Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §1
Op 26 maart 2012 hebben Partijen de publiek-private samenwerkingsovereenkomst Herontwikkeling Gasmetersite “Tondelier”, hierna genoemd “de PPS-Overeenkomst”, ondertekend tussen Stad Gent en Tondelier Development NV (de Vennootschap).
In artikel 21 van de PPS-Overeenkomst is bepaald dat minstens twintig (20) % van de woningen binnen het totale woonaanbod een Sociale Woning moet zijn en minstens vijftien (15) % van de Sociale Woningen grondgebonden moet zijn. Ook de verkavelingsvergunning dd. 13 februari 2014 verwijst naar deze Sociale Woningen.
Het Grondwettelijk Hof heeft op 7 november 2013 een aantal bepalingen van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid vernietigd. In het arrest nr. 145/2013 vernietigde het Grondwettelijk Hof de regeling inzake de sociale lasten (artikel 4.1.16 t.e.m. artikel 4.1.26). Bij beschikking van 18 december 2013 heeft het Grondwettelijk Hof de vernietiging uitgebreid tot een aantal andere bepalingen die onlosmakelijk verbonden zijn met de sociale lastenregeling.
De concrete gevolgen van deze vernietiging voor de Vennootschap zijn onder meer dat de Vennootschap niet langer over een afnamegarantie beschikt voor deze Sociale Woningen.
De Vennootschap heeft op 3 december 2013 gemeld dat dit een geval van Overmacht uitmaakt, zoals omschreven in artikel 122 van de PPS-Overeenkomst.
In overeenstemming met artikel 122.3 van de Overeenkomst, hebben Partijen in gemeen overleg beslist om de PPS-Overeenkomst te herzien op een wijze die maximaal aansluit bij de geest van het Ontwikkelingsplan en de geest van de Overeenkomst.
Op 7 juli 2015 werd hierop bijakte nr. 2 aan de PPS-overeenkomst afgesloten tussen Partijen waarbij Stad Gent voorzag in afnamegarantie voor de sociale woningen van fase 1 en ook de intentie meegaf om deze afnamegarantie ook te waarborgen voor de overige fases van Overeenkomst.
Op 27 mei 2021 werd vervolgens bijakte nr. 4 aan de PPS-overeenkomst afgesloten tussen Partijen waarbij de Stad Gent ook voorzag in dezelfde afnamegarantie voor Sociale Woningen van fase 2 zijnde kavelloten met nummers 82, 104, 116, 118, 119, 121 en 123.
Op 10 februari 2022 werd vervolgens door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gegeven aan de berekeningswijze voor het maximale bedrag waaraan de 9 sociale wooneenheden gelegen op kavellot 82, horende bij bouwfase 2, het gebouw Armand genoemd met inbegrip van 4 ondergrondse autostaanplaatsen en bijhorende uitgeruste grond binnen het project Tondelier. Deze bijkomende besluitvorming volgend uit bijakte 4 was nodig opdat De Vennootschap een meer gunstige financiering voor de bouw van deze 9 sociale wooneenheden op lot 82 zou kunnen bekomen.
Stad Gent gaf zowel in bijakte nr. 1 en bijakte nr. 4 de intentie mee om deze afnamegarantie ook te waarborgen voor de overige fases van de Overeenkomst.
Er werden in de vorige fases reeds 31 sociale wooneenheden gerealiseerd en verkocht, 6 wooneenheden zijn in aanbouw. Ook in de volgende fases zullen dus nog een 70-tal sociale woningen worden gerealiseerd.
De Vennootschap bereidt momenteel de realisatie voor van 48 sociale woningen met bijhorende huidige vooropgestelde planning:
Daarnaast dienen nog volgende sociale woningen te worden ontworpen en gerealiseerd volgens huidige vooropgestelde planning:
Tot op heden bestaat er nog steeds geen wettelijke garantie wat betreft de afname van sociale woningen. Voor de financiering van de bouw van deze sociale woningen geeft Stad Gent daarom opnieuw een afnamegarantie. Indien de woningen niet worden aangekocht door Thuispunt Gent of door de VMSW, verbindt de Stad er zich toe om deze sociale woningen aan te kopen van De Vennootschap.
Keurt goed de bijakte nr. 8 aan de publiek-private samenwerkingsovereenkomst Herontwikkeling Gasmetersite "Tondelier", zoals gevoegd in bijlage.