Terug
Gepubliceerd op 26/03/2024

2024_GR_00267 - Bijkomende acties Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/03/2024 - 19:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 25/03/2024 - 19:12
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia, ondervoorzitter; Anne Schiettekatte; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Fourat Ben Chikha; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Mattias De Vuyst; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Emilie Peeters; Helga Stevens; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Nikolaas Schuiten; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Rudy Coddens, schepen; Karin Temmerman; Sara Matthieu; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Mehmet Sadik Karanfil; Karla Persyn; Bert Misplon; Sonja Welvaert; Els Roegiers; Martine Verhoeve

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00267 - Bijkomende acties Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - Goedkeuring

Aanwezig

Christophe Peeters, Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Tine Heyse, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Bram Van Braeckevelt, Isabelle Heyndrickx, Hafsa El-Bazioui, Evita Willaert, Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Anne Schiettekatte, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Gert Robert, Carl De Decker, Karlijn Deene, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Anneleen Van Bossuyt, Tom De Meester, Fourat Ben Chikha, Anita De Winter, Joris Vandenbroucke, Manuel Mugica Gonzalez, Patricia De Beule, Mattias De Vuyst, Yüksel Kalaz, Stijn De Roo, Christiaan Van Bignoot, Caroline Persyn, Ronny Rysermans, Nicolas Vanden Eynden, Alana Herman, Emilie Peeters, Helga Stevens, Jeroen Van Lysebettens, Anton Vandaele, Nikolaas Schuiten, Mieke Hullebroeck, Liesbet Vertriest
Stemmen voor 42
Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Sami Souguir, Helga Stevens, Tine Heyse, Filip Watteeuw, Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Bram Van Braeckevelt, Sven Taeldeman, Zeneb Bensafia, Karlijn Deene, Jef Van Pee, Gert Robert, Anne Schiettekatte, Astrid De Bruycker, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Carl De Decker, Nicolas Vanden Eynden, Evita Willaert, Ronny Rysermans, Anton Vandaele, Patricia De Beule, Tom De Meester, Stijn De Roo, Mattias De Vuyst, Anita De Winter, Yüksel Kalaz, Caroline Persyn, Christiaan Van Bignoot, Anneleen Van Bossuyt, Joris Vandenbroucke, Manuel Mugica Gonzalez, Alana Herman, Nikolaas Schuiten, Hafsa El-Bazioui, Fourat Ben Chikha, Isabelle Heyndrickx, Jeroen Van Lysebettens, Emilie Peeters, Christophe Peeters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00267 - Bijkomende acties Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - Goedkeuring 2024_GR_00267 - Bijkomende acties Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Decreet over de subsidiëring in het kader van de lokale energie- en klimaatpacten van 26/05/2023, artikel 4.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Op 23 november 2015 besliste de gemeenteraad het vernieuwde Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie te ondertekenen (Burgemeestersconvenant 2030). Met deze overeenkomst engageerde de stad Gent zich om, in lijn met de Europese doelstellingen, een reductie van minimaal 40% CO2-reductie te behalen tegen 2030, vergeleken met 2007. Ook engageerde de stad zich om een adaptatiestrategie uit te werken en te implementeren.

Op 23 november 2020 keurde de gemeenteraad het Klimaatplan 2020-2025 goed. De stad streeft tegen 2030 naar een vermindering van 40% CO2 uitstoot enerzijds en verhogen van de klimaatbestendigheid anderzijds.

Op 25 oktober 2021 keurde de gemeenteraad de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2050 goed, de hernieuwde versie van de eerdere Burgemeestersconvenant. De hernieuwing van het Burgemeestersconvenant staat voornamelijk in functie van het bewerkstellingen van een inclusieve transitie en het verhogen van de ambities. De focus ligt op klimaatneutraliteit in 2050. 

Op 4 juni 2021 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact en de bijhorende subsidie en opvolgingswijze goed. Met het Lokaal Energie- en Klimaatpact wil de Vlaamse overheid de lokale overheden ondersteunen en nauwer betrekken bij de uitwerking van het energie- en klimaatbeleid. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact loopt tot 2030.

Op 25 oktober 2021 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 goed met bijhorende actielijst.

Op 8 juli keurde de Vlaamse Regering het vernieuwde Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 en de bijhorende subsidie en opvolgingswijze goed. Onder deze versie worden zowel voor de lokale besturen als voor de Vlaamse overheid bijkomende engagementen vastgelegd.

Op 28 november 2022 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed met bijhorende actielijst.

Op 16 december 2022 keurde de Vlaamse Regering een addendum 2.1 aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 en de bijhorende subsidie en opvolgingswijze goed. Via dit addendum worden zowel voor de lokale besturen als voor de Vlaamse overheid bijkomende engagementen vastgelegd.

Op 26 juni 2023 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 goed met bijhorende actielijst.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

De Vlaamse overheid engageert zich in het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 het voorzien van een additionele budgettaire impuls van 16 miljoen euro voor de capaciteit bij lokale besturen ter realisatie van de versterkte engagementen. De Vlaamse subsidie voor Gentse acties geraamd op 1.104.206€. Bij de deadline eind november 2023 bleken maar 89 gemeenten intekenden op het Vlaamse aanbod, waardoor voor Stad Gent 604.180€ meer beschikbaar is dan aanvankelijk geraamd. De subsidie kan aangewend voor investeringen, exploitatie en personeel en binnen de context van de doelstelling van LEKP2.1: collectieve renovaties en hernieuwbare energieprojecten. 

Voorstel is om dit budget toe te wijzen extra klimaatacties: extra capaciteit voor de appartementswerking, een haalbaarheidsonderzoek warmte en extra PV op stadsgebouwen (zie bijlage).

De gevraagde cofinanciering wordt met reeds voorziene budgetten ingevuld. Het bijkomende budget wordt ingeschreven in de begroting van de Stad Gent bij budgetwijziging 2024. Samen met de stand van zaken op de verschillende engagementen zal de voortgang op de verschillende acties jaarlijks aan de gemeenteraad worden voorgelegd, zoals voorzien in het decreet over de subsidiëring in het kader van de lokale energie- en klimaatpacten. Er zal jaarlijks ten laatste tegen 1 mei en na goedkeuring door de gemeenteraad aan de Vlaamse overheid gerapporteerd worden.

Activiteit

AC34954 Opmaken, coördineren en opvolgen van een geïntegreerd klimaatplan

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Keurt goed het overzicht van de aanvullende acties binnen  het Lokaal Energie- en Klimaatpact, zoals geformuleerd in de bijgevoegde actielijst.


Bijlagen

  • 20240228_GR_LEKP_Actielijst_aanvullingen 2.1b.pdf