Het voormalig gemeentehuis van Sint-Amandsberg werd gebouwd in 1883. In de jaren 70 werd een nieuw dienstencentrum gebouwd, waarna het gebouw quasi leeg kwam te staan. Enkel het voltrekken van huwelijken in de trouwzaal nam pas een einde in 2014.
In zitting van 29 april 2016 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist het voormalig gemeentehuis van Sint-Amandsberg in erfpacht te geven met respect voor haar erfgoedwaarde. Aan de basis van deze beslissing lagen de resultaten uit de macroscan Sint-Amandsberg en de conceptstudie 'Stadsvernieuwingsproject En Route'.
Het huidige beleid staat nog steeds achter deze beslissing om een nieuwe invulling te zoeken voor het gebouw.
Het gebouw bevat momenteel een beperkt aantal gebruikers. Zo heeft het Rode Kruis, afdeling Sint-Amandsberg, hier momenteel nog haar werking, maar zal deze werking herhuisvest worden van zodra er een nieuwe invulling is voor het gebouw. Daarnaast zijn er nog tijdelijke gebruikers, die reeds op de hoogte zijn dat hun gebruik precair is, in afwachting van de herbestemming van het gebouw.
Structureel bevindt het gebouw zich in een goede staat. De technieken zijn oud, er is geen lift aanwezig en het gebouw voldoet niet aan de regelgeving inzake toegankelijkheid en (brand)veiligheid. Van de nieuwe invuller wordt verwacht dat hij het gebouw functioneel maakt, met respect voor het historische karakter van het gebouw.
Het voormalig gemeentehuis zal via een open oproep, goed te keuren door de gemeenteraad, op de markt worden gebracht. Met de meest geschikte kandidaat kan vervolgens een erfpachtovereenkomst worden gesloten.
De Stad zoekt hierbij naar een erfpachter die met de beoogde invulling het gebouw opwaardeert en haar erfgoedwaarde respecteert. De nieuwe invulling zorgt bij voorkeur voor een maatschappelijke meerwaarde voor de Stad en tevens een meerwaarde voor de buurt.
In de oproep is de input verwerkt van o.a. de diensten Stedenbouw, Monumentenzorg & Stadsarcheologie en Beleidsparticipatie van de Stad Gent, evenals aan het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen. De open oproep bevat de voornaamste randvoorwaarden en krijtlijnen met betrekking tot de toekomstige invulling en de af te sluiten erfpachtovereenkomst.
De procedure verloopt in drie stappen: biedfase, fase met voorkeursbieder en het sluiten van het contract. In de fase met voorkeursbieder kunnen met de geselecteerde voorkeurskandidaat nog onderhandelingen plaatsvinden over bepaalde voorwaarden en krijtlijnen.
Geïnteresseerden dienen een voorstel over te maken met een prijsvoorstel, een visienota waarin de beoogde invulling duidelijk omschreven wordt en een plan van aanpak. Er wordt voorgesteld de inschrijvingen op basis van volgende criteria te beoordelen, rekening houdend met de respectievelijk daarbij vermelde weging.
Eerste criterium: prijs (20 punten)
De kandidaat vermeldt in het biedingsformulier de vergoeding die hij bereid is te betalen. De kandidaat krijgt punten toebedeeld in verhouding tot de geboden jaarlijkse canon.
Tweede criterium: invulling (50 punten)
-In welke mate zal het gebouw opgewaardeerd worden, rekening houdend met de voorwaarden uit de Richtlijnennota? (20 punten)
-In welke mate vormt de invulling een maatschappelijke meerwaarde voor de Stad, en een meerwaarde voor de buurt? (30 punten)
Derde criterium: plan van aanpak (30 punten)
De kandidaat voegt een plan van aanpak toe waaruit blijkt dat het beoogde project financieel haalbaar en zelfbedruipend zal zijn.
Op basis van de gemaakte beoordeling zal de Stad de beste gerangschikte kandidaat aanduiden als voorkeursbieder en met hem de nodige onderhandelingen opstarten m.o.o. het afsluiten van een erfpachtovereenkomst.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorwaarden van de open oproep goed te keuren, met het oog op het zoeken naar een toekomstige invuller voor het voormalig gemeentehuis in Sint-Amandsberg, met wie de Stad een erfpachtovereenkomst kan afsluiten. Het is de bedoeling dat deze kandidaat een nieuwe invulling geeft aan het gebouw, en op eigen kosten kan instaan voor werken in en aan het voormalig gemeentehuis en het onderhoud ervan gedurende de termijn van de erfpachtovereenkomst.
Keurt goed de bij dit besluit gevoegde open oproep met voorwaarden, voor de toewijzing van een erfpachter voor het onroerend goed gelegen te Sint-Amandsberg, Antwerpsesteenweg 249.