Het wijkmobiliteitsplan Dampoort - Oud-Gentbrugge heeft veel buurtbewoners en weggebruikers verdeeld. Er werd reeds veel kritiek gegeven over de inspraak bij het plan en het beperkte draagvlak voor de maatregelen. Er werd nochtans een brede bevraging opgezet voor het ontwerp van het plan, waarbij 4000 reacties werden geregistreerd en 19 hoofdknelpunten kwamen. Dat illustreert de nood aan een breed gedragen, weloverwogen mobiliteitsplan. Op basis van die hoofdknelpunten werden 21 wijk-specifieke doelstellingen opgesteld die via het wijkmobiliteitsplan voor een veiligere, leefbaardere omgeving moesten zorgen.
Sinds de invoering op 29 april 2024 zijn er extra problemen ontstaan m.b.t. verkeersveiligheid en leefbaarheid zoals de gevaarlijke situatie aan Gentbruggebrug voor verschillende weggebruikers. Andere mobiliteitsproblemen hebben zich dan weer verplaatst in de wijk, zoals nieuwe sluipwegen die impact hebben op de leefbaarheid. En bestaande problemen, zoals files op de Dendermondsesteenweg en Land van Waaslaan, zijn alleen maar verergerd.
Het is duidelijk dat het huidige wijkmobiliteitsplan onvoldoende oplossingen biedt voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de wijk. Ook is er onvoldoende draagvlak voor het huidige wijkmobiliteitsplan bij de buurtbewoners en passanten. De wijk-specifieke doelstellingen van het wijkmobiliteitsplan werden onvoldoende gerealiseerd.
Daarom is er dringend nood aan een grondige evaluatie en bijsturing van het wijkmobiliteitsplan.
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om nog voor de zomer een grondige evaluatie te maken van het wijkmobiliteitsplan Dampoort - Oud-Gentbrugge en de implementatie ervan, op basis van een brede bewonersbevraging.
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om maatregelen te nemen zodat het wijkmobiliteitsplan Dampoort-Oud-Gentbrugge de mobiliteit en verkeersleefbaarheid in de hele wijk garandeert en alle wijk-specifieke doelstellingen gerealiseerd worden, zoals beloofd:
Behouden van de positieve verbeteringen op vlak van leefkwaliteit en verkeersveiligheid.
Bijsturen van een aantal acute pijnpunten, met name de verkeerstoename en filevorming op de Land van Waasland, Dendermondsesteenweg, Burvenichstraat, Wolterslaan en andere nieuwe sluipwegen; de totaal onveilige en complexe verkeerssituatie aan de verkeerssluis bij Gentbrugge, vooral voor fietsers; de moeilijke passage van hulpdiensten aan de vrachtwagensluis in de Burvenichstraat
Overleg met de wijkbewoners over zowel het behoud van de positieve verbeteringen als het aanpakken van acute pijnpunten.
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepen op om alles in het werk te stellen om zo snel als mogelijk de lang beloofde fietsersbrug over de Schelde effectief te realiseren, als veilig fietsalternatief voor Gentbruggebrug.