Terug
Gepubliceerd op 14/06/2024

2024_MV_00352 - Mondelinge vraag van raadslid Sven Taeldeman: Subsidiereglement huurwoningen

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 13/06/2024 - 19:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: do 13/06/2024 - 22:37
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters; Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Gert Robert; Cengiz Cetinkaya; Carl De Decker; Karla Persyn; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anita De Winter; Yüksel Kalaz; Caroline Persyn; Christiaan Van Bignoot; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Tine Heyse; Sami Souguir; Astrid De Bruycker; Filip Watteeuw; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Veli Yüksel; Stephanie D'Hose; Alana Herman; Mehmet Sadik Karanfil; Bert Misplon; Anneleen Van Bossuyt; Nikolaas Schuiten; Sherley Blomme; Kato De Roos, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen; Steven  Heyse, kabinet schepen Souguir; Stefan Vanbroeckhoven, Departementshoofd Stedelijke Ontwikkeling; Stephanie Van Burm, kabinet schepen Souguir; Jens De Pauw, Fractie Vlaams Belang; Frank Van Goethem, Bedrijfsvoering afdeling Financiën; Tom Sierens, kabinet schepen Coddens; Diteters Somers, kabinet schepen Heyse; Sten Guns, fractie CD&V; Nele Lefever, dienst Archief Gent; Stefan De Brabander, kabinet schepen Watteeuw; Els Mechant, Groendienst; Toon Mertens, fractiesecretariaat PVDA; Griet Van Waes, Dienst stedenbouw en ruimtelijke planning; Ruben Haerens, Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen; Joris Roos, fractiesecretariaat Open VLD; Tom Van damme, fractie NVA

Afwezig

Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Tom De Meester; Joris Vandenbroucke; Fourat Ben Chikha; Nicolas Vanden Eynden; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Emmanuelle Mussche; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman; Maarten De Grauw

Secretaris

Sherley Blomme
2024_MV_00352 - Mondelinge vraag van raadslid Sven Taeldeman: Subsidiereglement huurwoningen 2024_MV_00352 - Mondelinge vraag van raadslid Sven Taeldeman: Subsidiereglement huurwoningen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De kwaliteit van huurwoningen is vaak ondermaats. De Stad Gent heeft op verschillende manieren ingezet om deze te verbeteren, bv via het verplicht conformiteitsattest bij nieuwe verhuringen. Ook werd een subsidie voorzien voor de renovatie of verbouwing van huurwoningen. 

Indiener(s)

Sven Taeldeman

Gericht aan

Tine Heyse

Tijdstip van indienen

vr 07/06/2024 - 15:20

Toelichting

  • In hoeveel dossiers werd reeds een subsidie toegekend en wat is het totaal budget dat concreet al werd uitbetaald aan verhuurders? 
  • Zijn er al subsidieaanvragen geweest van verhuurders mbt toegankelijkheid van de woning? 
  • Hoe zal dit luik van toegankelijkheid in deze subsidie verder bekend gemaakt worden en verhuurders hierover gesensibiliseerd worden? 
  • Hoe evalueert de Stad Gent dit subsidiereglement en het effect ervan? 

Bespreking

Antwoord

We hebben inderdaad deze legislatuur een heel aantal maatregelen genomen om de kwaliteit van de private huurwoningen te verbeteren. De oprichting van het Verhuurderspunt was daarin zeker een belangrijke mijlpaal. De uitgebreide werking met advies, begeleiding en subsidie voor verhuurders is uniek in Vlaanderen. De subsidie is daarin ook een essentieel deel. De bestaande subsidie voor woonkwaliteit hebben wij serieus hervormd naar enkel voor huurwoningen, we hebben het budget opgetrokken, er voorwaarden van betaalbaarheid aan gekoppeld, de link gemaakt met energiemaatregelen én inderdaad een half jaar geleden ook toegankelijkheid mee opgenomen. 

