Met het Klimaatplan 2020-2025 schakelt de Stad Gent een versnelling hoger. Er wordt niet enkel gestreefd naar 40% minder CO2-uitstoot als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen, ook de indirecte CO2-uitstoot buiten Gent als gevolg van de consumptie moet afnemen. De hoofdstukken Voeding en Circulaire Economie in het Klimaatplan bevatten concrete acties die daarop inzetten. Actie 78 heeft betrekking op het ondersteuningsaanbod voor afvalpreventie en circulaire initiatieven. Het meer efficiënt inzetten van de middelen voor de wasbare luiers is daarin opgenomen als een concrete doelstelling.
Wasbare luiers hebben een langere levensduur dan wegwerpluiers, ze kunnen meermaals gebruikt worden en zorgen daardoor voor een grote besparing van grondstoffen en voor minder afval. Sinds 2008 gaf de Stad Gent (Dienst Milieu en Klimaat) een premie aan gezinnen voor de aankoop van wasbare luiers om het gebruik ervan te promoten. Wanneer het kindje naar een kinderdagverblijf gaat, worden de wasbare luiers niet altijd aanvaard en is een aankoop van wegwerpluiers terug nodig. Een project met de kinderopvang was daarom aan te bevelen. Bovendien realiseren we een grotere impact als we de individuele aankoop per gezin vervangen door een circulair businessmodel zoals product-als-dienst. Het subsidiereglement voor de luiers werd daarom in 2020 aangepast van aankoop naar huurpakketten (gemeenteraad van 14 december 2020), en een heroriëntering van de middelen naar lokale kinderopvanginitiatieven werd als alternatieve piste onderzocht.
Het college gaf op 29 april 2021 haar goedkeuring om een projectvoorstel van herbruikbare luiers in de kinderopvang in te dienen voor een begeleidingstraject Circulaire Gemeente Oost-Vlaanderen. Deze aanvraag werd door de deputatie goedgekeurd en de opdracht voor de begeleiding werd gegund aan CityD-WES. Verschillende circulaire businesssystemen werden geïdentificeerd, onderzocht en uitgewerkt samen met de stakeholders. Het eindrapport werd opgeleverd in oktober 2022.
Proefprojecten van wasbare luiers bij de kinderdagverblijven moeten de kennis over de luiers bij de kindbegeleiders vergroten en de vooroordelen wegwerken. Uit het begeleidingstraject bleek dat de kinderdagverblijven vooral interesse hebben in een dienstenmodel met wassen, zodat hun aandacht kan gaan naar hun kerntaak. Door een moeilijke periode in de sector met een gebrek aan personeel werd de opzet van de proefprojecten even on hold gezet.
Het marktonderzoek werd na dit begeleidingstraject verder gevoerd door de Dienst Milieu en Klimaat, daarbij gebruik makend van een opgebouwd netwerk rond wasbare luiers met oa. OVAM, Vlaanderen Circulair en Odisee Hogeschool, en een recente zoektocht op het internet. Op dit moment zijn er slechts 2 actieve start-ups die een totale dienstverlening van wasbare luiers naar kinderopvang in Vlaanderen (kunnen) aanbieden nl. Snappies en Redapke. Andere spelers zijn gestopt (bv. Washcot), richten zich enkel tot ouders (Dropiz) of zetten eerder in op de inzameling en recyclage van luiers (Woosh).
Beide start-ups kunnen de Stad helpen in het opzetten van proefprojecten van wasbare luiers bij de kinderopvang en zo de doelstellingen van het Strategisch meerjarenplan en het Klimaatplan helpen realiseren. Dienst Milieu en Klimaat zal samen met de Dienst Kinderopvang een oproep lanceren naar de kinderdagverblijven om zich in te schrijven voor een gratis testperiode van 1 tot 3 maanden. Snappies en Redapke staan in voor de uitwerking van de testpakketten en de dienstverlening naar de kinderopvanglocaties in de proefprojecten. Dit omvat communicatie en begeleiding, het ter beschikking stellen van de luiers en de inzamelsystemen, en het wassen van de luiers.
Hiertoe werd de subsidieovereenkomst voor het project 'Proefprojecten van wasbare luiers in de kinderopvang' met Redapke BV, Brusselsesteenweg 741, 9050 Gent opgemaakt voor de periode van 01/07/2024 tot en met 31/12/2025, waarbij een jaarlijkse subsidie wordt toegekend van 15.000 euro.
De bedragen in deze tabel zijn incl. btw
Dienst* | Milieu en Klimaat |
Budgetplaats | 349590000 |
Categorie* | E subs. |
Subsidiecode | Niet_Relevant |
2024 | 12.000,00 |
2025 | 15.102,00 |
2026 | 3.025,50 |
Totaal | 30.127,50 |
niet van toepassing