In het besluit van de Vlaamse Regering van 25 april 2018 werd beslist het complex project ‘Viaduct Gentbrugge’ op te starten volgens het decreet complexe projecten. De procedure van complexe projecten werd voorgesteld voor het Viaduct Gentbrugge omwille van het groot maatschappelijk en ruimtelijke strategisch belang, het belang van een geïntegreerde aanpak en de nood aan een participatieve aanpak.
De procedure complexe projecten bestaat uit vier fases: verkenning, onderzoek, uitwerking en uitvoering.
Met de startbeslissing van de Vlaamse Regering van 9 juli 2021 werd de onderzoeksfase opgestart. Tijdens deze fase worden realistische toekomstscenario’s voor het viaduct uitgewerkt en worden de consequenties daarvan verder onderzocht; onder andere ook op vlak van financiële en technische haalbaarheid. Deze fase zal besluiten met een keuze van voorkeurscenario dat na een nieuwe beslissing van de Vlaamse Regering al dan verder wordt uitgewerkt.
Het nieuwe studieconsortium maakte eerst werk van een ambitienota, bedoeld als een synthese van het omstandige werk uit de verkenningsfase. Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van deze nota op 26 oktober 2023.
In aanloop naar deze alternatievenonderzoeksnota vonden verschillende werkgroepen plaats met de diverse stakeholders. Zo werden in het najaar van 2023 4 doordenksessies georganiseerd waar de alternatieven werden besproken en werden 2 toelichtingen georganiseerd aan de gemeenteraadsleden. De diverse momenten staan uiteengezet in de procesnota, horend bij de alternatievenonderzoeksnota.
In het decreet complexe projecten is voorzien dat bij de start van de onderzoeksfase een alternatievenonderzoeksnota wordt opgemaakt.
Deze nota geeft een beschrijving van de doelstellingen en de geografische werkingssfeer van het complexe project en bepaalt de reikwijdte en de aanpak van het geïntegreerde onderzoek. De nota bepaalt welke alternatieven er onderzocht moeten worden en op welke wijze de effecten van die alternatieven zullen worden onderzocht.
De bedoeling is tweeledig: enerzijds brengt de nota alle betrokken partijen en het brede publiek op de hoogte van het project, de doelstellingen en de mogelijke alternatieve oplossingen. Anderzijds zorgt de nota ervoor dat iedereen een stem krijgt in het debat over de reikwijdte en methodiek van het onderzoek..
Van 4 maart tot en met 4 april 2024 loopt de publieke raadpleging van de alternatievenonderzoeksnota. De nota ligt tijdens deze periode ter inzage bij de gemeentebesturen en kan samen met de procesnota digitaal geraadpleegd worden: https://www.viadewebsite.be/via_momenten/raadpleging/
De Stad Gent wordt als betrokken lokale overheid formeel om advies gevraagd en krijgt hiervoor 60 dagen. Op de politieke stuurgroep is tussen de betrokken lokale overheden overeengekomen dit advies ook voor te leggen aan de gemeenteraad.
Keurt goed het advies op de alternatievenonderzoeksnota van het complex project Viaduct Gentbrugge - E17, zoals gevoegd in bijlage.