Terug
Gepubliceerd op 12/04/2024

2024_MV_00243 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Openstellen van private groenzones

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 11/04/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 11/04/2024 - 20:32
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Carl De Decker; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anita De Winter; Caroline Persyn; Christiaan Van Bignoot; Manuel Mugica Gonzalez; Tine Heyse; Sami Souguir; Astrid De Bruycker; Els Roegiers; Filip Watteeuw; Jeroen Van Lysebettens; Emilie Peeters; Stephanie D'Hose; Mehmet Sadik Karanfil; Maarten De Grauw

Afwezig

Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Jef Van Pee; Gert Robert; Mieke Bouve; Karla Persyn; Tom De Meester; Yüksel Kalaz; Joris Vandenbroucke; Sonja Welvaert; Fourat Ben Chikha; Nicolas Vanden Eynden; Helga Stevens; Anton Vandaele; Emmanuelle Mussche; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Maarten De Grauw
2024_MV_00243 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Openstellen van private groenzones 2024_MV_00243 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Openstellen van private groenzones

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In de beleidsnota Openbaar Groen drukt het stadsbestuur de ambitie uit om jaarlijks twee nieuwe private groenzones open te stellen via medegebruik. Hiervoor zouden gesprekken aangeknoopt worden met de hoger onderwijsinstellingen, religieuze instellingen, zorginstellingen, bedrijven,…

In 2021 sloot de Stad bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst met de CM voor het openstellen van de groene ruimte van het Lieven Bauwens-gebouw aan de buurt (2021_GRMW_00071). Gent kreeg er zo in één klap meer dan 4.500 vierkante meter aan publiek toegankelijk groen bij - een oase van rust voor veel buurtbewoners, scholieren en personeelsleden uit de kantoren in de directe omgeving.

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

vr 05/04/2024 - 09:44

Toelichting

Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Hoeveel private groene ruimten werden deze legislatuur opengesteld aan de buurt?
  2. Welke uitdagingen en knelpunten komen naar boven bij de gesprekken met potentiële private partners?
  3. Welke mogelijkheden ziet de schepen nog om het aantal private groenzones die worden opengesteld aan de buurt verder uit te breiden?

Bespreking

Antwoord

In antwoord op uw vragen kan ik u het volgende meegeven: 

Hoeveel private groene ruimten werden deze legislatuur opengesteld aan de buurt

Volgende groenzones werden opengesteld deze legislatuur: CM building Lieven Bauwens (2020), terrein ziekenhuis Jan Palfijn (2020), de Tuin van Villa Voortman (2021), het terrein met de sportkooi aan school De Panda in Nieuw Gent (2021), het Seminariepark in de Beekstraat in Mariakerke (2021), de integraal toegankelijke speelzone van Sint-Gregorius in Gentbrugge (2022), de voortuin van De Spiegel aan de Zwijnaardsesteenweg en de speelzone Halvemaanstraat (2023). 

De campus Schoonmeers in de Voskenslaan is opengesteld maar zonder overeenkomst met de Stad Gent. 

De groenzone in het Sint-Antoniushof werd langer opengesteld (sluitingsuur van 19u naar 21u in de lente- en zomermaanden).  

Welke uitdagingen en knelpunten komen naar boven bij de gesprekken met potentiële private partners

De Stad Gent is voornamelijk op zoek naar open te stellen groenzones in wijken waar de groennorm niet gehaald wordt en waar er dus een tekort aan toegankelijk groen is. De groenzone dient voldoende meerwaarde te bieden voor de buurt. 

In de meeste gevallen neemt de Stad Gent in ruil voor de openstelling beheer- of andere taken over. De openstelling van Sint-Gregorius was gekoppeld aan een investeringssubsidie voor het ontwerp van een integraal toegankelijke speelzone.  

Kwesties die aan bod komen tijdens gesprekken over openstelling zijn: beheer groen en bomen, mogelijke schade aan infrastructuur, beheer speeltoestellen, zwerfvuil en ophaling afvalkorven, infoborden, eventueel sleutelbeheer, communicatie tussen Stad Gent en de eigenaar, type overeenkomst, sociale controle.  

Eenmaal per jaar (of meer indien nodig) is er een overleg tussen Stad Gent en de eigenaar om eventuele problemen te bespreken.  

Welke mogelijkheden ziet de schepen nog om het aantal private groenzones die worden opengesteld aan de buurt verder uit te breiden

De openstelling van het terrein van PC Guislain in de Bloemekenswijk is nog dit jaar gepland. De overeenkomst met de universiteit over het Vossenpark willen we graag verlengen. Daarnaast zijn er nog enkele gesprekken lopende, bijvoorbeeld over de terreinen van Kompas vzw (na eventuele herinrichting via ANB-subsidie) in Sint-Kruiswinkel, de pastorietuin van Drongen.

vr 12/04/2024 - 09:56