Terug
Gepubliceerd op 14/06/2024

2024_MV_00351 - Mondelinge vraag van raadslid Karin Temmerman: Project leegstand: vluchtelingen

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 13/06/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 13/06/2024 - 22:37
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Gert Robert; Cengiz Cetinkaya; Carl De Decker; Karla Persyn; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anita De Winter; Yüksel Kalaz; Caroline Persyn; Christiaan Van Bignoot; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Tine Heyse; Sami Souguir; Astrid De Bruycker; Filip Watteeuw; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Veli Yüksel; Stephanie D'Hose; Alana Herman; Mehmet Sadik Karanfil; Bert Misplon; Anneleen Van Bossuyt; Nikolaas Schuiten; Sherley Blomme; Kato De Roos, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen; Steven  Heyse, kabinet schepen Souguir; Stefan Vanbroeckhoven, Departementshoofd Stedelijke Ontwikkeling; Stephanie Van Burm, kabinet schepen Souguir; Jens De Pauw, Fractie Vlaams Belang; Frank Van Goethem, Bedrijfsvoering afdeling Financiën; Tom Sierens, kabinet schepen Coddens; Diteters Somers, kabinet schepen Heyse; Sten Guns, fractie CD&V; Nele Lefever, dienst Archief Gent; Stefan De Brabander, kabinet schepen Watteeuw; Els Mechant, Groendienst; Toon Mertens, fractiesecretariaat PVDA; Griet Van Waes, Dienst stedenbouw en ruimtelijke planning; Ruben Haerens, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen; Joris Roos, fractiesecretariaat Open VLD; Tom Van damme, fractie NVA

Afwezig

Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Tom De Meester; Joris Vandenbroucke; Fourat Ben Chikha; Nicolas Vanden Eynden; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Emmanuelle Mussche; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Maarten De Grauw

Secretaris

Sherley Blomme
2024_MV_00351 - Mondelinge vraag van raadslid Karin Temmerman: Project leegstand: vluchtelingen 2024_MV_00351 - Mondelinge vraag van raadslid Karin Temmerman: Project leegstand: vluchtelingen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Mensen op de vlucht hebben het erg moeilijk om na een positieve beslissing een woning te vinden. Vaak is de termijn om het opvangcentrum te verlaten te kort om een goede woning te vinden. Zij belanden vaak ook in slechte woningen waardoor men soms na kwaliteitscontrole op straat komt te staan. Vroeger werden er succesvol doorgangswoningen ingezet waardoor vluchtelingen in deze periode van tijdelijk wonen op zoek konden gaan naar een woning. Deze werking werd geïntegreerd in het project leegstand. 

Indiener(s)

Karin Temmerman

Gericht aan

Tine Heyse

Tijdstip van indienen

vr 07/06/2024 - 15:11

Toelichting

Een van de doelgroepen in dit project zijn mensen die opvang verlaten.

  • Hoe vaak is er deze legislatuur een recent erkende vluchteling ingestroomd in het project leegstand en hoe vaak stroomden zij uit naar een duurzame woonvorm?
  • Kunnen vluchtelingen instromen die op een later tijdstip hun woning zijn kwijtgeraakt?
  • Zijn er problemen met grotere gezinnen qua aanbod van de woningen?
  • Zijn er nog andere knelpunten vastgesteld voor deze doelgroep en wordt er bijgestuurd? 

Bespreking

Antwoord

Het is inderdaad zo dat vluchtelingen, eens ze een positieve beslissing hebben gekregen, snel de opvang moeten verlaten. Het bieden van ondersteuning in het zoeken naar huisvesting behoort in die fase tot de opdracht van het SOI. De opgelegde termijnen zijn natuurlijk in een Gentse huisvestingsmarkt niet evident om effectief een woning te vinden. 

Daarom kan een tijdelijk verblijf in het project leegstand in sommige gevallen een oplossing bieden. Om een goed zicht te krijgen op welke manier erkend vluchtelingen toegang vinden tot de huisvestingsmarkt en op welke problemen ze daarbij stoten is dus eerder een bevraging van de dienst vluchtelingen aangewezen.

