Tijdens de zitting van 19 december 2023 keurde de gemeenteraad een nota goed met aanbevelingen voor studentenhuisvesting. Deze aanbevelingen werden gericht aan de Stad, aan de Vlaamse overheid, de hogeronderwijsinstellingen en de sector van ontwikkelaars. Voor de Stad ging het onder meer over aanbevelingen rond wijzigingen in het ABR en het uitbreiden van beheersovereenkomsten naar kleine en midschalige projecten.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
We proberen beknopt een antwoord te geven over de lopende trajecten.
Er waren een aantal generieke aanbevelingen
Verkort de doorlooptijd
De stad is regisseur en facilitator
Bij aanbevelingen met prioriteit 1
Realiseer een ‘student village’
Breid de toepassing van beheersovereenkomst voor klein- en midschalige projecten
Vervolgens zijn er twee aanbevelingen die te maken hebben met het ABR:
De Diensten zijn hier dus voorbereidend werk aan het ondernemen, maar in het geval een wijziging wenselijk blijkt, zal dit de nodige tijd vragen.
Geef meer aandacht aan studenten met een beperking
Ontwikkel een ruimtelijke visie
Prioriteit 2
Uitbreiding van aantal hospitakamers
Breng de minimumnormen van het ABR in lijn met Vlaamse codex
Prioriteit 3
versterk de controle op illegaal opgedeelde woningen
Voor andere actoren
Financiering van HOI door Vlaanderen
Ga in overleg met de buurgemeenten over een verdeling van de lasten
Organiseer een structureel driehoeksoverleg tussen de stad, HOI en sector van ontwikkelaars
Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.
In haar antwoord op mijn mondelinge vraag tijdens de commissie van maart gaf de schepen mee dat de Groendienst de nieuwe bomen dan ook wil aanplanten op een verbeterde standplaats. Er wordt overlegd met andere diensten om na te gaan hoe de aanplant zich kan verhouden tegenover mogelijke andere infrastructuurwerken (2024_MV_00187).
Op 11 april konden we in de pers vernemen dat de Stad ook extra bomen zal aankopen en planten in de voortuinen van de bewoners van de Amand Casier de ter Bekenlaan. Op die manier krijgt de straat een nog groener karakter.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
Hoe verlopen de gesprekken met andere diensten?
De Groendienst gaat in gesprek met het Mobiliteitsbedrijf en de Wegendienst omtrent mogelijke aanpassingen aan het toekomstig wegprofiel op korte en lange termijn. Er is bereidwilligheid vanuit diverse diensten om hierover constructief en oplossingsgericht na te denken (op vlak van o.m. veiligheid, mobiliteit, vergroening, klimaatrobuust ontwerpen,...)
Zal het aankopen en planten van bomen in de voortuinen van Gentenaars breder worden uitgerold? Wat zijn de toekomstplannen van de schepen hieromtrent?
Dit project is een specifieke samenwerking tussen de bewoners van de Amand Casier de ter Bekenlaan en het stadsbestuur om het groene karakter van hun straat te herstellen na het rooien van de straatbomen uit veiligheidsoverwegingen. Dit is pionierswerk, we willen kijken hoe dit loopt. Er zijn momenteel dan ook nog geen concrete plannen om deze methodiek ook al toe te passen op andere locaties, maar het spreekt voor zich dat dit in de toekomst wat mij betreft zeker een optie is.
Wie staat in voor het onderhoud van de bomen die door de Groendienst worden aangekocht en geplant in de voortuinen van de bewoners? Welke afspraken worden hierrond gemaakt.
De Groendienst koopt het plantgoed aan en voorziet 1 jaar ‘inboet’: als een boom zijn eerste jaar op de nieuwe plantlocatie niet overleeft, vervangt de Groendienst het gestorven exemplaar. De boom wordt eigendom van de eigenaar van de voortuin. De eigenaar staat in voor watergift en alle toekomstige onderhoud.
vr 17/05/2024 - 11:38Situering
Ik informeerde al meermaals naar de mogelijkheden tot toepassing van sociaal beheer van leegstaande woningen in Gent. In de beleidsnota wonen wordt immers aangegeven te gaan experimenteren met nieuwe beheervormen. Sociaal beheer valt daar ook onder, en is sedert februari 2023 ook (beter) wettelijk inzetbaar. In het antwoord op mijn eerdere mondelinge vragen hierover (juni ’23, maart ’24) gaf de schepen aan dat er een grondige screening liep van een 200-tal leegstaande panden in Gent. Het resultaat wordt toegelicht op de e.k. commissie SSW. Hieronder herhaal ik alvast mijn vragen hierbij.
Vragen
Het antwoord op deze mondelinge vraag kan je terugvinden in de presentatie, hier toegevoegd in bijlage maar ook terug te vinden in de agenda.
wo 22/05/2024 - 11:08