De Aziatische hoornaar is zoals bekend al een aantal jaren in opmars in onze contreien. De komst van deze invasieve exoot baart om verschillende redenen zorgen. De soort vormt een bedreiging voor onze inlandse bijen, hommels en andere bestuivende insecten, met alle gevolgen van dien voor land- en tuinbouw. Maar daarnaast vormen deze hoornaars ook een bedreiging voor de mens zelf, voor wie een steek in bepaalde gevallen levensbedreigend en zelfs dodelijk kan zijn. De problematiek kwam ook in de Gentse gemeenteraad al aan bod, o.a. via diverse vragen vanwege verschillende fracties.
Tot nu toe wordt vooral ingezet op de verdelging van nesten. Voor gevaarlijke of levensbedreigende situaties wordt burgers aangeraden om een beroep te doen op de brandweer die gratis verdelgt op openbaar terrein en tegen betaling op privaat terrein. Voor minder dringende situaties doen burgers best een melding bij Vespa-Watch, het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaars. Voor het verdelgen van de via deze weg gemelde nesten heeft de provincie Oost-Vlaanderen dan een overeenkomst met de vzw Rato.
Op Vlaams niveau wordt door het Agentschap Natuur en Bos momenteel de laatste hand gelegd aan een beheerregeling voor de Aziatische hoornaar waarin overlastbeperking centraal zal staan. Ook de voorbije jaren investeerde ANB reeds in de bestrijding van Aziatische hoornaars via o.a. het al vernoemde Vespa-Watch, via verdelging van nesten op de eigen (uitgebreide) domeinen, via het toegankelijk maken van een raamcontract voor provincies en lokale besturen, en via het voorzien van vorming voor professionele verdelgers (inclusief brandweerkorpsen).
Ook de lokale besturen hebben een rol te spelen wat betreft de aanpak van de problematiek van de Aziatische hoornaar. Zo nam bijvoorbeeld buurgemeente Evergem recent het initiatief om op het grondgebied overal vallen te plaatsen om de Aziatische hoornaar-koninginnen preventief te vangen, want een gevangen koningin kan geen nest meer maken.
Zes weken lang zullen de vallen geplaatst worden met de bedoeling zo veel mogelijk koninginnen te vangen. Voor het plaatsen van de vallen werd met name ook een beroep gedaan op de inwoners, met een oproep om een dergelijke val te laten plaatsen in de eigen private tuin, waar de vallen ongetwijfeld minder bloot zullen staan aan mogelijk vandalisme of onbedoelde ongelukken.
De vallen zelf worden tegen de democratische prijs van 10 euro per stuk aangeleverd door een sociale economie-bedrijf, waardoor dit initiatief niet alleen een participatieve maar ook een stukje een sociale dimensie heeft. De vallen werden ook al door andere Oost-Vlaamse steden en gemeenten aangekocht, o.a. Dendermonde, Lochristi, Zele, Berlare en Wichelen.
Deze preventieve aanpak lijkt ook zinvol voor Gent, want onze stad zal ook de komende lente en zomer vanzelfsprekend opnieuw niet vrij blijven van Aziatische hoornaar-nesten.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om te onderzoeken of nog dit seizoen een preventieve vallen-actie ter bestrijding van de Aziatische hoornaar, zo mogelijk met medewerking van geïnteresseerde Gentenaars, kan opgezet worden.