In het project leegstand zijn de erkend vluchtelingen slechts 1 van de groepen die gebruik maken van het project. 

Wat het project leegstand betreft, krijgt CAW Oost-Vlaanderen subsidies vanuit de stad Gent voor het beheer, de huisbaasrol, de renovaties en een deel van de begeleidingen. CAW kon gezien de strakke timing, de beschikbare cijfers voor 2023 bezorgen. Om de cijfers voor de hele legislatuur te bezorgen heeft men meer tijd nodig.

Echter zijn er ook enkele kanttekeningen: ‘Erkend vluchteling’ is geen aparte doelgroep binnen het toewijzingsreglement van het project leegstand. CAW registreert enkel cliëntgegevens voor de begeleidingstrajecten die in het woonbegeleidingsteam van CAW lopen. Voor de begeleidingstrajecten die bij de samenwerkingspartners lopen, zijn het de samenwerkingspartners zelf die cliëntgegevens registreren. CAW neemt binnen het project leegstand enkel begeleidingen op bij partners die zelf geen hulpverlening bieden zoals het SOI. 

In 2023 werden 47 nieuwe begeleidingstrajecten door alle netwerkpartners opgestart, daarvan zijn er 16 van de subdoelgroep “mensen waarvan het verblijf in een residentiële voorziening, het stedelijk opvanginitiatief, noodwoning of transitwoning afgerond dient te worden.

Daarvan werden er door het CAW 7 trajecten opgestart voor mensen die vanuit het SOI kwamen.

Vanuit het Stedelijk Opvanginitiatief Gent zijn er 2023 4 gezinnen/personen uitgestroomd. Drie zijn naar een privéwoning uitgestroomd en 1 naar familie. 

Vluchtelingen die op een later tijdstip hun woning kwijt geraken kunnen ook instromen. Dit is geen uitsluitcriteria binnen project leegstand. Vluchtelingen die op deze manier instromen kan echter niet uit de data gehaald worden. 

Op dit moment zijn er in het project leegstand 2 panden met 3 slaapkamers en 1 pand met 4 slaapkamers in gebruik. Het is de sociale huisvestingspartner die woningen die leegstaan ter renovatie ter beschikking stellen aan het project leegstand. 

De nood aan opvang voor grotere gezinnen in Gent is er niet enkel voor de doelgroep van vluchtelingen maar algemener voor alle doelgroepen.

Het grootste knelpunt blijft het tijdig vinden van een woning, nl. binnen de transitieperiode van Fedasil die vluchtelingen krijgen na erkenning. Dit geldt zowel voor alleenstaanden, Niet Begeleidde Minderjarige Vreemdelingen (die net 18j zijn wanneer ze de opvang moeten verlaten) als gezinnen (vooral nood aan ruime woningen). 

Daarnaast is er de moeilijkheid om de gezinswoning te vinden voor de familie naar aanleiding van een gezinshereniging. Vaak trekken de gezinsleden in, in een veel te kleine studio tot ze iets anders vinden.

Er is dus een nood aan extra betaalbare kwaliteitsvolle woningen aangepast aan de gezinsvorm. Idealiter is dit in de vorm van duurzame huisvesting (cf. ROOF nota ifv huisvestingsgerichte aanpak van dakloosheid). In de afwezigheid van voldoende aanbod kan een tijdelijk aanbod erkend vluchtelingen ondersteunen tot ze een definitieve woonoplossing vinden. 

Het gebeurt vandaag regelmatig dat vluchtelingen de opvang moeten verlaten zonder dat er een woning of tijdelijke huisvesting beschikbaar is.

Naast het project leegstand wil ik graag nog onze projectoproep voor kwetsbare huurders zeker onder de aandacht brengen. We lanceren straks onze 4de oproep. Die projectoproep is zeker ook geschikt om huisvesting te voorzien voor erkende vluchtelingen. We mikken daarbij op permanente huisvesting, maar ook vormen van tijdelijk wonen komen in aanmerking. In een vorige oproep werd zo de ‘doorstroomwoning’ van een Hart voor Vluchtelingen in de Bellefleurstraat mee gesubsidieerd. 

vr 14/06/2024 - 10:53