Recent werd in de media aangekondigd dat de vzw Smart on Drugs een XTC-expo in onze stad organiseert van 14 april tot 15 mei. Daarbij wordt er afgaande op de website een eenzijdige boodschap over het legaliseren van een harddrug als XTC verkondigt: “XTC kopen kan je er evident niet. Je kan er wel mee nadenken over hoe XTC-verkoop uit het illegale circuit kan worden gehaald. Wat als de overheid de controle neemt over de productie en verkoop? Koop je dan in de toekomst XTC in een apotheek, een speciaalzaak of tijdens het uitgaan?” (zie https://smartondrugs.be/informatie/xtc-expo/).
De expo gaat volgens de berichtgeving door op het adres Speldenstraat 1. Deze locatie – eigendom van de CV Vooruit – maakt momenteel deel uit van een ‘tijdelijke invulling’-project met als naam ‘Speldenprik’. Daarover valt te lezen: “Samen met CV Vooruit bouwt vzw Trefpuntfestival de Speldenstraat uit tot een “doe- en denkplek over werken en wonen in de stad van de toekomst” (https://edward.gent/?page_id=177)
De Stad Gent blijkt de XTC-expo te steunen met een subsidie van 2000 euro op basis van het subsidiereglement Samen aan Zet. De jury beoordeelde de door Smart on Drugs ingediende aanvraag als volgt: “De jury is het unaniem eens dat dit initiatief perfect past binnen Samen aan Zet – categorie 2. Het bevorderen van de dialoog over drugbeleid én het stigma op gebruik en verslaving wegwerken passen binnen het Gentse drugbeleid. De insteek, nl. via diverse ‘verkooppunten’ van XTC, is absoluut vernieuwend en uniek en zal het debat / de dialoog hierover vooruithelpen. Het is eveneens positief dat er een ervaringsgericht onderzoek wordt aan gekoppeld. Het informerende en sensibiliserende wat bij acties van ‘Samen aan Zet’ wordt verwacht, is sterk aanwezig in deze aanvraag. Door de vrijwilligers van de vzw en de vele samenwerkingen is er een goed uitgebouwd netwerk. De jury is enthousiast dit waardevolle initiatief financieel te kunnen ondersteunen met Samen aan Zet.”
Daarnaast ondersteunde de Stad Gent eerder ook al de overkoepelende tijdelijke invulling ‘Speldenprik’ met een subsidie van 25.000 euro aan de vzw Trefpuntfestival via het Fonds Tijdelijke Invullingen.
De ‘Categorie 2’ waarnaar verwezen omvat “initiatieven die Gentenaars informeren of sensibiliseren over thema’s die verband houden met samenleven, welzijn, gelijke kansen of gezondheid”. Dat een drugs-expo onder de noemer ‘welzijn’ of ‘gezondheid’ wordt geplaatst klinkt eerder cynisch. Dat via deze stedelijke subsidie belastinggeld besteed wordt aan het promoten van één specifieke en controversiële visie op drugsbeleid valt zeer te betreuren.
Drugs zoals XTC zijn illegaal. Drugs maken levens kapot. Drugsgebruik terugdringen – zeker ook bij jongeren – is cruciaal. Als lokale overheid kunnen we daarom geen initiatieven ondersteunen die drugs willen normaliseren of door eenzijdige communicatie minstens die schijn wekken, alle verwijzingen naar het op gang brengen van een ‘dialoog’ ten spijt. Dit is op geen enkele manier een (kern)taak van een lokaal bestuur. Ook van de partners van de Stad Gent mag verwacht worden dat ze geen dergelijke projecten ondersteunen.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie:
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om de Samen-aan-Zet-subsidie van 2000 euro aan de XTC-expo in te trekken of terug te vorderen én om aan de beheerder van de tijdelijke invulling ‘Speldenprik’ te vragen om elke vorm van ondersteuning aan deze expo stop te zetten.