Ongeveer een half jaar geleden hebben we in deze commissie een omstandig tussentijds rapport over deze stedelijke subsidie toegelicht in de vergadering van 16 november 2023 (stand van zaken t.e.m. 31/10/2023). Toen waren er 110 subsidieaanvragen voor gerenoveerde huurwoningen ingediend, waarvan reeds 93 goedkeuringen door het college voor een totaal subsidiebedrag van 521.915,68 euro. 

De verwachte stijgende trend zet zich door: op 31/5/2024 stond de teller al op 183 aanvragen waarvan 153 goedgekeurd voor een totaal subsidiebedrag van 902.433,46 euro. Eind mei stonden ook nog 22 andere dossiers klaar om in te dienen, goed voor 156.619,29 euro. 

M.a.w. 7 maanden na het vorige rapport is het aantal aanvragen met 66% gestegen. Op datum 11/6/2024 was er reeds 985.484,25 euro vastgelegd, dus de kaap van 1 miljoen euro subsidies voor bijna 200 gerenoveerde Gentse huizen, appartementen en studio’s, die minstens 9 jaar aan een begrensde prijs verhuurd zullen worden, is bereikt. Deze evolutie bevestigt dat het beleid aanslaat. De groei is ook budgettair voorzien.

Merk hierbij ook op dat er ondertussen– sinds de opstart van het Verhuurderspunt in juni 2021 – i.s.m. de Energiecentrale al voor meer dan 800 woonentiteiten op de private huurmarkt een renovatieadvies is afgeleverd. Uit de huidige praktijk blijkt bovendien dat de subsidie in ca. 40% van die dossiers wordt aangevraagd, dus er komen nog veel aanvragen op ons af. Maar ook als men de subsidie na de werken toch niet zou aanvragen (bvb. omdat men de huurprijs van de gerenoveerde woning wat hoger wil instellen), is het duidelijk dat het huidige beleid veel investeringen in woningkwaliteit en energiezuinigheid op de private huurmarkt in Gent triggert en ondersteunt. 

Dan uw tweede element omtrent toegankelijkheid. Sinds 1/12/2023 is het reglement inderdaad ook uitgebreid naar toegankelijkheid voor minder mobiele huurders en kandidaat-huurders.

Tot op heden is er nog geen subsidiedossier aangevraagd met een luik toegankelijkheid, maar dat hoeft gezien de relatief recente uitbreiding van het reglement op zich niet te verbazen. Men moet eerst een renovatietraject doorlopen en kan de subsidie pas nà de werken aanvragen (mits ook een geldig conformiteitsattest). We moeten dus eerder kijken naar de fase van adviesverlening.

Maar ook daar moeten we eerlijk zijn krijgt het Verhuurderspunt nauwelijks adviesvragen over.  

Wat de communicatie betreft, na de initiële berichtgeving in de pers, de informatie op de stadswebsite en een artikeltje in het Stadsmagazine van maart, is er qua bekendmaking en sensibilisering dus nog werk aan de winkel. Er zijn momenteel geen grote campagnes gepland, maar de betrokken diensten benutten alvast hun kanalen en netwerken binnen de (ver)huursector en het middenveld.

Het is duidelijk dat we niet alleen inzetten op meer nieuwe betaalbare woningen, zoals sociale woningen of budgethuurwoningen, maar dat we ook in het algemeen zeer hard (moeten) werken op de kwaliteit van de private huurwoningen. Deze legislatuur hebben we echt een versnelling hoger geschakeld met het Verhuurderspunt, met de subsidies, maar ook met het verplicht conformiteitsattest, u heeft er al naar verwezen, is daar ook een heel belangrijk element in. In die zin hebben we een heel mooie waaier van enerzijds ondersteunende punten , zoals het verhuurderspunt en subsidies en anderzijds de stok achter de deur, met het conformiteitsattest.

vr 14/06/2024 - 10:56