In de pers konden we een artikel lezen over een aanvraag van vzw Overpoort om een groot scherm te plaatsen voor het EK voetbal in de Overpoortstraat. De koepel van uitbaters in de Overpoortstraat is misnoegd dat er ondanks hun aanvraag gekozen wordt voor het Sint-Pietersplein om een groot scherm te voorzien maar ook omdat men geen antwoord kreeg op hun aanvraag.
Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:
Bedankt voor uw vraag.
Eerst en vooral, zoals ik al van bij het begin van de eerste politieke vragen rond het EK op het Sint-Pietersplein heb benadrukt, het hangt af van hoe de ordediensten hier naar kijken.
Ik heb van hen tijdens evaluatie van de Gentse Feesten duidelijk de vraag gehoord om in dit jaar extra kritisch rekening te houden met de sperperiode, omdat het Europees voorzitterschap, EYC, etc… een grotere impact hebben dan andere jaren.
De formele go om de oproep rond de organisatie van het EK te lanceren heeft met oog op de veiligheidsoverweging wat op zich laten wachten, maar finaal is er een collegebesluit gekomen op 14/3.
Daarbij was de voorwaarde, vanuit politie net zoals bij andere jaren 2018 en 2020, dat er op publiek domein geen andere schermen zouden zijn, om mogelijke veiligheidsuitdagingen toch goed te kunnen monitoren.
Er werd me 2 dagen voor het collegebesluit gevraagd wanneer er een besluit zou genomen worden rond de organisatie van het EK en ik kreeg daarbij ook het fotootje door van een scherm boven de Overpoortstraat, maar het werd me pas weken later duidelijk dat er ook formeel een aanvraag werd ingediend.
Ik twijfel of het wel opportuun is om publiek in te gaan op een hangende aanvraag, maar laat ons zeggen dat er in de media ongeveer evenveel is verschenen als in de pers: 20 taps buiten en is een foto toegevoegd van een gefotoshopt groot scherm, gemonteerd op een trus-constructie.
Het is dus niet zozeer zo dat er niet werd ingegaan op het voorstel van de vzw Gentse Tappers, dan wel dat er een andere aanpak al was voorbereid en is voorgesteld.
Er werd inderdaad een schrijven gericht aan het college, twee weken na de oorspronkelijke aanvraag en na de bekendmaking van de aanpak…
Maar ondertussen liep de deadline voor de kandidaturen af, zonder resultaat.
We bekijken daarom momenteel op welke manier we aanvragen zoals die van de vzw Gentse Tappers kunnen behandelen.
Sowieso is deze vandaag te onvolledig om hier van een volwaardige aanvraag te kunnen spreken, maar ik sta er voor open om in dialoog te gaan met mogelijks geïnteresseerden.
Maar ook hier zal de belangrijke voorwaarde zijn dat de uitdagingen qua handhaving die door de politie werden gesteld en die niet fundamenteel wijzigingen. Zodra er meer geweten is over een andere aanpak in overleg met de politiediensten, zullen wij de betrokkenen op de hoogte stellen en dus kunnen antwoorden op hun vragen en e-mail.
di 09/04/2024 - 09:14