brussel, waartegen de Raad van State geen bezwaar maakte en die ook stand hield tijdens een beroepsprocedure.
Via de nieuwe regeling wordt aan lokale besturen de mogelijkheid geboden om mensen met erkende oldtimers kosteloos een individuele vrijstelling te verlenen. In de pers verklaarde de schepen dat er “aan de interne diensten opdracht gegeven was om na te kijken wat we als stad moeten aanpassen om te voldoen aan dit besluit.”
1. Zullen mensen met een erkende oltimer in Gent een kosteloze individuele vrijstelling kunnen aanvragen?
2. Wat is het resulaat van de opdracht aan de diensten? Welke aanpassingen komen er en tegen wanneer worden deze aan de gemeenteraad voorgelegd?
Ik kan vrij kort antwoorden.
Ja, uiteraard zullen wij ons in Gent aan de Vlaamse wetgeving houden. Het is Vlaanderen die het LEZ-kader opmaakt en nu veranderd heeft. Er was in het begin wat verwarring over – is het aan de lokale overheid om te beslissen of niet - we hebben het daarom aan de juridische dienst voorgelegd en het is duidelijk. Wij hebben geen keuze. Wij moeten dit doen. En we zullen ons dus uiteraard hieraan houden.
Op 16 mei is het besluit in het Belgisch Staatsblad verschenen. Opvallend, het is met onmiddellijke ingang, er is geen overgangsperiode voorzien – ik kom daar nog op terug. Wel zijn er nog een aantal voorwaarden aan verbonden. Alle correcte info staat op onze website. Wij hadden reeds een vooraankondiging gedaan en ook sinds 16 mei is de informatie aangepast. Daar staat wat eigenaars van oldtimers moeten doen, wat ze moeten aanleveren, hoe ze kunnen registreren.
De informatie is bij de sector reeds goed gekend. We hebben ondertussen een 700-tal aanvragen ontvangen.
Wat ik betreur is dat onze dienst nu manueel moet registreren. Er was voor de wijziging helaas geen voorafgaand overleg met ons – dat was wel het geval met de vorige wijziging m.b.t. mantelverzorgers, wijziging waar wij ook vragende partij voor waren- en nog erger, er is geen overgangsperiode voorzien. Dit is zeer uitzonderlijk en helemaal niet makkelijk. Dit manueel werk is dom werk en had perfect vermeden kunnen worden. We hebben tijd nodig om onze software in orde te maken. Maar we moeten het er nu mee doen, het is de wet, maar het is niet fijn werken. De snelheid heeft waarschijnlijk te maken met een event in juni.
wo 22/05/2024 - 11:12