Als gemeenteraadslid, als bezoeker van het festival copacobana, als bewoner naast het rozebroekenpark, en bezorgde burger voor een levendige, maar ook leefbare, stad willen we uw aandacht vragen voor de kwestie van de beperkingen van het geluidsniveau tot 85dB na middernacht (tot 02.00). Als stad zijn we hierin strenger dan de Vlaamse Vlarem Regeling. Recentelijk heeft het Copacobana Festival dan ook een hoge boete van €3.800 ontvangen wegens geluidsoverlast bij een vorige editie. In de media konden we de verschillende argumenten lezen waarom de geluidsnorm van 85dB vrij onrealistisch is voor een dgl. festival met enkele duizenden bezoekers, die ook babbelen, plezier maken en de benen losgooien op de dansvloer. Tegelijkertijd vernemen we dat op enkele andere festivals daar kan van afgeweken worden (Student Kick Off, Gent Jazz, …?). We weten uiteraard dat de contexten niet overal dezelfde zijn, maar het doet ons toch stilstaan bij de toepassing van het reglement.
Zijn er mogelijkheden tegemoet te komen aan de behoeften van zowel organisatoren als feestende burgers op Copacobana? De organisatoren hopen dan ook op een open en constructieve dialoog om deze kwesties te bespreken en tot oplossingen te komen die zowel de leefbaarheid als de levendigheid van onze stad ten goede komen.
Eerst en vooral een paar correcties. Stevige correcties. Ik zou eerst iets willen rechtzetten ivm de geluidsnormen. Het is namelijk niet correct dat het geluidsniveau na middernacht beperkt wordt tot 85 dB(A). Vanaf middernacht is er op het hoofdpodium en vanaf 1u op het tweede podium een afbouw qua decibels. Zo zakt het geluidsniveau op het hoofdpodium van 95 naar 90 decibel om middernacht en van 90 naar 85 decibel om 1u. Belangrijk om correcte info te geven.
Het klopt niet dat de (Vlaamse) boete ging over 85 decibel. Dat ging over overschrijdingen van de hogere norm na een waarschuwing. Dit wil ik even feitelijk op een rijtje zetten.
Het festival bestaat al meer dan 10 jaar, bijna 15 jaar zelfs en is doorheen de jaren gegroeid van 2 naar 3 dagen en ook de geluidsnormen voor bepaalde podia werden verhoogd. Dit gezegd zijnde denk ik dat we er allemaal over eens zijn dat Copacobana een vaste waarde is worden op de Gentse evenementenkalender.
In de beleidsnota Lucht en Geluid is er expliciet voor gekozen om bij evenementen in open lucht het geluidsniveau na een bepaald uur gefaseerd te laten zakken. Dit is standaard. En dit om het fragiele evenwicht tussen levendigheid en leefbaarheid te bewaken. Een verlaging van 5 decibel komt bijna overeen met een halvering van de geluidsdruk voor de omgeving. Maar ook in functie van crowd control is het interessanter om de muziek niet ineens stop te zetten waardoor alle bezoekers de site op hetzelfde moment verlaten. Vandaar dat we in trappen naar beneden gaan qua geluidsniveau. Vanuit verschillende overwegingen een goede zaak.
Dienst Milieu en Klimaat baseert zich voor haar advies over de geluidsuitzending op de beleidsnota Lucht en Geluid waarin de krijtlijnen inzake elektronisch versterkte muziek vastgesteld zijn. Het is uiteraard het college dat over die normen beslist en daarover was binnen het college de voorbije jaren geen discussie.
Ik wil ook aanstippen dat we vanuit de stad professionele begeleiding voorzien voor Copacobana door Dienst Milieu en Klimaat in samenwerking met een extern sound engineer. Deze begeleiding heeft als doel de afstraling van de muziek naar de omliggende woonbuurten te beperken, waarbij tevens de beleving voor het publiek geoptimaliseerd wordt. Wat ik hoor: hoe beter expertise/hoe professioneler hoe minder hoge normen soms nodig. Een investering vanuit de stad die zowel de organisator, de feestende burgers als de buurtbewoners ten goede komt.
In het verleden waren er meer klachten over Copacobana maar dankzij de sterke inzet van zowel Dienst Milieu en Klimaat als Dienst toezicht (en nog heel veel andere diensten), zijn we erin geslaagd de klachten te beperken.
We mogen ook niet vergeten dat het festival 3 dagen duurt en al van ’s middags of de namiddag begint. Dat heeft een grote impact op een dichtbevolkte buurt. Er zijn echter ook heel wat buurtbewoners en Gentenaars die genieten van het festival waardoor een driedaags festival in een dichtbevolkte buurt zeker te verantwoorden is. Ik ben er echter van overtuigd dat we hier met onze normering een mooi evenwicht bereiken tussen levendigheid en leefbaarheid.
Het zou dan ook een slechte beleidskeuze zijn om nu er weinig klachten zijn – dankzij een grote inzet van zowel organisatoren als stad – de volumeknoppen open te draaien. Dan zijn we ons evenwicht terug kwijt. De afstraling van het geluid naar de buurt werd in kaart gebracht en de decibels zomaar verhogen zou heel wat meer Gentenaars impacteren. Dit zou tot meer klachten kunnen leiden wat dan weer nefast is voor de organisatie, draagvlak en toekomstige edities.
Terug: dit ligt in de lijn met ons beleid, het college beslist, er is/was hieromtrent geen discussie en ik wil rechtzetten dat 85 pas na 1u is en de boete had te maken met het niet respecteren van de regels.
vr 19/04/2024 - 13:54