Verschillende bewoners uit de stationsbuurt, o.a. de Koningin Fabiolalaan en de Prinses Clementinalaan, melden ons dat er in de wijk al een hele tijd een ware rattenplaag heerst, waarvan de schaal de voorbije weken alleen maar toenam (“vergeven van de ratten”). Mensen klagen ook dat bakjes met gif die door de bevoegde dienst aan bewoners werden uitgereikt (om vb. in de laatste tijd niet tijdig of helemaal niet meer vervangen worden.
In de krant van 6 juni konden we bovendien lezen over een ware rattenplaag in het Citadelpark. De vzw RATO, die deze problematiek aanpakt voor de stad, zegt dat het achtergelaten afval in het park de boosdoener is. Ook buurtbewoners klagen op hoplr over zowel de ratten als het afval dat wordt achtergelaten en kapotte vuilbakken die niet hersteld/vervangen worden. Het afval in het Citadelpark is een blijvend probleem. In 2022 werd al geëxperimenteerd met een project waarbij men het afval gewoon liet liggen. De resultaten waren toen op korte termijn positief maar brengen duidelijk op lange termijn geen soelaas.
1. Welke maatregelen worden genomen om komaf te maken met de rattenplaag in de stationsbuurt en het Citadelpark? Waarom worden de bakjes met gif niet degelijk opgevolgd?
2. Hoe zal het zwerfvuilprobleem in het Citadelpark bestreden worden? Kan er alvast een screening gemaakt worden van alle vuilbakken in het Citadelpark zodat waar nodig de kapotte modellen hersteld/vervangen kunnen worden?
Beste Gert,
dank voor uw vragen.
Het signaal rond ratten in het Citadelpark had ons al bereikt via een aantal buurtbewoners, het artikel in DeMorgen (6/06) sluit aan bij deze signalen. In dit artikel wordt Sofie Standaert, coördinator van Rato vzw, de organisatie die instaat voor de rattenbeheersing in Gent, aan het woord gelaten. Ze schetst daar duidelijk wat het probleem is en wat de moeilijkheden zijn bij bestrijding.
Zo heeft de bruine rat zich zeer goed aangepast aan het samenleven met de mens. Ze gedijen goed daar waar ze aan afval kunnen. In een park, zoals het Citadelpark, waar ondanks inspanningen van Ivago afval achter blijft, naast de vuilbak wordt geplaatst, … hebben ze eten te over. Daarnaast worden de eenden in het park dagelijks gevoederd door passanten, ondanks duidelijk signalisatie aan de vijver dat dit voor de eenden ongezond is (er staat “voer eenden geen brood, daarvan gaan ze dood”). Dit brood en andere voedseloverschotten, blijft vaak liggen. Een waar feestmaal voor de ratten.
Herstelwerken aan de riolering en de aanhoudende regen hebben ook invloed op de aanwezigheid van ratten. Toch is er geen sprake van een rattenplaag. Hiervan is pas sprake wanneer de aanwezige populatie niet onder controle te krijgen is en er duidelijke schade optreedt ten gevolge van de aanwezigheid van ratten. In het Citadeplark is dat op dit (moment) gelukkig niet het geval, wanneer we meldingen krijgen van ratten gaat het om 1 of 2 ratten. Dit is op zich natuurlijk niet fijn en maakt dat bij sommige buurtbewoners het gevoel van een rattenplaag leeft. Daarbovenop is er de perceptie dat de bestrijding onvoldoende is, zoals raadslid Robert in zijn vraag suggereert. Maar een goed geplaatste rattenbak is niet zichtbaar voor de bezoeker.
De signalen rond ratten in het Citadelpark zijn dus reeds gekend en worden nauwgezet opgevolgd. Zo is zowel het aantal plaatsen waar vergifbakken staan gestegen alsook de frequentie met dewelke Rato deze controleert.
Tot voor kort werd op 5 plekken aan bestrijding gedaan, dit is verhoogd naar 10. Ook de frequentie van opvolging werd verhoogd, normaal ligt dit op 1 x per maand, nu om de twee weken. Deze acties kunnen verder worden verhoogd indien dit nodig blijkt, bijvoorbeeld bij een periode van mooi weer omdat tijdens zo’n periode verwacht kan worden dat het park intensiever gebruikt wordt en er dus meer (zwerf)vuil achterblijft.
Medewerkers van Rato zijn dus op regelmatige basis aanwezig in het Citadelpark. Wanneer een medewerker tijdens zo een rondgang zwerfvuil opmerkt, geven ze dit door in de sluikstortapp van Ivago. Ook voedseloverschotten (bv brood aan de vijver) geven ze door of ruimen ze zelf op indien mogelijk. Ook de onderhoudsmedewerkers van de Groendienst ondernemen hierin actie wanneer ze sluikstort of zwerfvuil opmerken. Dergelijke zaken worden ook doorgegeven aan de Gemeenschapswacht zodat die een oogje in het zeil kunnen houden om voederproblematieken aan te pakken. Ook de vuilnisbakken worden aangepakt. Collega schepen Bram VB zal hier zo wat meer uitleg over geven.
Ik rond graag af met het volgende: er bestaan geen wonderoplossingen in de strijd tegen ratten, ze gedijen dan ook goed in stedelijke context. Een combinatie van factoren draagt daar aan bij: voederplekken, (zwerf)afval, rioleringswerken, regenweer, … Het is daarom belangrijk dat we stilstaan bij de grondoorzaak van het probleem: afval en zwerfvuil. Het verminderen hiervan is dan ook cruciaal. Zéker in de zomermaanden wanneer het park – bij mooi weer – druk gebruik wordt.