De Stad, in samenwerking met Aquafin en FARYS, plant de volledige heraanleg van Mendonkdorp en omgeving. Onder meer de Rapenburgstraat, Karel Bauwensstraat en Marcel Herpelinckstraat worden aangepakt. De afgelopen weken kenden deze straten de aanvang van grote rioleringswerken. In de omgeving is ongerustheid ontstaan naar aanleiding van nieuws rond nieuwe grondstalen die zouden moeten worden onderzocht alvorens de werken kunnen hervatten. Buurtbewoners maken zich grote zorgen over vertragingen en de eventuele aanwezigheid van PFAS-verontreiniging.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:
De werken vallen onder bevoegdheid van Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen en niet onder bevoegdheid van Dienst Milieu & Klimaat. In die zin heb ik dan ook via collega Filip Watteeuw de input opgevraagd voor het beantwoorden van jouw vragen. De werken zelf worden uitgevoerd door Aquafin.
1. De noordelijke delen van de Rapenburgstraat en van de Karel Bauwensstraat bevinden zich sinds 2023 in een PFAS no regret-zone (Vlaanderen bepaalt waar dit is en welke voorzorgsmaatregelen gelden). De vergunningsaanvraag voor de werken dateert van medio 2021 en dus van voor de afbakening van de noregret -zone. In maart 2024 zijn er bodemstalen genomen voor PFAS-analyse. De resultaten zijn inmiddels gekend en voldoen aan de geldende wetgeving. Er werd voor de bewuste zone dan ook een aangepaste conformverklaring bekomen (door bodembeheersorganisatie) in overeenstemming met de Vlarebowetgeving. Hierdoor kan het grondverzet terug opstarten.
Door het nemen van de grondstalen, zijn de werken enkele weken opschoven. Naast grondstalen, moeten er, uit voorzorg en vanuit de wetgeving, ook stalen genomen worden van grondwater en bemalingswater. Er werden en er worden dus nog steeds grondwaterstalen genomen.
Alle reeds uitgevoerde grondwateranalyses(i.e. t.h.v. het pompstation en op twee andere plaatsen in de Rapenburgstraat), voldoen aan de geldende Vlaremwetgeving.
In de week van 8 april, is een eerste bemalingsstreng geplaatst in de Karel Bauwensstraat. Ook hier zullen opnieuw stalen genomen worden.
Algemeen geldt dat wanneer de grond niet kan hergebruikt worden, de grond moet afgevoerd worden naar een erkende verwerker. Ter plekke moet de afgevoerde grond dan vervangen worden door andere grond. Dit is hier dus niet relevant.
Indien blijkt dat het bemalingswater met PFAS vervuild is, moet er een andere vergunning aangevraagd worden. Alvorens te lozen dient er dan ook mogelijk een gepaste behandeling te worden voorzien. Ook dit is hier op vandaag niet relevant.
2. Wij, collega Filip Watteeuw en ik, zijn op de hoogte van de bezorgdheden van de bewoners en begrijpen dit ook. Daarom vroegen we Aquafin om een infobrief (bewonersbrief) te verspreiden in de buurt. Deze werd maandag 8 april verspreid. Hierin werd toegelicht dat alle nodige stappen worden genomen, maar dat er op vandaag niets is aangetroffen dat onrustwekkend is. Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen heeft n.a.v. de brief enkele reacties ontvangen, vnl. van praktische aard i.k.v. de bereikbaarheid. Wel moet Aquafin voortdurend verder stalen blijven nemen om ons te verzekeren dat de toestand in orde blijft.
vr 19/04/2024 - 07:38