In oktober stelde ik de schepen al een schriftelijke vraag over het stedelijke zwerfkattenbeleid, dat ik vervolgens heb besproken met mensen uit het werkveld. Daaruit kwamen nog een aantal verdere bezorgdheden naar boven. Daarnaast vroegen een aantal andere zaken in het antwoord van de schepen verdere opvolging.
Tijdens overlegmomenten hebben dierenorganisaties al een aantal constructieve voorstellen gedaan, maar de uitvoering daarvan laat op zich wachten. Zo was er het voorstel om voor wijkregisseurs, gemeenschapswachten en andere wijkmedewerkers om vorming te organiseren over de regelgeving in verband met zwerfkatten, of bijvoorbeeld ook om in overleg te gaan met winkelketens over het recupereren van niet meer verkoopbare dierenvoeding. De organisaties zijn ook nog steeds vragende partij om chiplezers te kunnen gebruiken. Tenslotte is men benieuwd waar de door de Vlaamse overheid bezorgde schuilhokken voor zwerfkatten zullen geplaatst worden.
In haar antwoord verwees de schepen ook naar de verdere uitwerking van het zwerfkattenbeleid in overleg met de voederpashouders, o.a. op vlak van de recuperatie van de dieren na een sterilisatie-ingreep en op vlak van door voederpashouders gemaakte kosten.
1. Welke opvolging wordt er al dan niet gegeven aan de vermelde voorstellen?
2. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de chiplezers en de schuilhokken?
3. Welke stappen werden gezet om het zwerfkattenbeleid verder uit te werken? Welke insteek was er vanwege de voederpashouders?
Wat Mieke Schuddinck betreft deel ik uw mening dat zij sterk werk heeft verricht en dierenwelzijn op de politieke agenda heeft gezet. Ik heb aan de familie ook mijn medeleven betuigt.
Ik beantwoord eerst uw tweede vraag, zo kan ik het antwoord op vraag één en drie samennemen.
Wat betreft de chiplezers, kan ik u meegeven dat deze worden aangekocht en dit jaar nog aan de verenigingen zullen worden bezorgd. Wat de schuilhokjes betreft, ontvingen we vijf exemplaren van de Vlaamse overheid. Bij wijze van test zijn er twee hokjes geplaatst naar aanleiding van de herinrichting van het parkje bij de Vorkstraat. Voor de 3 overige hokjes wordt nog uitgekeken naar een geschikte locatie.
Als antwoord op vraag één en drie:
zoals aangegeven begin oktober, zijn we aan de slag gegaan met de voorstellen die zijn geformuleerd door de voederpashouders. Volgende zaken vonden reeds ingang:
Voor deze vernieuwde werking wordt een nieuwe vangstprocedure uitgewerkt in samenspraak met betrokken dierenverenigingen en de voederpashouders. Een belangrijke wijziging is dat het vangen van de zwerfkatten niet langer door stadspersoneel gebeurd, maar door de betrokken dierenverengingen.
Voor de verdere voorstellen waar u naar verwijst zoals de vorming voor wijkmedewerkers gaan we na of dit het juiste format is en hoe we deze zouden kunnen organiseren. We gaan nagaan hoe we dit best aanpakken. Ik kan daar nu nog geen concreet antwoord op geven maar we bekijken dit zeker.
Om onze waardering voor deze input en het werk van de Gentse voederpashouders en erkende dierenorganisaties in het algemeen te uiten, organiseren we op 15 mei een bedankingsmoment. Want dit zijn mensen die voor onze stad en onze dieren van alles doen en daar een bedanking voor verdienen.